HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1, 44250 Petrinja
Sisačko-moslavačka županija
RADNO VRIJEME
Galerija je do daljnjeg zatvorena zbog oštećenja u potresu.
T 044/815-175
F 044/815-205
E gkh@hd-petrinja.hr, hdp@hd-petrinja.hr
W http://www.hd-petrinja.hr/galerija
Kako doći do muzeja
Galerija se nalazi u gradskom parku pokraj crkve sv. Lovre
Fotografiranje
da, bez dozvole, besplatno
Muzejska trgovina
ne
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1987.
U sastavuPučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja
RavnateljMilan Herceg
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav - izmjenjuje se s povremenim izložbama
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev)
- muzejsku trgovinu

Muzej

O MUZEJU

Galerija „Krsto Hegedušić“ 1987. – 2018.

Galerija „Krsto Hegedušić i suradnici“ utemeljena je u Petrinji 1987. godine u spomen na umjetnika, profesora i pedagoga, voditelja Majstorske radionice na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu i osnivača likovnog pravca u svijetu poznatim pod nazivom naiva, Krstu Hegedušića, rođenog u Petrinji 26. studenog 1901. godine. Hegedušić je rođen za vrijeme službovanja njegovog oca Lovre u petrinjskoj školi, a nakon očeve smrti, obitelj se vraća u Hlebine odakle su porijeklom.

Galerija je bila namijenjena prezentaciji radova Krste Hegedušića i mladih umjetnika članova njegove Majstorske radionice na ALU. Svi radovi bili su poklon i donacija članova obitelji Hegedušić, njegovih prijatelja i suradnika. U inicijativnom odboru za osnivanje galerije bili su akademski umjetnici Ferdinand Kulmer, Boris Dogan, Francina Dolenec, Nives Kavurić - Kurtović, Željko Hegedušić, Hrvoje Šercar, Vladimir Maleković, Rudolf Maligec i novinar Milan Sigetić. U prikupljanju umjetnina bili su uključeni Redakcija Vjesnika Zagreb i Skupština općine Petrinja.

Za vrijeme Domovinskog rata zgrada galerije je pretrpjela znatna oštećenja, dok je velik dio umjetnina ukraden a preostali dio bio je oštećen. Dosad su od ukradenih umjetnina pronađene dvije slike.

Ime galerije mijenja se 1996. godine u Galerija „Krsto Hegedušić“ te se mijenja koncepcija izložbi. Pored stalnog memorijalnog postava radova Krste Hegedušića i njegovih suradnika, izložbeno-galerijski prostor otvara se različitim izložbama i programima. U intenzivnoj izložbenoj djelatnosti 1996. - 2018. godine održano je 295 različitih izložbi na kojima su promovirani likovni umjetnici i stvaraoci, kulturna baština, povijest i običaji petrinjskog kraja. Priređivane su i značajne tematske izložbe.

Sadašnji fond zbirke „Hrvatski likovni umjetnici“ broji 365 umjetnina koje čine respektabilnu zbirku suvremene hrvatske likovne umjetnosti s kraja dvadesetog stoljeća: radove Krste Hegedušića (1901. - 1975.) i članova njegove Majstorske radionice koju je vodio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1950. - 1975.), djela što su ih darovali akademski obrazovani likovni umjetnici i amateri iz Petrinje, Sisačko-moslavačke županije i cijele Hrvatske, te donaciju zagrebačkih umjetnika koju je Galerija dobila u svrhu obnove u Domovinskom ratu uništenog i opljačkanog fundusa. Neki od umjetnika čija su djela zastupljena u zbirci su: F. Kulmer, D. Parać, I. Kalina, O. Petlevski, Z. Šimunović, E. Kokot, Z. Kauzlarić, N. Arbanas, H. Čavrk, B. Demur, S. Gračan, N. Kavurić-Kurtović, Z. Keser, I. Šebalj, M. Trebotić, M. Šutej..., te oni rođeni u Petrinji: N. Maraković, I. Kožarić, M. Pejaković, B. Čačić, D. Kovačević i D. Žilić. U zbirci su također radovi umjetnika koji su u jednom periodu svog života živjeli i radili u Petrinji: V. S. Bernfesta, M. Vod, I. Tucića, P. Salopeka, L. Findrika, I. Antolčića, G. Bolkovića Pika, J. Stanića Staniosa, A. B. Švaljeka, M. Andrića, P. Kodrića, S. Jurinjaka i Z. Martinovića.

Ostale zbirke sadrže lončarske predmete (specifične po tome što se u njoj čuvaju lončarski predmeti posljednjega živućeg majstora lončara u Petrinji Mateja Stanešića), umjetničke fotografije, računalne grafike, obojeno staklo, školske radove.

U fundusu galerije nalazi se mala knjižnica s tristotinjak naslova iz područja likovnih umjetnosti, kataloga i monografija.

Poslanje muzeja

Kao memorijalna, galerija moderne umjetnosti je osnovana u spomen na umjetnika, profesora i pedagoga Krstu Hegedušića, rođenoga 26. studenoga 1901. u Petrinji.
Cilj Galerije bilo je prikupljanje i prezentiranje što većeg broja radova Krste Hegedušića i umjetnika koji su bili članovi njegove Majstorske radionice od 1950. do 1975. g., kao i djela drugih likovnih umjetnika, svjedočanstva povijesti i kulture grada Petrinje i petrinjskog zavičaja.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Djela hrvatskih likovnih umjetnika
umjetnička

Fotografije i razglednice
dokumentarna, povijesna

Lončanice Mateja Stanešića
etnografska, umjetnička, primijenjena umjetnost

Plakati
dokumentarna, tiskana građa, umjetnička

Predmeti od obojanog stakla
umjetnička, primijenjena umjetnost

Računarska grafika na prvim dokumentima Republike Hrvatske
povijesna, umjetnička, grafika

Radovi školske djece
pedagoška, umjetnička

Umjetničke fotografije
umjetnička, fotografska