HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Gradska vrata 4, 21220 Trogir
Splitsko-dalmatinska županija
RADNO VRIJEME
izvan sezone (listopad – svibanj): od ponedjeljka do petka 9:00 – 14:00, subotom i nedjeljom zatvoreno.
lipanj i rujan: od ponedjeljka do subote 10:00 - 13:00 te 17:00 - 20:00, nedjeljom zatvoreno.
srpanj i kolovoz: svaki dan od 10:00 - 13:00 i od 18:00 – 21:00T 021/881-406, 796-046
E muzej-grada-trogira@st.t-com.hr
W https://muzej-grada-trogira.hr/
Kako doći do muzeja
> pješice: muzej se nalazi na sjevernom ulazu u staru gradsku jezgru Trogira – 20 m udaljen je od sjevernih gradskih vrata
> automobilom: gradska parkirališta udaljena su od muzeja 30 m, odnosno 100 m
> autobusom:
- međugradski - iz smjera Splita i Šibenika preko Trogira / u Trogir voze međugradski direktni autobusi
- gradski - iz Splita, preko Kaštela autobusom broj 37
- lokalni - iz svih mjesta u okolici Trogira
Autobusni kolodvor udaljen je od muzeja 50m.
> taxijem: taxi stajalište udaljeno je od muzeja 50m
> brodom (iz Splita, samo u sezoni): pristanište je udaljeno od muzeja 150m
Parkiralište
gradska parkirališta udaljena su od muzeja 30 metara (1) i 100 metara (2)
Stručna vodstva
rezervacija telefonom ili e-mailom
hrvatski jezik: 14 eura
engleski jezik: 27 eura
Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba
cijena 3 eura po osobi
Fotografiranje
da, bez bljeskalice
Cijena ulaznice
odrasli: 4 eura
djeca, učenici, studenti, izviđači, umirovljenici: 3 eura
učenici trogirskih škola i škola u Marini, Okrugu Gornjem i Segetu: 2 eura
djeca trogirskih dječjih vrtića : besplatno
grupe (10 i više osoba): 3 eura
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja: besplatan ulaz
povremene izložbe: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
ne
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1963.
Ravnateljdr. sc. Fani Celio Cega
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Daniela Kontić)
- muzejsku trgovinu

Muzej

O MUZEJU

Muzej je osnovan 1963. godine, a otvoren za javnost 1966. godine. Smješten je u palači Garagnin (odnosno Garagnin-Fanfogna), koja u jednomu svojem dijelu nosi stilska obilježja u rasponu od romanike do baroka, a u drugom je dijelu barokna katnica izgrađena polovicom 18. st. prema zamisli Ignacija Macanovića.

Stalni postav Muzeja prikazuje povijesna kretanja, umjetničke stilove te svakodnevicu grada od srednjeg vijeka do danas. 

Antičko razdoblje započinje poviješću grčkog naselja Traguriona u 3. st. pr. Krista, potom rimskog Traguriuma, predstavljene odljevom Kairosa i Žene pri radu, ulomcima helenističkih posudica s Čiova, staklom, lucernama, rimskim novcem, amforama, urnama, kamenim natpisima... Izložen je i dio nalaza što ih je Ivan Luka Garagnin (1764. - 1841.), kao jedan od prvih konzervatora, pronašao tijekom arheoloških iskopavanja po Saloni.

Razdoblje od 13. do 16. st., vrhunac društvene, gospodarske, kulturne i umjetničke moći Trogira, predočeno je uporabnim predmetima, zapisima općinske pisarnice o svakidašnjem životu, arhivskom i tiskanom građom: povijesnim djelom Koriolana Cippica O ratovanju Mlečana s Turcima (inkunabula, 1477.); djelom Plinija Starijeg u talijanskom izdanju De la historia naturale; Titusa Petronija Arbitri fragmentum nuper Tragurij repertum (Padova, 1664.); rukopisnom knjižicom o prodaji trogirskih mlinica (17. st.); prvim izdanjem Statuta (1708.), kojeg je za tisak priredio Ivan Lucić, otac hrvatske historiografije; matrikulom bratovštine sv. Kuzme i Damjana i dr. Osobito je zanimljiv drveni pijetao, ratni trofej Alviza Cippica skinut s pramca turske lađe iz bitke pokraj Lepanta 1571.

Slijedi prikaz salona plemićkih obitelji 17. - 18. st., predstavljen originalnim namještajem obitelji Garagnin iz 18. st. i onodobnim uporabnim i ukrasnim predmetima. Pomorsku tradiciju predstavljaju četiri slike jedrenjaka, čiji je autor Bartul Ivanković. Razdoblje austrijske vlasti (1814. - 1918.) prikazano je dokumentima, fotografijama, razglednicama, odjećom i portretima koji zorno ilustriraju način života i razmišljanja onodobnih Trogirana. U sobi posvećenoj poznatome renesansnom kiparu Ivanu Duknoviću (1440. - 1509.), rodom iz Orihovice, nedaleko od Trogira, izloženi su glasovita Bogorodica s djetetom i Putto grbonoša s portala palače Cippico (15. st.), djela izuzetne važnosti za hrvatsku povijest umjetnosti. 

U Muzeju se nalazi bogata biblioteka obitelji Garagnin-Fanfogna koja čuva knjižnu građu od inkunabula do sredine 20. st., a nastala je zaslugom I. L. Garagnina. Tijekom 19. st. preseljena je u prostorije u kojima se i danas nalazi, s oslikanim stropovima i namjenski izrađenim drvenim ormarima za knjige. U knjižnici se nalaze djela sa svih područja ljudskog znanja, a među njima se nekoć nalazio poznati spis tzv. Pacta Conventa iliti Qualiter (danas se čuva u Budimpešti), koji govori o ugovoru hrvatskog plemstva s ugarskim vladarom. 

Postav Etnografske zbirke, kojom dominira tkalački stan, predočuje život trogirskih pučana te stanovništva zagorskog dijela gradskog zaleđa (izložen je namještaj Zagore, bačvarski i brodograditeljski alat, uporabni predmeti). Izlošci u Lapidariju prate povijesna i stilska razdoblja od antike do baroka. U prostoru su vidljivi arheološki nalazi: kasnoantička grobnica te helenističko i srednjovjekovno ziđe. Iz antike potječu grčki i rimski ulomci (atičkog sarkofaga s prikazom dionizijske povorke, reljefa Silvana - delmatskoga pastirskog božanstva, reljefa s likom Herakla, atičkog sarkofaga s likom Ahileja), dijelovi ranokršćanskih sarkofaga, oltarnih pregrada, pilastara... Predromanika je zastupljena dijelovima kamenog namještaja starohrvatskih crkvica iz Trogira i okolice, a gotika ostacima arhitektonskih i dekorativnih elemenata sa srušenih palača, grbovima plemićkih obitelji i arhitektonskim detaljima i skulpturama iz unutrašnjosti trogirske katedrale.

U najvrednijemu, renesansnom dijelu postava Lapidarija, izložena su djela Andrije Alešija, Nikole Firentinca te Ivana Duknovića, kipara koji su obilježili trogirsko renesansno razdoblje, te arhitektonski ulomci javnih i crkvenih objekata (škropionica, kamene ograde, ulomci crkvenog namještaja iz crkve Sv. Duha...).

Barok ilustriraju oltar kućne kapelice palače Garagnin-Fanfogna, ulomci sa zgrade Zdravstvenog ureda - OFFITIUMA SALUTIS, rad Ignacija Macanovića i dr.

U Galeriji Cate Dujšin-Ribar (1897. - 1994.) izložen je dio radova što ih je slikarica darovala svome rodnom gradu, većinom pejzaža s čestim motivom masline, te portreta prijatelja i rodbine. 

Zbirka keramike Zlate Radej (1922.) obuhvaća skulpture, reljefe i uporabne predmete koje je autorica darovala Muzeju.

Poslanje muzeja

Misija Muzeja grada Trogira  jest sakupljanje, istraživanje, očuvanje, zaštita, prezentacija, interpretacija povijesti, kulture, baštine, umjetnosti, tradicije ... Trogira i okolice, na dobrobit javnosti – dakle, razvoj svih dijelova muzejske djelatnosti na dobrobit društva i okruženja u kojemu djeluje i prema kojemu je otvoren. U skladu s  vrstom muzeja, uz smještaj i muzejsku građu, Muzej je otvoren za partnerstvo i suradnju sa svim oblicima života jednoga grada, na tragu  omogućavanja međusobne komunikacije, razmjene iskustva, vještina, znanja i ideja. Tim putem kroz zajedništvo potiče se lokalni, regionalni, nacionalni i internacionalni održivi razvoj. Isticanjem ključnih vrijednosti i strateških ciljeva, sukladno karakteru svojih zbirki, Muzej ostvaruje opću viziju i poslanje realizacijom svojih godišnjih i višegodišnjih planova. Iz vizije i poslanja Muzeja grada Trogira proizlaze i vrijednosti koje se  temelje  djelomično na djelatnosti uslužnog karaktera, kvaliteti i raznolikosti muzejske ponude, stručnom osoblju i dinamičnom pristupu koji rezultiraju time da je Muzej mjesto slobodnog pristupa cjelokupnom znanju i civilizacijskim tekovinama za sve građane, mjesto učenja i otkrivanja novih spoznaja, kulturno središte i ugodno mjesto susreta građana lokalne sredine. Muzej je i čimbenik gospodarskog i društvenog razvoja lokalne zajednice i društva u cjelini, zahvaljujući suradnji s raznim sektorima od turističkog do građevinskog; čimbenik koji značajno utječe na poboljšanje kvalitete života  građanina pojedinca u svakom životnom dobu zbog kvalitete, raznovrsnosti i dostupnosti ponude te mjesto gdje se prikupljaju, organiziraju i daju na korištenje informacije prema potrebama korisnika. Sve to moguće je ostvariti uz osnovnu muzejsku djelatnost vezanu za zaštitu predmeta koje muzej čuva i o kojima skrbi i sve tekuće poslove koji se moraju svakodnevno obavljati u svrhu postizanja visokog muzejskog standarda.   

Na tom tragu Muzej grada Trogira ima zadaću čuvati i promovirati kulturno-povijesnu baštinu Trogira i okolice. Radi se o muzeju zavičajnog tipa koji obuhvaća građu različite tematike i iz različitih vremenskih razdoblja raspoređenu u zasebne zbirke. Muzej posjeduje i vrijednu i staru knjižnu građu, suvremenu muzejsku knjižnicu te dokumentacijske zbirke.  Uloga svakog voditelja zbirke je čuvanje i obrada građe te prezentiranje putem izložbi i izdanja te stručno vođenje po postavu.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Arheološka zbirka - lapidarij ; voditelj: Lujana Paraman
arheološka, arhivska, dokumentarna

Etnografska zbirka ; voditelj: Goranka Tomaš
etnografska

Knjižnica Garagnin – Fanfogna; voditelj: dr. sc. Fani Celio Cega
knjižna građa, knjižnica

Numizmatička zbirka ; voditelji: Lujana Paraman, Aleksandra Bilić Petričević, dr. sc. Fani Celio Cega
numizmatička

Pomorska zbirka ; voditelj: Aleksandra Bilić Petričević
arhivska, pomorska

Zbirka - Galerija Cate Dujšin-Ribar ; voditelj: Aleksandra Bilić Petričević
umjetnička, slikarstvo

Zbirka keramike Zlate Radej ; voditelj: Aleksandra Bilić Petričević
umjetnička, primijenjena umjetnost, skulptura

Zbirka novovjekovne kulturne povijesti ; voditelj: dr. sc. Fani Celio Cega
arhivska, dokumentarna, knjižna građa, povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, slikarstvo

Zbirka pergamenata ; voditelj: dr. sc. Fani Celio Cega
arhivska, povijesna

Zbirka srednjovjekovne kulturne povijesti ; voditelj: Lujana Paraman
umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka suvremene povijesti ; voditelj: Aleksandra Bilić Petričević
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka suvremene umjetnosti ; voditelj: Aleksandra Bilić Petričević
umjetnička

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (7)

Godina 2004.
Naslov Lili Gluić
Godina 2003.
Naslov Štrumenti
Godina 2003.
Godina 1995.
Godina 1978.
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (193)

Muzej grada Trogira

Trogir, Muzej grada Trogira, s.a.

Muzej grada Trogira

Trogir, Muzej grada Trogira, s.a.

Muzej grada Trogira

Trogir, Muzej grada Trogira, s.a.
 
Svi rezultati