HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Andrije Hebranga 1 (zatvoreno zbog obnove), 10000 Zagreb
Grad Zagreb
ADRESA
- Ante Kovačića 5 (privremena adresa), 10000 Zagreb
RADNO VRIJEME
ponedjeljak – petak 10 - 18 h
subota 10 – 13 h
nedjeljom i blagdanom zatvoreno

T 01/4895-153
E kabgraf@hazu.hr
W http://www.kabinet-grafike.hazu.hr/
http://info.hazu.hr/hr/o-akademiji/jedinice/kab...
Kako doći do muzeja
tramvajima br. 6 i 13 (postaja Zrinjevac)
Parkiralište
javne garaže u Importanne centru na Glavnom kolodvoru i u Petrinjskoj ulici te javna parkirališta
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 01/4895-390
Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba
Fotografiranje
da, uz dopuštenje
Cijena ulaznice
odrasli: 15 kn / 1,99 eura
učenici, studenti i umirovljenici: 10 kn / 1,38 eura
grupe odrasli 10 1,38 eura / 1,38 eura
obiteljska ulaznica 20 / 2,65 eura
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja: besplatan ulaz
članovi ostalih udruženja: 10 kn / 1,38 eura
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - umjetnički
Djelokrug državni
Osnivač HAZU
Godina osnutka1951.
U sastavuHAZU
Ravnatelj Vesna Kedmenec Križić
Voditelj
Muzej ima:
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupna samo djelatnicima muzeja)

Muzej

O MUZEJU

Kabinet grafike osnovan je 1916. godine u okviru Umjetničkog razreda Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, kao Odsjek Strossmayerove galerije u kojemu se skupljala građa iz različitih izvora. Krajem 1940-ih godina istorodna građa se grupira, što utire put institucionaliziranju zbirke, koja službeno počinje djelovati 1951. godine. Od 1952. godine Kabinet se nalazi u prizemlju istočnoga dijela Vranicanijeve palače.

Kabinet grafike HAZU specijalizirana je muzejska institucija čije su područje interesa crtež, grafika, plakat i grafičke ploče. Zbog iznimne osjetljivosti građe na svjetlost, promjene temperature i vlage u izložbenom prostoru, Kabinet grafike, u skladu s muzeološkim standardima, nema stalni postav nego građu prezentira na povremenim izložbama.

Fundus čini više od 20 000 jedinica građe domaćih i europskih majstora od 16. do 21. stoljeća.

U Staroj zbirci i zbirci 19. stoljeća, koja svojom starošću, osjetljivošću i važnošću otisaka i njihovih autora svjedoči o velikoj europskoj povijesti grafičke umjetnosti, zastupljena su brojna poznata imena hrvatske i europske povijesti umjetnosti: J. J. Klović, M. Rota Kolunić, A. Medulić, M. A. Raimondi, Carracciji, G. B. Tiepolo, G. B. Piranesi. Kruna zbirke je maniristički crtež Judita i Holoferno J. J. Klovića, a osobitu vrijednost imaju otisci M. Rote Kolunića, Šibenčanina koji je djelovao kao dvorski graver u Beču i Pragu u 16. stoljeću.

Zbirka grafika i crteža 20. i 21. stoljeća čuva grafičke i/ili crtačke opuse brojnih modernih i suvremenih autora. Pristupajući selektivno odabiru listova, zbirka je zarana bila ciljano popunjavana umjetničkim listovima visoke kvalitete. Najzastupljeniji su autori hrvatski umjetnici: M. Kraljević, M. C. Crnčić, T. Krizman, Lj. Babić, S. Glumac, S. Šohaj, E. Murtić, Z. Prica, M. Šutej te brojni drugi. Među stranim autorima izdvajaju se imena kao što su P. Cezanne, J. Arp, R. Delaunay, G. Zigaina, R. Canogar...

U posljednja dva desetljeća fundus Kabineta grafike znatno je povećan, čemu su osobito pridonijele brojne donacije, među kojima su one S. Glumca, P. Gavranića, S. Šohaja, I. Lovrenčića, M. Šuteja, E. Murtića, Z. Price, J. Zigaine, R. Canogara, B. Suhija, B. Bućana, I. Šebalja, Z. Kesera i dr.

Zbirka plakata Kabineta grafike sadrži 4.391 muzejski predmet, a obuhvaća umjetničke plakate, originalne skice i predloške za plakate hrvatskih i europskih umjetnika i dizajnera od kraja 19. stoljeća do danas. U Zbirci su zastupljeni najznačajniji umjetnički plakati hrvatskih autora: Bele Csikosa Sessije,  M. Cl. Crnčića,T. Krizmana, Lj. Babića, S. Glumca, P. Gavranića,I. Picelja, M. Arsovskog, B. Bućana, N. Falout, B. Ljubičića i brojnih drugih. Uz navedeno, sastavni je dio Zbirke i mala kolekcija europske plakatne umjetnosti u kojoj se ističu njemački, austrijski, francuski, britanski, poljski i češki plakati. 

Posebnu zbirku čini više od 535 originalnih bakrenih, cinkovih, drvenih i linoleumskih ploča poznatih hrvatskih grafičara 20. stoljeća. Od 1997. g. u sklopu Kabineta grafike djeluje kalkografska radionica u kojoj se tiskaju grafički listovi postojećih originalnih matrica hrvatskih autora 20. stoljeća i suvremenih hrvatskih autora nagrađenih na izložbama recentne umjetnosti Hrvatski trijenale grafike i Hrvatski trijenale crteža u organizaciji Kabineta grafike.

Poslanje muzeja

Uz vlastitu izložbenu, izdavačku, pedagošku djelatnost, Kabinet grafike danas djeluje kao stručna i znanstvena institucija, važan suradnik brojnim izložbenim projektima u gradu Zagrebu, ali i mnogim važnim projektima širom Hrvatske, jer u svom fundusu čuva vrijedne primjerke radova na papiru svih istaknutih hrvatskih i mnogih europskih umjetnika.Nakon što smo 2011. godine uselili u nove prostore i ostvarili uvjete za kvalitetno čuvanje građe, stručni rad i istraživanje, intenzivno smo nastavili proces provođenja preventivne zaštite fundusa.Kako bi misija, odnosno razlog za postojanje Kabineta grafike bio opravdan postavili smo ciljeve koje je potrebno ostvariti da bi povećali standarde (istraživanja, čuvanja, izlaganja, publiciranja građe) i uspješno djelovali u budućnosti.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Stara zbirka i zbirka 19. stoljeća ; voditelj: Ana Petković Basletić
umjetnička

Zbirka 20. i 21. stoljeća ; voditelj: Ružica Pepelko
umjetnička

Zbirka grafičkih ploča ; voditelj: Vesna Kedmenec Križić
umjetnička

Zbirka plakata ; voditelj: Vesna Kedmenec Križić
umjetnička

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (53)

Godina 2007.
Godina 2006.
Naslov Branko Suhy
Godina 2002.
 
Svi rezultati
 

Personalni arhiv (1)

Renata Gotthardi-Škiljan

Ustanova Kabinet grafike HAZU
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (98)

Svi rezultati