HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Pred dvorom 3, 20000 Dubrovnik
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
Zimsko radno vrijeme – od 1. studenog do 31. ožujka:

Kulturno-povijesni muzej (Knežev dvor): 9-16h, ponedjeljkom zatvoreno

Dubrovački muzeji ne rade na Božić, Novu godinu i Festu sv. Vlaha (3. veljače). Na Badnji dan i Staru godinu Dubrovački muzeji otvoreni su od 9 do 12 sati.
T 020/321-422, 324-837
F 020/322-096
E kult-pov@dumus.hr
W http://www.dumus.hr/hr/kulturno-povijesni-muzej/
Kako doći do muzeja
gradskim autobusnim linijama 1, 1a, 1b, 1c, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 do povijesne gradske jezgre
Parkiralište
ne
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 020/321-422

Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba

Fotografiranje
da, uz dopuštenje ravnatelja
Cijena ulaznice
Cijena ulaznica od 20 € (150,69 kn) za individualce i 8 € (60,28 kn) za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika, Atelijer Pulitika

Ulaznica za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru: 15 € (113,02 kn) za individualce; 8 € (60,28 kn) za učenike i studente

Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.
Muzejska trgovina
prodaju se muzejski suveniri, muzejske publikacije, razglednice i kalendari
Restoran / kafić
- restoran / caffe
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug regionalni
Osnivač grad
Godina osnutka1872.
U sastavuDubrovački muzeji

RavnateljIvona Michl
Voditelj Dino Lokas
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- preparatorsku radionicu (metal - voditelj: Renata Andjus)
- preparatorsku radionicu (drvo - voditelj: Željko Ćatić)
- knjižnicu (dostupna samo djelatnicima muzeja)
- muzejsku trgovinu
- restoran / caffe

Muzej

O MUZEJU

Muzej je smješten u Kneževu dvoru, nekadašnjem sjedištu najvažnijih institucija vlasti Dubrovačke Republike i kneževu stanu. Ta jednostavna gotičko-renesansna palača sa skladno uklopljenim baroknim intervencijama, podignuta na mjestu srednjovjekovne utvrde - Castelluma (Kaštela), sagrađena je početkom 15. st. prema projektu talijanskoga graditelja Onofrija de la Cave.

Tijekom stoljeća Dvor je doživio nekoliko jakih oštećenja. Uslijed eksplozije baruta 1463. g. bio je znatno oštećen. Najjače je stradao u katastrofalnom potresu 1667. g., no uvijek je obnavljan prema prvobitnom projektu. Barok je ostavio pečat na brojnim detaljima, najviše u atriju, na galeriji, i na pročeljima južnog i istočnog krila.

Knežev dvor je spomenik kulture najviše kategorije koji je zajedno s povijesnom gradskom jezgrom uvršten u UNESCO-v registar svjetske baštine. 

Stalnim postavom Muzej nastoji dočarati izvorni povijesni prostor, a umjetninama iz zbirki predstaviti bogatu kulturnu, umjetničku i povijesnu baštinu Dubrovačke Republike. 

U prizemlju su sačuvani i prezentirani autentični prostori zatvora, sudnice, notarijata i arhiva Dubrovačke Republike. U prostoru nekadašnje sudnice (18. st.) sačuvane su izvorna ograda i klupa, a na zidovima su izloženi portreti istaknutih Dubrovčana – poznatih pisaca i pjesnika, latinista, prirodoslovaca, astronoma, fizičara i političara.

Prostorije notarske službe opremljene su velikim drvenim oslikanim ormarima iz 18. st. u kojima se čuvala arhiva. U prizemlju se može vidjeti i originalni kasnogotički oslikani strop te rakošno oslikan i pozlaćen renesansni strop iz 16. st. Tu su izložene slike sakralne tematike dubrovačkih i talijanskih majstora nastale u razdoblju od 14. do 16. st. 

Na polukatu je postav novca, medalja, mjera i pečata, starog oružja te inventara državne ljekarne "Domus Christi". Predstavljeni su primjerci originalnih dubrovačkih mjera: dubrovački lakat, tezulja za zlato, mjedeni utezi, mali kantar i stance za kovanje dubrovačkog novca. Izložene su sve vrste novca kovanog u Dubrovniku od sredine 14. do početka 19. st. Među pečatnjacima, izdvajaju se oni vlastelinskih rodova iz 18. st.Izloženi inventar ljekarne, osnovane 1420. g. u sklopu istoimene bolnice – ubožnice, pretežno potječe iz Italije, a nabavljan je od 16. do 18. st.

U prostoru polukata izložena je i muška odjeća s kraja 18. st. koju su nosili plemići i bogatiji građani (ženska plemićka odjeća nije sačuvana), te tipični dubrovački građanski interijer 19. st. Jedna dvorana posvećena je izložbi hladnog i vatrenog oružja, dio kojega je proizveden u Dubrovniku. 

Postav na katu obuhvaća niz prostorija / tema: predsoblje, rokoko dvoranu, dvoranu Luj XVI., Knežev kabinet, glazbenu dvoranu, kneževu spavaću sobu, kapelicu i prostor za povremene izložbe. U predsoblju se nalazi pokućstvo iz sredine 18. st. koje stilski pripada venecijanskom rokokou. Portreti (16. - 18. st.) prikazuju članove dubrovačkih plemićkih rodova.

U nastavku su reprezentativni saloni i stan kneza, prezentirani ambijentalnim postavom s vrijednim predmetima iz 16. - 18. st. Stilski namještaj ne potječe iz samog Kneževa dvora, čiji je povijesni inventar tijekom stoljeća otuđivan ili je stradavao, već je prikupljen iz starih dubrovačkih palača, ljetnikovaca i građanskih kuća. Među namještajem se ističu pitoreskni trumeau i ormar iz 18. st., izrađeni u venecijanskoj ukrasnoj tehnici "siromašnog laka" (lacca povera), garniture za sjedenje venecijanske provenijencije, naslonjači s pozlatom u stilu Luja XVI., pozlaćene konzole talijanskog baroka te intarzirane komode s kraja 17. st. Osobito je dragocjen elegantni i raskošni kabinetski ormarić, rad napuljske radionice Luce Giordana, s kraja 17. st.

Zasebnu grupu čini šest nosiljki iz 18. st., koje su pripadale dubrovačkim vlastelinskim obiteljima. U razdoblju od 13. do sredine 20. st. Dubrovnik je jedno od važnih središta zlatarstva u Hrvatskoj.

Zbirku metala osobito vrijednom čine predmeti s utisnutim žigom Dubrovačke Republike (glavom sv. Vlaha s mitrom) i žigovima dubrovačkih zlatara. 

U stalnom postavu izložene su vrijedne slike starih majstora iz 15. do druge polovice 19. st. Osobito se ističu slike nastale u radionicama Blaža Jurjeva Trogiranina i dubrovačkih majstora 15. i 16. st.: Mihajla Hamzića, Lovra Dobričevića i kruga oko njih. Ti slikari, odrasli u ovoj sredini, a školovani u Italiji, donijeli su renesansni duh u slikarstvo na ovim prostorima. Izložena su i djela nekoliko talijanskih slikara poput P. Bordonea, Venera i Adonis, Vicenza Catene, Djevojka i flautist, sjevernjačkih autora kao i nekoliko predstavnika manirizma: Tintoretto, Sv. Obitelj, Lelio Orsi da Novellara, Pietà, škole i kruga obitelji Bassano.

Posebno mjesto čini grupa od oko 90 portreta istaknutih Dubrovčana, poznatih znanstvenika, književnika i političara poput Gradića, Getaldića, Boškovića, Gundulića, Zuzorićeve, Bunića, Gučetića, Baseglia i dr. U glazbenoj dvorani izdvajaju se fortepijano, rad istaknutog majstora A. Waltera iz 1780. g., i harfa koju je izradio dubrovački graditelj glazbala i glazbenik A. Bertolini. U sklopu dvora nalazi se kapelica u kojoj je knez svakodnevno slušao misu. Dekoracija njezina interijera izvedena je u klasicističkom stilu, dok raskošni portal pripada baroknom razdoblju.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Numizmatička zbirka ; voditelj: Dino Lokas
numizmatička

Zbirka dokumenata ; voditelj: mr. sc. Tonko Marunčić
dokumentarna, povijesna

Zbirka fotografija i fotografskog materijala ; voditelj: Marina Filipović
povijesna, umjetnička, fotografska

Zbirka grafika ; voditelj: Lucija Vuković
kulturno-povijesna, grafika

Zbirka ikona
umjetnička, slikarstvo

Zbirka Iva Vojnovića ; voditelj: Dino Lokas
biografska, knjižna građa, povijesna

Zbirka keramike i porculana ; voditelj: Lucija Vuković
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka metala
primijenjena umjetnost

Zbirka namještaja ; voditelj: Viktorija Žuvela
umjetnička, primijenjena umjetnost

Zbirka oružja ; voditelj: Marina Filipović
povijesna, tehnička

Zbirka razglednica ; voditelj: Dino Lokas
dokumentarna, povijesna, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka slikarstva ; voditelj: Lucija Vuković
umjetnička, kulturno-povijesna, slikarstvo

Zbirka stakla ; voditelj: Marina Filipović
umjetnička, primijenjena umjetnost

Zbirka tekstila ; voditelj: Viktorija Žuvela
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka varia ; voditelj: Lucija Vuković
industrijska, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, skulptura

Zbirka varia 2 ; voditelj: mr. sc. Tonko Marunčić
povijesna, kulturno-povijesna, medijska umjetnost

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (1)

Godina 2005.
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (4)

Gjukić-Bender, Vedrana

Satovi iz Zbirke varije Kulturno-povijesnog muzeja, Dubrovački muzeji

Dubrovnik, Dubrovački muzeji - Kulturno-povijesni muzej, 2015
 
Svi rezultati