HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Barutanski put 10 - Informativno-edukacijski centar Barutana, 43000 Bjelovar
Bjelovarsko-bilogorska županija
ADRESA
- , Trg Stjepana Radića 9 (ulaz iz Nazorove)
43000 Bjelovar
RADNO VRIJEME
srijeda - subota 16 - 20 sati
E info@dohvt-muzejdomovinskograta.hr
W www.dohvt-muzejdomovinskograta.hr
Parkiralište
da, u sklopu Galerije
Stručna vodstva
da, uz najavu na info@dohvt-muzejdomovinskograta.hr
Grupni posjeti
da
min 10, max 50 (cijena 10 kn, po cjeniku)
Fotografiranje
da
Cijena ulaznice
odrasli: 10 kn
besplatan ulaz: djeca, hrvatski branitelji, osobe s invaliditetom
Muzejska trgovina
da
suvenirnica - otvorena u radno vrijeme Galerije
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta muzejska zbirka - povijesni
Djelokrug regionalni
Osnivač domaća pravna osoba
Godina osnutka.
RavnateljMarin Sabolović
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav

Muzej

O MUZEJU

Galerija „Barutana 1991.“ ustanovljena je 2022. godine. Dio je Informativno-edukacijskog centra „Barutana 1991.“ smještenog na istoimenom spomen području. IEC „Barutana 1991.“ sastoji se od Galerije, muzejskog postava na otvorenom i Staze bjelovarsko-bilogorskih branitelja.

Galerija „Barutana 1991.“ sastoji se od muzejskog interaktivnog koncepta koji sadrži uprizorenja značajnih lokalnih i nacionalnih događaja koji su obilježili Domovinski rat, od prve intervencije hrvatske policije u ožujku 1991. u Pakracu,  prosvjeda pokreta „Bedem ljubavi“, razvoja hrvatskih policijskih i oružanih formacija do završnih vojno-redarstvenih operacija. Predmeti izloženi u postavu preventivno su zaštićeni rješenjem Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija Bjelovar 2020. godine.

Uz muzejski postav, u Muzeju se nalazi i spomen soba – interaktivni prostor spomena na hrvatske branitelje poginule na Barutani, ali i spomen na sve poginule branitelje šireg bjelovarskog područja čija su imena i fotografije uprizorene na digitalnim totemima. Hodnik upravne zgrade sadrži povijesnu lentu dugu 25 metara na kojoj se nalazi povjesnica Domovinskog rata, kao i događaji koji su prethodili borbi hrvatskog naroda za samostalnost i neovisnost.

Galerijski prostor smješten je u potkrovlju upravne zgrade, sastoji se od multimedijske dvorane prilagođene galerijskoj djelatnosti. U fundusu Galerije nalaze se likovna djela istaknutih slikara šireg bjelovarskog područja, najčešće s temom Domovinskog rata ili lokalnim motivima. U Galeriji se održavaju predavanja i privremene gostujuće izložbe. U galerijskom prostoru, uz središnji galerijski dio, nalazi se i drugi dio muzejskog postava.

Postav na otvorenom sadrži poligon s operativnom tehnikom – povijesnim vozilima. Prvi „stanovnici“ postava na otvorenom su Tenk T55 i Borbeno vozilo pješaštva M80, a vrlo brzo „stanovnicima“ su se pridružili i dva Land Rovera iz sastava hrvatske policije te Borbeno oklopno vozilo M83 iz sastava Policijske uprave Osječko-baranjske. Od 2022. postav je nadopunjen samohodnim topom Praga M53/59, artiljerijskim traktorom ATS 59, haubicom 203 mm i protuzračnim topovima 20/3 i KPVT 14,5/4.

Staza bjelovarsko-bilogorskih branitelja sadrži četrnaest informativnih ploča s kronikom događaja koji su obilježili ratnu svakodnevicu Bjelovara i njegove okolice, kao i povjesnicu sudjelovanja bjelovarskih branitelja na bojištima diljem Republike Hrvatske. Uz kroniku, na stazi se nalaze i informacije vezane uz događaje na Spomen području „Barutana 1991.“, 29. rujna 1991. godine.