HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Silvija Strahimira Kranjčevića 9 (sjedište); u tijeku radovi adaptacije, 44000 Sisak
Sisačko-moslavačka županija
ADRESA
- Izložbeno-galerijski prostor, Rimska ulica 10, 1. kat (Holandska kuća), 44000 Sisak
- Braće Čulig 2a (ured), 44000 Sisak
RADNO VRIJEME
ponedjeljak – petak: 11 – 18 h
subota: 10 – 14 h
nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima galerija je zatvorena za javnost

za grupne posjete i posjete izvan radnog vremena potrebno se prethodno najaviti na sljedeće kontakte: +385 (0)44 520 903, +385 (0)99 218 43 76 ili na
info@galerija-striegl.hr
T 044/522-255, 522-256
F 044/522-256
E info@galerija-striegl.hr
W http://www.galerija-striegl.hr
Stručna vodstva
grupni posjeti mogući izvan radnog vremena uz najavu na tel. 044/522-255 ili 044/520-903
Cijena ulaznice
besplatan ulaz
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - umjetnički
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka2004.
Ravnatelj Alma Trauber
Voditelj
Muzej ima:

Muzej

O MUZEJU

Galerija svoj fundus temelji na donaciji sisačkog akademskog slikara Slave Striegla, tj. na Zbirci Striegl, te na djelima koja čine Likovnu zbirku.
Zbirka Striegl obuhvaća 319 radova (ulja na platnu, ulja na staklu, ulja na papiru, akvarela, crteža, grafika, djela kombinirane tehnike i kolaža), nastalih od 1939. do 2000. g., koji daju presjek stvaralaštva Slave Striegla.
Slavo Striegl nosi titulu "slikara Siska", grada u kojemu je rođen 1919. g., u kojemu stvara i koji ga inspirira. Slikarov odnos prema gradu, kao i životni i umjetnički kredo, najbolje ocrtavaju njegove riječi "... ne mogu pobjeći od kraja u kojem živim. A zašto i bih?"

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1944. g. Nakon rata u Sisku otvara atelijer, koji ubrzo postaje mjestom susreta umjetnika. Od 1948. do 1974. g. radio je kao profesor likovnog odgoja u sisačkoj gimnaziji, a nakon umirovljenja još se intenzivnije posvećuje slikarstvu. Striegl je slikar suvremene figuracije: grada i pejzaža, ljudi, a i vrsni je animalist, što ga uvrštava među klasike hrvatskog slikarstva.

Likovnu zbirku Galerije čine radovi sisačkih akademski obrazovanih umjetnika 20. st.: M. Glavnika, A. Biočića, S. Rupčića, I. Marekovića, B. Čačića, M. Tadića, A. Ugarković, I. Novaka.

Zbog neriješenog pitanja galerijskog prostora, građa nije izložena. U tijeku je izrada idejnog rješenja za smještaj fundusa Galerije, stalnog postava i izložbenih prostora u rodnoj kući Slave Striegla, koja se nalazi u samom centru grada, čime će umjetnikova slikarska tematika biti dodatno podcrtana.

Poslanje muzeja

Izložbena djelatnost Gradske galerije Striegl zasniva se na prezentiranju radova sisačkog akademskog umjetnika Slave Striegla, kontekstualiziranju i stručnoj prezentaciji radova iz Zbirke Striegl koja čini osnovu budućeg stalnog postava (radovi iz ciklusa "Portretist Siska", "Animalizam", "Posavina", "Odjeci iskona"). Gradska galerija Striegl organizira i tematske, monografske i retrospketivne izložbe manjeg opsega umjetnika koji se po načinu i vremena stvaranja mogu povezati s opusom Slave Striegla. Također, jedan dio izložbene aktivnosti vezan je uz sisački likovni krug kojom se predstavlja dio opusa sisačkih umjetnika, kao i recentno stvaralaštvo. Gradska galerija Striegl svoju izložbenu djelatnost ostvaruje i kroz suradnju s drugim galerijama i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i van nje, organiziranjem samostalnih izložbi umjetnika iz drugih dijelova Hrvatske, organiziranjem međunarodnih izložbi, likovnih kolonija te radova suvremene umjetničke scene. Sastavni segment galerijske misije je i publicistička djelatnost u okviru koje redovitu izdavačku djelatnosti čine kataloške publikacije pojedinih izložbi te monografska izdanja.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Likovna zbirka
umjetnička, skulptura, slikarstvo

Zbirka Striegl ; voditelj: Zoran Burojević
umjetnička, slikarstvo