HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Riccarda Zanelle 1, 51000 Rijeka
Primorsko-goranska županija
ADRESA
- , Zbirka arheoloških nalaza Cickini - Sveti Vid-Miholjice b.b.
51511 Malinska
- , Zbirka maketa brodova brodogradilišta Kraljevica - Obala Kralja Tomislava 8
51262 Kraljevica
RADNO VRIJEME
Ponedjeljak: 9 - 16 h
Utorak - subota: 09 – 20 h
Nedjelja: 9 - 13 h
Blagdanom i državnim praznikom zatvoreno


T 051/213-578, 323-373, 553-666, 553-667
F 051/213-578
E info@ppmhp.hr, uprava@ppmhp.hr
W http://ppmhp.hr/
Kako doći do muzeja
Svim gradskim linijama javnog prijevoza
Parkiralište
Muzej nema osiguran parking za posjetitelje. Garaže za parkiranje udaljene cca. 200 m. U dvorištu Muzeja parkiranje dozvoljeno samo za službena vozila.
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 051/553-666 i 051/213-578 ili mailom na info [at] ppmhp.hr
stručno vodstvo 50 kn za skupinu i 70 kn za vodstvo na stranom jeziku
Grupni posjeti
Nema popusta na cijenu ulaznice
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
Odrasli: 20 kn
Djeca od 7 do 18 godina, studenti uz predočenje iskaznice, umirovljenici: 15 kn
Djeca do 7 godina, članovi strukovnih udruga, press: besplatan ulaz
Zajednička ulaznica za PPMHP, Muzej grada Rijeke i Prirodoslovni muzej 30 kn
Četvrtkom besplatan ulaz
Za obitelji s djecom besplatan ulaz nedjeljom


Muzejska trgovina
Prodaju se muzejska izdanja i suveniri
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Muzej ima:
- stalni postav
- preparatorsku radionicu (voditelj: Dino Marković)
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Igor Žic)

Zbirke

Zbirka keramičkog i staklenog posuđa

Voditelj Margita Cvijetinović
Broj predmeta 656
Vrsta građe keramičko posuđe, stakleno posuđe, stakleni predmeti, keramički predmeti, tanjuri, pladnjevi, šalice, vrč, zdjele, keramika, uporabni predmeti, dekorativni predmeti, fajansa, majolika, porculan
Teritorij Austrija, Belgija, Ceška, Velika Britanija, Francuska, Hrvatska, Njemacka, Italija, Madarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Brazil
Vremensko razdoblje 18.st. - 20.st.
Materijal Keramika, staklo, porculan, kamenina
Url https://digitalni.ppmhp.hr/?pc=i&id=429782

Zbirka keramičkoga i staklenog posuđa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka jedna je od brojnih zbirki Kulturno-povijesnoga odjela koja obuhvaća manufakturno i industrijski proizvedene predmete od stakla i keramike proizvedene većinom od 18. do sredine 20. stoljeća te autorsku keramiku nastalu od pedesetih do sredine sedamdesetih godina 20. stoljeća. To su redom uporabni i dekorativni predmeti ukrašeni raznovrsnim tehnikama s naglašenom likovnošću te su služili primarno kao oprema dnevnih obiteljskih prostorija i stola kod iole svečanijeg blagovanja. Začetak Zbirke vezan je uz prvi muzejski predmet – čašu koju je 1875. Franjo Josip I. poklonio gradskoj upravi i koja je inicirala osnivanje gradskog muzeja. Zbirka broji ukupno 718 predmeta, pri čemu s 501 predmetom prevladavaju keramički predmeti, njih 165 je od stakla, a 52 su dijelo renomiranih hrvatskih, prvenstveno zagrebačkih keramičara (Stella Skopal, Milan Kičin, Vera Gendić, Ivo Đurović, Zlata Radej, Vlasta Baranjai, Danica Šantić, Ljerka Jovan Šarić, Mila Petričić, Anton Rohaček, Koraljka Adum, Malvina Borelli Vranski-Korolija, Dika Kaleb-Čulić, Vladimir Jovanović, Marta Svečnjak, Marta Šribar i Romano Šimaga).
Predmeti od stakla najčešće su proizved čeških, austrijskih, talijanskih i hrvatskih staklana. Najzastupljenije su čaše od obična ili brušena stakla, potom boce, vaze, zdjele za voće, muholovke, kutije i ostali stakleni predmeti za kućnu uporabu. Predmeti su ukrašeni tehnikama brušenja, graviranja, matiranja i oslikavanja bojama, stilskih oznaka baroka, drugog rokokoa, bidermajera, historicizma i secesije.
Među predmetima od keramike većim je dijelom zastupljeno jednostavno stolno posuđe (tanjuri, pladnjevi, šalice i zdjele) ukrašeno raznovrsnim tehnikama, proizvedeno u 58 europskih tvornica lociranih u Austriji, Belgiji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Sloveniji. Najzastupljeniji su proizvodi koje su morskim putem donijeli pomorci iz 24 britanske tvornice, s time da je dio proizvoda distribuiran preko trgovačkih društava Primavesi i Mattei.
U Zbirci su najranije datirana dva fajansna vrča; stariji, s oslikanim prikazom kolarskoga zanata i zapisom iz 1738. godine habanske provenijencije (PPMHP 101523), te nešto mlađi vrč, tipa Walzenkrug s orijentalizirajućim prikazom iz 1747., proizveden u manufakturi fajanse u Erfurtu (PPMHP 101522). Talijanskoj majolici s kraja 18. i početka 19. st. pripada nekoliko bokala koji se mogu pripisati poznatoj manufakturi Casali & Callegari iz Pesara (PPMHP 123504/1, 2, PPMHP 12358, PPMHP 123750/1, 2). Najranije porculansko stolno posuđe može se smjestiti na sam kraj 18. st. što svojim stilskim karakteristikama pokazuje i jedna šalica za kavu s tanjurićem iz bečke tvornice porculana (PPMHP 127250, 127552), ali prvi pouzdano datirani porculan dio je servisa u klasicističkom stilu iz ostavštine obitelji Ciotta (PPMHP 128103/1-6). Servis je također proizveden u Beču, a na poleđini svakoga predmeta se pored podglazurno plavom bojom otisnute oznake tvornice u obliku habsburškoga štita nalazi i utisnuta oznaka za godinu proizvodnje u vidu troznamenkastoga broja 805 što predstavlja 1805. godinu. Prema dosadašnjim je spoznajama najranija kamenina u fundusu Zbirke iz 1835. godine, a proizvedena je u tvornici Davenport Pottery u Longportu u Engleskoj. Riječ je o kamenini krem boje (creamware) na kojoj je zelenom i crnom bojom prijenosnim (transfernim) tiskom otisnut uzorak iz poznate serije predložaka Muleteer koji prikazuje čovjeka i mulu u talijanskome romantičnom pejzažu (PPMHP 127856, 113861/1, 2, 3, 127847). Za sada je najmlađi predmet u Zbirci porculanski suvenir-tanjur ukrašen tehnikom fototiska proizveden u tvornici Porcelana Real u Sao Paolu u Brazilu između 1943. i 1948. godine (PPMHP 127995). Zanimljivo je primijetiti da u Zbirci dominira britanska keramika 19. st. uz postepeno povećavanje predmeta njemačkih i čeških tvornica čija će produkcija prevladati tijekom prvih desetljeća 20. stoljeća. Talijanska keramika u 19. st. nije brojna, a najčešće je zastupljena u majolici izvedenim bokalima ili bukaletama. Njezin udio je znatno povećan u razdoblju između dvaju svjetskih ratova kada Rijeka postaje sastavni dio talijanskoga teritorija.