HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Zrinsko-Frankopanska 25, 21000 Split
Splitsko-dalmatinska županija
ADRESA
- Priručna zbirka i lokalitet Salona, Priručna zbirka i arheološki lokalitet Salona, Don Frane Bulića 91, Manastirine
21210 Solin
- Zbirka arheološkog lokaliteta Issa, Priručna zbirka i arheološki lokalitet Issa, Šetalište Viški boj 12
21480 Vis
RADNO VRIJEME
> Muzej
- 1. lipnja - 30. rujna:
ponedjeljak - subota 9 - 14 i 16 - 20 h
nedjeljom zatvoreno

- 1. listopada - 31. svibnja:
ponedjeljak - petak 9 - 14 i 16 - 20 h
subota 9 - 14 h
nedjeljom zatvoreno

> Priručna zbirka i lokalitet Salona
- 1. lipnja - 31. kolovoza:
ponedjeljak – petak 7 – 20 h
subota 8 - 20 h
nedjelja 9 - 14 h
- 1. - 31. listopada:
ponedjeljak – petak 7 – 18 h
subota 8 - 18 h
nedjelja 9 - 13 h
- 1. studenoga - 31. ožujka:
ponedjeljak - petak 7 - 16 h
subota 9 - 16 h
nedjeljom zatvoreno
- 1. travnja - 30. svibnja i 1. - 30. rujna:
ponedjeljak – petak 7 – 19 h
subota 8 - 19 h
nedjelja 9 - 13 h

> Priručna zbirka i lokalitet Issa
- 1. lipnja - 30. rujna:
svakog dana 9 - 13 i 17 - 21 h
- ostali dio godine uz najavu na tel. 021/329-340

T 021/329-340
F 021/329-360
E info@armus.hr
W http://www.armus.hr
http://www.mdc.hr/split-arheoloski
Kako doći do muzeja
> Muzej
autobusnom linijom br. 17

> Priručna zbirka i lokalitet Salona
glavni ulaz u Salonu nalazi se u zapadnom dijelu Solina, na Manastirinama; autobus br. 1 gradskog prijevoza, čija je početna stanica pokraj zgrade HNK Split.

> Priručna zbirka i lokalitet Issa
do Zbirke koja je u središtu viške uvale dolazi se šetnjom iz viških naselja (Luke i Kuta); kod velikih topova skrenuti prema utvrdi Gospina batarija
Parkiralište
da, ispred zgrade
Stručna vodstva
> Muzej / Arheološki lokalitet Issa
uz najavu
strani jezik: engleski
cijena: 400 kn
> Arheološki lokalitet Salona
uz najavu
strani jezik: engleski
cijena: 500 kuna

Grupni posjeti
nema popusta na cijenu ulaznice
Fotografiranje
> Muzej i lokaliteti
da, uz dopuštenje

Cijena ulaznice
> Arheološki muzej u Splitu / Priručna zbirka i lokalitet Salona
odrasli: 40 kn
djeca, učenici, studenti, osobe sa invaliditetom: 20 kn

> Priručna zbirka i lokalitet Issa
odrasli: 30 kn
djeca, učenici, studenti, osobe sa invaliditetom: 15 kn

> cijene ulaznica posjeta Arheološkom muzeju u Splitu i Priručnoj zbirci i lokalitetu Salona ili Priručnoj zbirci i lokalitetu Issa unutar 7 dana:
odrasli: 70 kn
djeca, učenici, studenti, osobe sa invaliditetom: 30 kn

umirovljenici i osobe sa invaliditetom: ponedjeljkom ulaz slobodan
članovi ICOMOS, ICOM, HMD, HAD, AIHV i drugih stručnih udruga: besplatan ulaz uz predočenje iskaznice
Muzejska trgovina
> Muzej
u muzejskoj suvenirnici prodaju se promidžbeni materijali i suveniri

> Priručna zbirka i lokalitet Salona
suvenirnica na recepciji zbirke

> Priručna zbirka i lokalitet Issa
suvenirnica na recepciji zbirke
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
> Muzej
da

> Priručna zbirka i lokalitet Salona
djelomičan

> Priručna zbirka i lokalitet Issa
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - arheološki
Djelokrug državni
Osnivač država
Godina osnutka1820.
RavnateljAnte Jurčević, v.d.
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: Arsen Duplančić)

Muzej

O MUZEJU

Arheološki muzej u Splitu, najstariji muzej u Hrvatskoj, osnovan je 1820. g. Poticaj za njegov osnutak bio je dolazak cara Franje I. u Dalmaciju 1818. g., kada je posjetio Split i solinske spomenike kulture.
Važnu ulogu u povijesti muzeja imao je don Frane Bulić (1846. - 1934.), katolički svećenik, arheolog, povjesničar i konzervator te ravnatelj Muzeja od 1884. do 1926. g. On je zaslužan za gradnju sadašnje muzejske zgrade, podignute 1914. g. prema nacrtima bečkih arhitekata Augusta Kirsteina i Friedricha Ohmana.

Arhitektonski kompleks sastoji se od glavne zgrade s izložbenom dvoranom u prizemlju te knjižnicom i radnim kabinetima na katu, lapidarija i uređenog vrta. Muzej provodi redovita arheološka istraživanja na dva lokaliteta, Saloni i Isi (Issa), te posjeduje područnu zgradu u Solinu - Tusculum, i Arheološku zbirku Issa u Visu.

 

Fundus Muzeja obuhvaća oko 150 000 arheoloških predmeta (iz prapovijesti, iz doba grčke kolonizacije Jadrana, rimskoga, starokršćanskog razdoblja te iz ranoga srednjeg vijeka i razdoblja hrvatskih narodnih vladara). Brojna je i zbirka antičkoga i srednjovjekovnog novca (više od 70 000 primjeraka), te epigrafička zbirka u kojoj najveći broj pripada latinskim natpisima.

Muzej posjeduje bogat bibliotečni i arhivski fond. Od 1878. g. izdaje specijalizirani časopis Vjesnik za arheologiju i povijest  dalmatinsku.


Stalni postav u renoviranome Muzeju otvoren je 2000. g.
U maloj dvorani izloženi su predmeti iz prapovijesti, i to od najranijih tragova ljudske djelatnosti u paleolitiku do početka nove ere. Kultura željeznog doba obilježena je nazočnošću Ilira koji ostvaruju izuzetno važne trgovačke veze s Grcima još i prije osnivanja grčkih kolonija na Jadranu. U velikoj, središnjoj dvorani predmeti su izloženi kronološkim slijedom, počevši od grčke kolonizacije Jadrana do srednjeg vijeka. Helenistički svijet i njegov prodor na našu obalu predstavljen je brojnim keramičkim vazama iz Ise, terakotnim statuama, zlatnim nakitom, mramornim reljefom s prikazom plesačica iz Narone, najstarijim stihovima s našeg područja uklesanima na Kalijevoj nadgrobnoj steli iz 4. st. pr. Krista.

Vrijeme rimske dominacije u Dalmaciji prezentirano je izuzetno brojnim i raznovrsnim materijalom: od predmeta svakodnevne uporabe do iznimno kvalitetnih proizvoda umjetničkog obrta. Osobito se ističu antičko staklo, brončana plastika s prikazima rimskih bogova, zlatni i srebrni nakit, keramičke svjetiljke – lucerne te jantarne figurice. Među izloženim antičkim skulpturama i reljefima valja istaknuti Dijanin reljef s najstarijim signiranim imenom kipara, kip Venere s Prijapom iz Nina, nekoliko reljefa s prikazom Silvana te rimsku portretnu plastiku. Razdoblje kasne antike najvećim je dijelom zastupljeno izlošcima koji svjedoče o prevlasti nove vjere - kršćanstva. Izložen je dio bogate zbirke keramičkih svjetiljki ukrašenih raznolikim kršćanskim simbolima. Vrijeme vladavine hrvatskih narodnih vladara prezentirano je spomenikom iznimno važnim za povijest hrvatske države - ulomkom oltarne pregrade s uklesanim imenom kneza Trpimira, pronađenim u Rižinicama nedaleko od Solina. Tu je izložen i zlatni triljski nakit s kraja 8. st., velik broj naušnica – sljepoočničarki, datiranih u 9. i 10. st., koje su izrađivali domaći zlatari, te nekoliko masivnih mačeva tzv. karolinškog tipa.

U lapidariju ispred muzejske zgrade izloženi su veći kameni spomenici od helenizma do srednjovjekovnog razdoblja. Posebno se ističu antički epigrafski i nadgrobni spomenici, mnogobrojni sarkofazi (s prikazom lova na kalidonskog vepra, Hipolida i Fedre, atički sarkofag s prikazom erota i berbe grožđa, Valerija Dinensa i Atije Valerije). Prezentirani su i antički mozaici iz Namjesnikove palače u Saloni s prikazima Apolona, Orfeja i Tritona.

Posebice je značajna starokršćanska zbirka u kojoj se ističu sarkofag s prikazom prijelaza Izraelaca preko Crvenog mora, glasoviti sarkofag Dobrog pastira, pronađen na Manastirinama, odakle potječe i ulomak nadgrobne ploče kršćanskog mučenika Domnija. Među kronološki najmlađim izlošcima u lapidariju ističe se srednjovjekovni sarkofag nadbiskupa Ivana iz 10. st., koji je pronađen u jugoistočnom dijelu Dioklecijanove palače.

 

 

Arheološki lokalitet Salona

 

Tusculum

Tusculum je područna zgrada Arheološkog muzeja sagrađena 1898. g. u Solinu pokraj ostataka starokršćanske bazilike na Manastirinama. Gradnju je naručio don Frane Bulić za potrebe arheologa i njihova istraživačkog rada. Fasada je ukrašena brojnim spolijama: kapitelima, natpisima i skulpturama, manjim dijelom iz Salone, a većim dijelom sa starog zvonika splitske katedrale.

U prizemlju je 1984. g. uređena spomen-soba don Frane Bulića s autentičnim namještajem iz Bulićeva vremena. U vitrinama su njegovi osobni predmeti, a na zidu fotografije vezane za Bulićev rad. Godine 2008. memorijalna soba je, vraćanjem oslika koje je izradio dominikanac Vicko Draganja prema Bulićevoj želji u pompejanskom stilu i sa starokršćanskim motivima, te otvaranjem vrata i prozora, uređena primjerenije duhu u kojem je nastala, a osuvremenjen je i njezin muzejski postav. Na južnoj strani zgrade je vrt s uređenom šetnicom od kamenih stupova ukrašenih stilski različitim kapitelima koji potječu iz Salone. Danas su u toj zgradi smještene prostorije kustosa, priručna biblioteka, dio radionice (crtačko-arhitektonski odjel) i čuvaonica spomenika.

 

Salona

Salona je najznačajniji antički grad na teritoriju Hrvatske, na mjestu današnjeg Solina. Ona je, ujedno, jedan od najvažnijih urbanih kompleksa u Europi za proučavanje ranog kršćanstva.

 

Salona je prvotno bila obalno uporište i luka ilirskih Delmata. U 1. st. pr. Krista zauzimaju je Rimljani. Cezar promiče grad u koloniju pod nazivom Colonia Martia Julia Salona, glavni grad rimske provincije Dalmacije. Salona se razvijala iz manjeg početnog središta utvrđenog zidinama i širila se prema istoku i zapadu stvarajući izduženi oblik zbog kojega je rimski pisac Lukan naziva "longae Salonae".

Nagli razvoj grada u vrijeme Augusta i tijekom cijeloga prvog stoljeća pratila je gradnja javnih objekata. Monumentalna istočna gradska vrata (Porta Cesarea) datiraju iz Augustova vremena. Važni su gradski sadržaji forum, hramovi, teatar, terme i amfiteatar, koji je mogao primiti oko 19 000 gledatelja. U Saloni je otkriven i veći broj privatnih i javnih termi, a najbolje su očuvane Velike gradske terme s kraja 2. st. u istočnom dijelu grada.

 

Najvažniji ranokršćanski lokaliteti u Saloni su: katedralni kompleks i tri velika groblja, Manastirine, Marusinac i Kapljuč. Katedralni kompleks se razvio na mjestu ranijih javnih termi. Dio kompleksa su i tzv. "dvojne bazilike" tj. dvije trobrodne longitudinalne bazilike jedna uz drugu, s baptisterijem i nizom kultnih prostorija. Sjeverna bazilika koja je bila posvećena Kristu, a poslije i Mariji, imala je kongregacijsku funkciju, dok je južna kao memorijalna crkva bila posvećena lokalnim zaštitnicima.

 

U doba bizantske vlasti u 6. st. na mjestu južne "dvostruke" bazilike nastaje crkva s tlocrtom u obliku grčkog križa, a krstionica dobiva oblik monumentalne osmerokutne građevine. Sredinom 7. st. Salona ne odolijeva napadima Avara i Slavena. Na rubovima antičkoga grada u ranom se srednjem vijeku rađa hrvatski Solin - jedno od najpoznatijih središta srednjovjekovne hrvatske države.

 

 

Arheološki lokalitet i zbirka Issa

Ostaci antičkoga grada Ise zaštićeni su kao spomenik kulture nulte kategorije. Isu su osnovali Grci iz Sirakuze na Siciliji početkom 4. st. pr. Krista. Grad je imao status polisa (grada-države), te je bio glavno grčko uporište na Jadranu. Sačuvani su mnogobrojni ostaci grčkoga i, kasnije, rimskog naselja: terme, nekropole, dijelovi ulica, potonuli dijelovi luke i rimski teatar na kojemu je kasnije izgrađen franjevački samostan.

 

Arheološki muzej u Splitu utemeljio je Zbirku 1983. g. Nalazi se na katu austrijske utvrde Gospina baterija (1842.).

U postavu Zbirke izloženi su prapovijesni nalazi s otoka, grčke i helenističke vaze, i hidroarheološki nalazi s brodoloma u uvali Vela Svitnja, koja se nalazi na sjevernoj obali Visa. Tu je najbogatija i najvrednija zbirka grčkih spomenika u Hrvatskoj.

U sklopu hidroarheološke zbirke izdvajaju se rimske amfore Lamboglia 2 tipa, te perforirani keramički dolij (posuda za čuvanje tekućina i namirnica), karakterističan za viško područje. U zbirci helenističkih spomenika važan je nalaz brončane glave božice Artemide (4. st. pr. Krista), predmeti pronađeni u grobnicama, toaletni pribor, nakit, brončani novac, ostaci mozaika i drugih ukrasa iz mauzoleja, žrtvenici, figure, golubice s djetelinom na prsima, teatarske maske iz razdoblja 4. - 2. st. pr. Krista.

 

U prizemlju Gospine baterije izložena je arheološka i etnografska građa koja dočarava život Višana kroz stoljeća. Izloženi su predmeti vezani za arheologiju, ribarstvo, brodogradnju i vinogradarstvo, uz građanski namještaj, narodnu nošnju te predmete iz novije povijesti.

Poslanje muzeja

Djelatnost Muzeja od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku, a ostvaruje se u muzeološkom, kulturno-obrazovnom, znanstveno-istraživačkom i izdavačkom programu. Djelatnost i zadaci Muzeja jesu: sustavno skupljanje, izlaganje, čuvanje, stručna zaštita, stručno i znanstveno obrađivanje i objavljivanje arheološke građe, kao i arheološka iskopavanja te druga terenska istraživanja. Muzej obavlja i druge djelatnosti određene zakonom, ovim Statutom i drugim aktima Muzeja. Arheološku građu Muzej pribavlja arheološkim iskopavanjima, kupnjom, poklonima i razmjenom. Osim toga, Muzej sudjeluje u svim vidovima djelatnosti koje se tiču arheoloških spomenika i nalazišta na terenu. U izvršavanju svojih poslova Muzej održava stalnu izložbu u muzejskoj zgradi, lapidariju, održava lokalitete za koje je zadužen, vodi muzejsku dokumentaciju o muzejskoj građi, prati postignuća suvremene muzeologije, izdaje publikacije pomoću kojih omogućuje javnosti upoznavanje muzejske građe i arheoloških spomenika na terenu. Muzej organizira povremene izložbe i znanstvene skupove te stručna vođenja kroz muzejske zbirke i spomeničke lokalitete. Muzej obrađuje arheološku problematiku vezanu uz muzejski materijal i teren na kojem djeluje, terezultate tog rada objavljuje, u pravilu, u muzejskom časopisu. U obradi arheološke građe Muzej surađuje s arheološkim i drugim srodnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu, te omogućuje znanstvenim i stručnim djelatnicima proučavanje i obrađivanje muzejske građe, pridonosi stručnom obrazovanju i usavršavanju muzejskih kadrova, unaprjeđuje muzejsku struku i znanstveni rad na području svoje djelatnosti. Muzej izdaje stručni časopis godišnjak Vjesnik za arheologiju i povijestdalmatinsku od 1878. god., kao i druge povremene publikacije. Uz redovnu djelatnost, Muzej se može baviti izradom i prodajom suvenira, fotografija, kataloga i edicija kojih je sadržaj vezan s muzejskom građom, kao sporednom djelatnošću.

Zbirke

KNJIŽNICA
MUZEJSKE ZBIRKE
Grafička zbirka; voditelj: Arsen Duplančić
tiskana građa, umjetnička

Kartografska zbirka; voditelj: Arsen Duplančić
povijesna, tiskana građa

Zbirka plakata; voditelj: Arsen Duplančić
tiskana građa

Zbirka razglednica; voditelj: Arsen Duplančić
tiskana građa

Zbirka starih i rijetkih knjiga; voditelj: Arsen Duplančić
knjižna građa, knjižnica

ODJEL TEHNIČKIH POSLOVA
ODJEL ZA ARHEOLOGIJU
MUZEJSKE ZBIRKE
Epigrafička zbirka ; voditelj: Nino Švonja
arheološka

Grčko-helenistička zbirka ; voditelj: Jelena Jovanović
arheološka

Kasnoantička zbirka ; voditelj: dr. sc. Sanja Ivčević
arheološka

Numizmatička zbirka ; voditelj: Maja Bonačić Mandinić
arheološka

Pretpovijesna zbirka ; voditelj: mr. sc. Damir Kliškić
arheološka

Priručna zbirka i lokalitet Salona ; voditelji: Jagoda Mardešić, Ema Višić Ljubić
arheološka

Rimsko-provincijalna zbirka ; voditelj: dr. sc. Zrinka Buljević
arheološka

Srednjovjekovna zbirka ; voditelj: mr. sc. Ante Piteša
arheološka

Zbirka arheološkog lokaliteta Issa ; voditelj: mr. sc. Boris Čargo
arheološka

Zbirka novovjekovnih spomenika
arheološka

Zbirka podvodne arheologije
arheološka

Zbirka spomenika modernoga doba
arheološka

Zbirka umjetnina i predmeta umjetničkog obrta
arheološka

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (5)

Godina 1965.
Naslov Salona
Naslov Salona
 
Svi rezultati
 

Personalni arhiv (2)

Branko Kirigin

Ustanova Historijski institut JAZU, Dubrovnik, Arheološki muzej Split

Ante Rendić-Miočević

Ustanova Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Split
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (151)

Svi rezultati