HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Radoboj 34, 49232 Radoboj
Krapinsko-zagorska županija
RADNO VRIJEME
utorak do subota od 9 do 17h; zadnji ulaazak u 16h


T 049/350-118, 091/725-7685
E info@radboa.com
W www.radboa.com
Parkiralište
15 m od muzeja za osobne automobile i 30 m za autobuse
Stručna vodstva
stručno vodstvo se posebno plaća i iznosi 100 kn po grupi na hrvatskom jeziku i 150 kn na engleskom jeziku, br. tel. 049/350-118, 091/725-7685, e-mail info@radboa.com

Grupni posjeti
min. 30, a max. 35 osoba po grupi
organizirane grupe djece, studenata, umirovljenika: 15 kn po osobi
organizirane grupe odraslih: 20 kn po osobi
Fotografiranje
da
fotografiranje i snimanje dopušteno za osobne potrebe, bez prava na objavljivanje. Za objavljivanje je potrebna posebna dozvola ravnatelja uz Cjenik usluga uvida u muzejsku građu i dokumentaciju
Cijena ulaznice
odrasli: 25 kn
umirovljenici, učenici i studenti: 20 kn
članovi ICOM-a, HMD-a i sl. muzejskih udruženja; novinari: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
da, u trgovini se prodaju suveniri s motivima muzejskog postava i Radoboja
radno vrijeme od utorka do subote 9 - 17 h.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da (prilaz, muzej i sanitarni čvor)
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej -
Djelokrug lokalni
Osnivač općina
Godina osnutka.
Ravnatelj Ivana Hazulin
Voditelj
  • Ivana Hazulin
Muzej ima:
- stalni postav

Muzej

O MUZEJU

Muzej Radboa otvoren je za javnost 27. lipnja 2017. godine te se nalazi u preuređenoj zgradi bivše osnovne škole u Radoboju. Zgrada Muzeja predstavlja jedinstveni spoj energetske učinkovitosti i samoodrživosti gradnje zahvaljujući korištenju obnovljivih izvora energije.

U stalni postav Muzeja uvrštene su tri zbirke; geološka, rudarska i arheološka, sačinjene od vrijednih prirodnih i kulturnih eksponata pronađenih na ovom području. Multimedijskim sadržajima zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji na moderan i interaktivan način prikazane su kulturne i prirodne vrijednosti koje su ovdje pronađene.

Rudno blago predstavlja bogatu rudarsku prošlost ovoga kraja koja počinje sa pronalaskom samorodnog sumpora početkom 19. stoljeća. „Sumporni" vijek u Radoboju trajao je više od sto godina i njime se opskrbljivala cijela austrougarska privreda. Tradicija rudarstva nastavila se pronalaskom i eksploatacijom novog podzemnog blaga ugljena u ugljenokopu „Mirna“. Veliki značaj ugljenokopa koji je iskopavao prvorazredni mrki ugljen ističe se izgradnjom žičane željeznice koja je prevozila ugljen od Radoboja do Krapine, a ujedno je Radoboj postao sjedište prvog Hrvatskog rudarskog satništva. Nalazište sumpora u Radoboju bilo je u 19. stoljeću jedno od ekonomski značajnijih rudnih ležišta u svijetu.

Geološku zbirku čine fosilni nalazi flore i faune starosti od 12 do 14 milijuna godina. Najbrojniji su ostaci listova, o ostalo su otisci stabiljka, sjemenki, cvjetova ili plodova. Vegetacija je bila iznimno bogata i bujna, što dokazuju i mnogobrojni sačuvani fosilni insekti. Različite biljne vrste pokazuju da je nekada u Radoboju prevladavala vegetacija sa 116 vrsta kojih više nema u našem umjerenom podneblju. Osim nama poznatih vrsta bora, breze, hrasta, bukve, graba, brijesta, topole, javora i sličnih, sačuvani su fosilni ostaci nekih vrsta karakterističnih za tropske i suptropske predjele. Okamina listova vinove loze predstavlja najstariji poznati fosil ove vrste u Europi.

Arheološku zbirku muzeja Radboa čine materijalni ostaci ljudske prošlosti s područja Radoboja i okolice koji su prikupljani od prve polovlce 19. stoljeća pa sve do danas. Stalni postav arheološke zbirke zamišljen je kao vremenska šetnja koja posjetitelje vodi od najstarijih prapovjesnih vremena preko rimskog perioda do srednjeg i novog vijeka. Zbirka se sastoji od slučajnih nalaza, poput prapovijesnih glačanih kamenih sjekira i nalaza iz istraživanja prapovijesne nekropole pod tumulima u Podstenju iz 1850. i 1863. godine, te najnovijih istraživanja provedenih prije četiri godine, a datiraju u starije željezno doba oko 550. do 450. g. pr. n.e. Od prapovijesnih nalaza ujedno su izloženi oni prikupljeni u Gornjoj Šemnici i Pamucinima i Jazvinama. Iz razdoblja ranog brončanog doba i vučedolskoj kulturi 2200. - 1800. g. pr. n.e. pripada prostor Plata kod Radoboja. Visinska naselja na Crkvišu i Hajdinem zernu pripadaju razdoblju kasnog brončanog i starijeg željeznog doba (1200. – 450.g.pr.n.e.) i rimskom periodu. Srednji vijek obilježen je gradnjom župne crkve Presvetog Trojstva i  crkve sv. Jakova. Kronološki posljednje što vrijedi istaknuti su ostaci rudarske infrastrukture iz 19. i prve polovice 20. stoljeća.

Postav muzeja sastoji se od reprezentativnih predmeta prošlosti Radoboja koji su predstavljeni putem multimedije i tehnoloških inovacija.

Poslanje muzeja

Muzej ima svrhu prikupljanja, očuvanja, istraživanja, dokumentiranja, stručne i znanstvene obrade i predstavljanja ostataka materijalne i nematerijalne kulturne i povijesne baštine putem izložbenih postava, edukativnih programa, publikacija i drugih aktivnosti kojima obogaćujemo kulturnu i turističku ponudu našega kraja. Kompleksnost misije Muzeja uključuje daljnja istraživanja i interpretaciju lokalnog identiteta na dobrobit javnosti i održivosti baštine radobojskog kraja.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Arheološka zbirka ; voditelj: Ivana Hazulin
arheološka

Geološka zbirka ; voditelj: Ivana Hazulin
prirodoslovna

Rudarska zbirka ; voditelj: Ivana Hazulin
rudarska, tehnička