HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg opatice Čike 1, 23000 Zadar
Zadarska županija
ADRESA
- , Riznica župne crkve sv. Roka, Ul. don Stipana Sorića 3
23205 Bibinje
- , Riznica župne crkve sv. Anselma, Ul. župana Godečaja 2
23232 Nin
RADNO VRIJEME
– zimi (1. studenog – 31. ožujka):
ponedjeljak – subota 10 – 12:30 i 17 – 18:30
nedjeljom i blagdanom zimi zatvoreno

– ljeti (1. travnja – 31. listopada):
ponedjeljak – subota 10 – 13 i 17 – 19
nedjeljom i blagdanom 10 – 13

Stalna izložba otvorena je samo prijepodne na sljedeće blagdane:
15. siječnja – blagdan sv. Stošije, 10. veljače – blagdan sv. Skolastike, 21. ožujka – spomendan sv. Benedikta, 11. srpnja – blagdan sv. Benedikta, 8. rujna ‒ blagdan Male Gospe, 15. rujna – blagdan Žalosne Gospe i Veliki Petak

Zatvoreno: Tijelovo, Velika Gospa, Svi sveti i Božić

T 023/250-496, 023/250-517
F 023/250-517
E sicu@zadarskanadbiskupija.hr, sicu@benediktinke-zadar.com
W http://benediktinke-zadar.com/izlozbe/
Kako doći do muzeja
Muzej se nalazi na Poluotoku, kod crkve sv. Marije
Parkiralište
ne
Stručna vodstva
najava posjeta na tel. 023/250-496
strani jezici: engleski, francuski, njemački, talijanski
vodstvo uključeno u cijenu ulaznice
Grupni posjeti
grupa s najmanje 2 osobe, a najviše 30
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
odrasli: 30 kn
grupe: 20 kn po osobi
učenici, studenti, umirovljenici: 10 kn
Muzejska trgovina
ne
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - umjetnički
Djelokrug državni
Osnivač Grad Zadar, Zadarska nadbiskupija, Samostan benediktinki sv. Marije
Godina osnutka1967.
Voditeljdr. sc. Mario Soljačić
  • dr. sc. Mario Soljačić
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupna stručnjacima; voditelj: dr. sc. Mario Soljačić)
- muzejsku trgovinu

Muzej

O MUZEJU

Stalna izložba crkvene umjetnosti najcjelovitiji je i najreprezentativniji prikaz dosega crkvene umjetnosti u Hrvatskoj. 

Muzej se nalazi u obnovljenoj samostanskoj zgradi u građevnom sklopu povijesnog samostana benediktinki sv. Marije u Zadru (utemeljenog u 11. st.), razorenome u Drugome svjetskom ratu, i to upravo na mjestu na kojem su benediktinke sačuvale neprocjenjivo blago od ratnog razaranja i od gramzivosti okupatora. Pravno je nastao 1967., a otvoren je 1976. g. kao jedan od kapitalnih kulturnih objekata sagrađenih u Hrvatskoj u tom razdoblju.

Izložba obuhvaća sakralne umjetnine i predmete umjetničkog obrta iz crkve i samostana benediktinki, riznice zadarske katedrale, crkve sv. Šimuna, župnih crkava na području Zadarske nadbiskupije te određeni broj kipova i slika u vlasništvu Narodnog muzeja u Zadru. Osobita je dragocjenost i značenje izložbenih predmeta to što su velikim dijelom rad domaćih, zadarskih, poznatih i nepoznatih majstora ili su usko povezani s gradom Zadrom i zadarskim područjem.

U prizemlju se nalazi obnovljena unutrašnjost crkve sv. Nediljice iz 11. st. s oltarnim pregradama na kojima su reljefno prikazani biblijski prizori, a ondje su još izloženi i predmeti iz razdoblja romanike.

Na prvom su katu slike, kipovi, drvorezbarska djela, zlatarski radovi i tekstil iz razdoblja romanike i gotike. Najstariji su predmeti pektoral (križ što ga oko vrata nose crkveni dostojanstvenici), vjerojatno iz 8. st., i dva relikvijara - sv. Jakova i sv. Aroncija - s imenima darovatelja te djela zadarskog zlatarstva iz 11. st. Brojni ophodni križevi, ciboriji (posude u kojima se čuvaju posvećene hostije) i kaleži s karakterističnim gotičkim ukrasima većinom su iz župnih crkava Zadarske nadbiskupije i velikim su dijelom rad domaćih zlatara. Vrijedni su radovi zadarskih zlatara i brojni gotički relikvijari iz 14. i 15. st., u obliku škrinjica, ruku i bista svetaca.
Posebnu grupu predmeta čine darovi ugarsko-hrvatske i poljske kraljice Elizabete Kotromanić: kalež s anžuvinskim grbovima, kruna i dio vezenog vela iz druge polovice 14. st. Ikona Gospe benediktinki i sv. Petra te Ugljanski triptih, djela su nepoznatoga, vjerojatno zadarskog slikara s početka 14. st.
Od slika iz razdoblja gotike izložena su djela P. Veneziana, M. Ivanova de Canalija, B. Jurjeva Trogiranina, I. Petrova iz Milana i D. Vučkovića.

Na drugom su katu izloženi zlatarski radovi, slike, kipovi, drvorezbarski predmeti, tekstil i čipka, od kasne gotike do baroka. Deset kipova apostola i raspetog Krista izradio je u 15. st. za zadarsku katedralu mletački drvorezbar M. Moronzon. Autori nekih izloženih slika od kraja 15. do 18. st. mletački su slikari V. Carpaccio, L. Luzzo, P. Mera, B. Ricciardi, M. Ingoli, C. Loth, P. Pagani, P. Damini, G. B. A. Pitteri, F. Migliori. Mramorni kipovi sv. Stošije i sv. Krševana potpisani su radovi mletačkih kipara G. Gropellija i A. Corradinija. Kip sv. Antuna Padovanskog pripisan je A. Tagliapietri, a drveni kipovi sv. Petra i sv. Pavla G. Marchioriju.
Zlatarski radovi iz razdoblja od 16. do kraja 18. st. (srebrni okovi za ikone, okovi korica knjiga, liturgijsko posuđe, relikvijari) potječu iz zadarskih i seoskih crkava, a većinom su djela zadarskih zlatara. Dvije srebrne biste - relikvijar sv. Siksta iz 1596. g. i sv. Stošije iz 1622. g. - vrsna su djela mletačkog zlatarstva.

Brojna izložena djela nastala su prema narudžbi crkvenih dostojanstvenika, pripadnika zadarskog plemstva i građanstva te gradskih i seoskih bratovština, što govori o njihovu poznavanju suvremenih umjetničkih strujanja i o predanosti u opremanju sakralnih prostora vrijednim umjetninama.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka SICU; voditelj: dr. sc. Mario Soljačić
umjetnička, kulturno-povijesna

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (4)

Svi rezultati
 

Personalni arhiv (1)

Pavao Kero

Ustanova Stalna izložba crkvene umjetnosti (SICU)
 
Svi rezultati