HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Riccarda Zanelle 1, 51000 Rijeka
Primorsko-goranska županija
ADRESA
- , Zbirka arheoloških nalaza Cickini - Sveti Vid-Miholjice b.b.
51511 Malinska
- , Zbirka maketa brodova brodogradilišta Kraljevica - Obala Kralja Tomislava 8
51262 Kraljevica
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak: 9 - 16 h
Utorak - subota: 09 – 20 h
Nedjelja: 9 - 13 h
Blagdanom i državnim praznikom zatvoreno


T 051/213-578, 323-373, 553-666, 553-667
F 051/213-578
E info@ppmhp.hr, uprava@ppmhp.hr
W http://ppmhp.hr/
Kako doći do muzeja
Svim gradskim linijama javnog prijevoza
Parkiralište
Muzej nema osiguran parking za posjetitelje. Garaže za parkiranje udaljene cca. 200 m. U dvorištu Muzeja parkiranje dozvoljeno samo za službena vozila.
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 051/553-666 i 051/213-578 ili mailom na info [at] ppmhp.hr
stručno vodstvo 50 kn za skupinu i 70 kn za vodstvo na stranom jeziku
Grupni posjeti
Nema popusta na cijenu ulaznice
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
Odrasli: 20 kn
Djeca od 7 do 18 godina, studenti uz predočenje iskaznice, umirovljenici: 15 kn
Djeca do 7 godina, članovi strukovnih udruga, press: besplatan ulaz
Zajednička ulaznica za PPMHP, Muzej grada Rijeke i Prirodoslovni muzej 30 kn
Četvrtkom besplatan ulaz
Za obitelji s djecom besplatan ulaz nedjeljom


Muzejska trgovina
Prodaju se muzejska izdanja i suveniri
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Muzej ima:
- stalni postav
- preparatorsku radionicu (voditelj: Dino Marković)

Muzej

O MUZEJU

Nakon Drugoga svjetskog rata riječki gradski muzej - Museo Civico di Fiume, osnovan 1893. godine i Gradski muzej Sušak, prateći sudbinu dvaju gradova - Rijeke i Sušaka, objedinjuju se u jedinstveni Muzej Hrvatskog primorja.

Muzej je smješten u jednome od najljepših arhitektonskih ostvarenja u Rijeci s kraja 19. stoljeća, djelu mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna, palači koja je trebala biti rezidencija kraljeva namjesnika - guvernera. Izgrađena je u parku, u neorenesansnom stilu, dijelom ambijentalno sačuvanog interijera u čijem su oblikovanju sudjelovali poduzetnici te slikari i kipari iz Rijeke, Budimpešte i Trsta.

Muzej čuva materijalne dokaze s područja Primorsko-goranske županije i grada Rijeke kao njezina središta od vremena prvih naseljavanja u prapovijesti do 20. stoljeća.

Bogati muzejski fundus čini građa Arheološkog odjela s prapovijesnom, antičkom i srednjovjekovnom zbirkom, Odjela za povijest pomorstva, s povijesnim rekonstrukcijama brodova, predmetima brodske opreme, nautičkim instrumentima i kartama, te Etnografskoga i Kulturnopovijesnog odjela.

U muzejskom parku, u lapidariju, izloženi su kameni spomenici (1. - 19. st.): arheološki ili slučajni nalazi s užega gradskog prostora, dijelovi srušenih arhitektonskih spomenika te natpisi i grbovi riječkih patricijskih obitelji i kapetana. Uz nekoliko rimskih natpisa, tu je žrtvenik posvećen Sentoni, predrimskome liburnskom božanstvu, ranosrednjovjekovni fragmenti te dvije patere iz 12. - 13. st. U skupini natpisa posebno su vrijedna dva primjerka iz 16. st.: greda s natpisom majstora Gašpara iz 1561. g. i ploča s natpisom arhiđakona Grahovca. Vrijednu i zanimljivu zbirku čine obiteljski grbovi (npr. grb obitelji Carminelli iz 1500. g.) te grbovi grada Rijeke iz 18. i 19. st.

Sama zgrada Guvernerove palače svojevrsni je muzejski izložak koji ocrtava povijest grada, osobito onu političku, ali i kulturnu i gospodarsku. Radi  očuvanja inventara reprezentativnog dijela Palače, jedan dio prvog kata ambijentalno je sačuvan; riječ je o Bijelom salonu, Mramornoj dvorani i impozantnom atriju.

Kroz prozor Guvernerove palačei Tragovi vremena tematske su cjeline stalnog postava.
U svečanim salonima muzejskim je izlošcima ispričana politička povijest grada: Od fidelissime do najdraže Rijeke. Postav počinje slikom Dolazak cara Karla VI. u Rijeku i maketom, koji ilustriraju izgled grada početkom 18. i sredinom 20. st., dok interaktivni sadržaji upotpunjuju znanje o najvažnijim gradskim zdanjima. Slika Predaja Rijeke Ugarskoj 1776. godine evocira događanja koja su uslijedila ustanovljavanju Severinske županije.

Osim slike prvoga guvernera Josefa Maylatha izložene su, u nekadašnjoj guvernerskoj radnoj sobi, i slike još trinaestorice guvernera koji su upravljali Rijekom od 1776. g. do raspada Austro-Ugarske Monarhije 1918. g. Među njima je i slika Lajosa Batthyánya, u čije je vrijeme i podignuta Guvernerova palača. Posjetitelji mogu razgledati i bivšu biblioteku, u kojoj su sada izloženi portreti nekih predstavnika Habsburške Monarhije, kao i velika slika cara Franje Josipa I. te čaša koju je on darovao gradu Rijeci i time 1875. g. inicirao osnivanje muzeja u Rijeci.

U Bijelom su salonu, osim ambijentalno sačuvanog namještaja, izložene slike Velikog župana Bartola Benedikta Zmajića i njegove supruge Ane, vrijedna djela riječkog slikara G. Simonettija, te neobične polikromne skulpture vraga i njegove zaručnice. Jedno je vrijeme svoj dom u Guvernerovoj palači imao i talijanski poet, boem i avanturist Gabriele d'Annunzio, koji je vladao Rijekom 16 mjeseci (1919./1920.), a pri njegovu protjerivanju bombardirana je čak i Palača. Njegov portret, portret talijanskog kralja Vittoria Emanuella, slika Italia o morte Carla Wostryja te filmovi i dokumenti ilustriraju razdoblje d'Annunzijeve vladavine, samostalne Riječke države i talijanske uprave koja je trajala do 1943. g.

Brojni su poduzetnici, znanstvenici i umjetnici ostavili svoj trag u Rijeci. Izložene su slike Andrije Ljudevita Adamića, poduzetnika koji je početkom 19. st. izgradio Rijeku, i njegove obitelji; grofa Lavala Nugenta, feldmaršala, posjednika Trsata i kolekcionara te utemeljitelja prvog muzeja u Rijeci; tiskara Karletzkog sa suprugom; Karoline Belinić, poznate kao Karolina Riječka, koja je spasila Rijeku od bombardiranja 1813. g. Tu je i portret Anibalea Ploecha, jednoga od izumitelja torpeda, te bista dr. Franje Kresnika (1869. - 1943.), sušačkog liječnika, vrhunskog poznavatelja kremonske liuterije i u svijetu poznatoga graditelja violina.

Interijeri s obiljem uporabnih i dekorativnih predmeta od stakla i porculana ilustriraju srednjoeuropsku građansku kulturu življenja u 19. st. Uz stilski i funkcionalno vrijedne predmete od stakla, keramike i metala, zanimljivi su satovi nastali od početka 18. do sredine 20. st., među kojima su i satovi poznatih francuskih, engleskih, švicarskih i mađarskih urara. Izdvaja se stojeća ura s drvenim mehanizmom nepoznatoga njemačkog majstora i tabernakl-sat londonskog urara Daniela Quarea iz 18. st. te kaminski sat riječkog urara Ferdinanda Busettija iz 1870. g.

Postav Zbirke oružja predstavlja karakteristične tipove oružja od 17. do sredine 20. st.

U muzejskoj Galeriji na drugom katu izloženi su portreti kapetana te slike, makete, pomorski dnevnici, dokumenti i oprema brodova koji ilustriraju putovanja pomoraca s Kvarnera svjetskim morima. Među ostalima, izloženo je i 12 slika najvećeg portretista jedrenjaka 19. st. Bartola Ivankovića, dnevnik barke "Stefano" s prvim aboriđinsko-talijanskim rječnikom pomorskih naziva te spasilački pojas s "Titanika".

Poslanje muzeja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka istraživanjima kompleksne građe (arheološke, etnografske, umjetničke, kulturno-povijesne i pomorsko-povijesne), u vremenskom rasponu od prapovijesti do novog razdoblja, stručnim i znanstvenim metodama obrađuje, usustavljuje i prezentira ulogu i razvoj svekolikoga društvenog bića na području Primorsko-goranske županije, Hrvatskog primorja i grada Rijeke te upozorava na njegove posebnosti i interaktivne odnose s drugim europskim sredinama tijekom tisućugodišnjeg razdoblja, nastojeći postati dinamična, otvorena i edukativna institucija.
Sa sjedištem u zgradi negdašnje Guvernerove palače, spomeniku kulture pod zaštitom, kao eksponatom broj 1, Muzej interdisciplinarnim pristupom nudi sagledavanje - uživljavanje, upoznavanje i razumijevanje karaktera prostora i ljudi, memorije i mita, otkriva identitet, čime uspostavlja neraskidivu poveznicu između prošlosti i sadašnjosti.

Zbirke

ARHEOLOŠKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Antička zbirka ; voditelj: Ranko Starac
arheološka

Prapovijesna zbirka ; voditelj: Ranko Starac
arheološka

Ranonovovjekovna zbirka ; voditelj: Jasna Ujčić Grudenić
arheološka

Srednjovjekovna zbirka ; voditelj: Jasna Ujčić Grudenić
arheološka

Zbrika arheoloških nalaza Cickini ; voditelj: Jasna Ujčić Grudenić
arheološka

ETNOGRAFSKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka keramike ; voditelj: mr. sc. Ivana Šarić Žic
etnografska

Zbirka predmeta od drva i metala ; voditelj: mr. sc. Ivana Šarić Žic
etnografska

Zbirka predmeta od kamena ; voditelj: mr. sc. Ivana Šarić Žic
etnografska

Zbirka tekstila ; voditelj: mr. sc. Ivana Šarić Žic
etnografska

Zbirka varia ; voditelj: mr. sc. Ivana Šarić Žic
etnografska

KULTURNOPOVIJESNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Likovna zbirka ; voditelj: Margita Cvijetinović
dokumentarna, umjetnička, kulturno-povijesna

Numizmatička zbirka ; voditelj: Ivo Mileusnić
arheološka, numizmatička, povijesna

Tehnička zbirka ; voditelj: Ivo Mileusnić
tehnička

Zbirka fotografija ; voditelj: Margita Cvijetinović
dokumentarna, umjetnička, fotografska, kulturno-povijesna

Zbirka geografiskih karata, planova i arhitektonskih nacrta ; voditelj: dr. sc. Tea Perinčić
dokumentarna, kulturno-povijesna

Zbirka Guvernerova palača ; voditelj: Tamara Mataija
memorijalna, povijesna, umjetnička

Zbirka igračaka i igara ; voditelj: Tamara Mataija
dokumentarna, pedagoška, kulturno-povijesna

Zbirka knjiga i periodike ; voditelj: Tamara Mataija
dokumentarna, knjižna građa, povijesna, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka Kresnik ; voditelj: Tamara Mataija
dokumentarna, memorijalna, povijesna, glazbena

Zbirka namještaja ; voditelj: Tamara Mataija


Zbirka odlikovanja i značaka ; voditelj: Ivo Mileusnić
numizmatička, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka oružja, vojnog pribora i militarije ; voditelj: Ivo Mileusnić
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka pečata i grbova ; voditelj: dr. sc. Tea Perinčić
dokumentarna, povijesna

Zbirka primijenjenih umjetnosti ; voditelj: Margita Cvijetinović
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, grafika

Zbirka rasvjetnih tijela ; voditelj: Tamara Mataija
kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka razglednica ; voditelj: Margita Cvijetinović
dokumentarna, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka rukopisa ; voditelj: dr. sc. Tea Perinčić
dokumentarna, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka satova ; voditelj: Tamara Mataija
povijesna, tehnička

Zbirka tiskanih dokumenata ; voditelj: dr. sc. Tea Perinčić
dokumentarna, povijesna, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka umjetničkog obrta ; voditelj: Tamara Mataija
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka zastava i zastavnih vrpci ; voditelj: dr. sc. Tea Perinčić
povijesna, kulturno-povijesna

ODJEL POVIJESTI POMORSTVA
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka brodskih dnevnika, nacrta i isprava
dokumentarna, pomorska, povijesna, tehnička

Zbirka Croatia Line ; voditelj: mr. sc. Nikša Mendeš
dokumentarna, pomorska, povijesna, fotografska

Zbirka maketa brodova brodogradilišta Kraljevica ; voditelj: mr. sc. Nikša Mendeš
pomorska

Zbirka maketa i modela jedrenjaka i parobroda ; voditelj: mr. sc. Nikša Mendeš
pomorska, povijesna, tehnička

Zbirka navigacijskih instrumenata i brodske opreme ; voditelj: mr. sc. Nikša Mendeš
dokumentarna, pomorska, povijesna, tehnička

PEDAGOŠKI ODJEL
OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Arheološka zbirka Grobnišćine ; voditelj: Jasna Ujčić Grudenić
arheološka

Glazbena zbirka ; voditelj: Tamara Mataija
dokumentarna, povijesna, glazbena

Zbirka Domovinskog rata


Zbirka iseljeništva ; voditelj: dr. sc. Tea Perinčić


Zbirka keramičkog i staklenog posuđa ; voditelj: Margita Cvijetinović


Zbirka kućnog tekstila ; voditelj: Tamara Mataija


Zbirka obrta ; voditelj: Tamara Mataija
kulturno-povijesna

Zbirka odjevnih predmeta i modnih dodataka ; voditelj: Tamara Mataija


 

Muzej u fondovima MDC-a

Personalni arhiv (2)

Željko Barbalić

Ustanova Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Goroslav Oštrić

Ustanova Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
 
Svi rezultati