HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Krešimirova 26 c, 51000 Rijeka
Primorsko-goranska županija
ADRESA
- Dolac 9 (muzejska čuvaonica), 51000 Rijeka
- Dolac 1 (muzejska čuvaonica), 51000 Rijeka
RADNO VRIJEME
utorak – petak: 12:00 do 19:00 h
subota – nedjelja: 10:00 do 17:00 h
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno


T 051/492-611
E mmsu-rijeka@ri.t-com.hr
W https://mmsu.hr/
http://www.zbirka.mmsu.hr/
Kako doći do muzeja
Muzej je u središtu grada; svim linijama gradskog prometa
Parkiralište
Garaža Zagrad udaljena je 200 m, a posjetiteljima je na raspolaganju i 20 m udaljeno parkiralište hotela „Bonavia“ ukoliko su gosti hotela
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 051/492-615 ili e-mail Muzeja
strani jezik: engleski, francuski, slovenski, talijanski
Grupni posjeti
grupu čini min. 5 osoba
Fotografiranje
Da, uz dopuštenje
Cijena ulaznice
odrasli: 4 eur (30 kn)
Cijena s popustom: 10 kn (1,30 EUR) - popust mogu ostvariti djeca i mladi do 18 godina starosti, studenti
besplatan ulaz: djeca do 7 godina, nezaposleni i umirovljenici (uz predočenje dokumenta), članovi strukovnih udruga (HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM), te predstavnici medija
Muzejska trgovina
Prodaju se muzejska izdanja u radno vrijeme muzeja
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
Ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - umjetnički
Djelokrug državni
Osnivač grad
Godina osnutka1948.
Ravnatelj Branka Benčić
Voditelj
Muzej ima:
- povremene izložbe
- restauratorsku radionicu (djela suvremene umjetnosti)
- knjižnicu (dostupna javnosti; voditelj: Ivana Lučić)

Muzej

O MUZEJU

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci osnovan je 1948. godine, otvoren za javnost 1949. godine, a nalazi se u historicističkoj zgradi u samom centru grada Rijeke.

Muzej često priređuje kontekstualne izložbe iz zbirki, ali i organizira izložbe i manifestacije različitih umjetničkih izričaja (Riječki salon, Biennale mladih umjetnika Jugoslavije, Biennale mladih umjetnika Mediterana, Međunarodne izložbe crteža, BQ). Riječ je o muzeju koji je svojim programima izgradio reputaciju jedne od najprestižnijih institucija na području vizualnih umjetnosti u Hrvatskoj.

Muzejske zbirke (slikarstva, skulpture, crteža, grafike, fotografija, plakata, medijske umjetnosti, filma i videa, te specijalizirane zbirke R. Venucci, B. Rašica, S. Grčko i M. Ilić) daju povijesno-umjetnički pregled stvaralaštva pretežno domaćih autora od kraja 19. stoljeća do danas, kojima je moguće rekonstruirati vodeće umjetničke pojave u Hrvatskoj i bližoj regiji, usporedne s internacionalnim kretanjima. U njima su zastupljena reprezentativna djela svih vodećih umjetnika, umjetničkih grupa, pokreta i izričaja u Hrvatskoj, osobito onih iz druge polovice 20. stoljeća kojima se prati tradicija moderniteta i živa stvarnost suvremene umjetnosti. Osim tih djela, Muzej posjeduje i djela stranih umjetnika iz istog razdoblja.

U zbirci slikarstva najbolje su i najcjelovitije zastupljeni i obrađeni slikarski opusi umjetnika koji su životom i djelovanjem bili vezani za Rijeku i/ili Opatiju, ponajprije I. (G.) Simonettija, R. Venuccija, I. Kaline i J. Smokvine. Riječ je o iznimno vrijednim Smokvininim uljima i akvarelima, te o remek-djelima hrvatskoga apstraktnog ekspresionizma i gestualno tretiranih kolaža iz 1960-ih I. Kaline, jednoga od vrhunskih slikara kasnog modernizma čiji je opus snažno utjecao na suvremene riječke umjetnike (Stipanov, Frank, Milić, Sorola-Staničić i dr.).

Među likovnim djelima starijih riječkih autora i inozemnih slikara čija su djela nastala za boravka u Rijeci (u gradovima Fiume/Sušak), osim brojnih Simonettijevih slika, kvalitetom se odlikuju i ostvarenja A. Angelovića i brojnih pripadnika bidermajerskoga, realističkoga i akademističkog slikarstva 19. stoljeća. Riječ je o portretima građana Rijeke te o vedutama, krajolicima, interijerima i žanr-scenama (M. Ostrogovich, C. Ostrogovich, I. Moretti Zajc). Posebno se izdvaja grupa riječkih autora između dvaju svjetskih ratova koji su, pod utjecajem Italije, unosili novosti futurističkim i art deco natruhama (R. Venucci, L. de Gauss, M. Arnold, M. Raicich i dr.).

Zbirka jednoga od najvećih riječkih autora, čiji je život paradigma grada Rijeke i svih mijena gradske povijesti, Romola Venuccija (1903. - 1976.), sastoji se od radova tog najznačajnijega riječkog predstavnika postkubizma, kubokonstruktivizma i futurizma te njegove osobne dokumentacije.

Zbirka Božidara Rašice (1912. - 1992.), zagrebačkog arhitekta, scenografa i slikara, obuhvaća likovni opus (od 1930. do 1992.) jednoga od ključnih kreatora hrvatske poslijeratne moderne arhitekture, inovatora kazališne scenografije, prethodnika i suosnivača grupe EXAT 51, bitne za povijest hrvatske likovne umjetnosti 20. st.

U zbirci skulptura zastupljena su poznata djela hrvatskih autora različitih generacija iz različitih razdoblja, a od riječkih umjetnika izdvajamo Lj. de Karinu, B. Bahorića, Z. Kamenara, J. Diminića, V. Radoičića, M. Zrinšćaka, G. Štimca, S. Majkusa, N. Ukića, S. Stilinovića.

Zbirka crteža obuhvaća crtačke radove domaćih i stranih autora koji su prikupljeni kao samostalna umjetnička djela i kao tipični nositelji obilježja opusa pojedinih autora. Od 1968. g. fundus se popunjava djelima s Međunarodne izložbe originalnog crteža koju je MMSU pokrenuo s ciljem valorizacije i popularizacije crteža.

Osim reprezentativnim autorima lokalne i hrvatske fotografije, zbirka fotografije predstavljena je radovima Pedra Meyera i Marcusa Doylea.

Građa zbirke grafike daje kronološki pregled razvoja hrvatske grafike od posljednje četvrtine 19. st. do suvremenosti. U njoj su zastupljeni i strani autori 19. ili ranih godina 20. stoljeća.

Zbirka medijske umjetnosti, filma i videa zastupljena je djelima hrvatskih umjetnika kao što su A. Kulunčić, A. Floričić, T. Brajnović, L. Sega, N. Cvijanović, D. Maljković, D. Oki.

Među autorima čiji se radovi nalaze u zbirci plakata (muzejskih, kazališnih, turističkih, političkih) od riječkih se dizajnera izdvajaju Z. Pliskovac, V. Radoičić, V. Rožman i A. Brajdić.

Poslanje muzeja

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kreativnim pristupom tradiciji moderniteta i živoj stvarnosti suvremene umjetnosti stvorit će dinamično, otvoreno i kritičko okruženje u kojem će javnost razumjeti i zavoljeti umjetnost današnjice.    

Zbirke

ODJEL DOKUMENTACIJE
ODJEL OPĆIH POSLOVA
ODJEL ZA EDUKACIJU SA STRUČNOM KNJIŽNICOM
ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
ODJEL ZA ZAŠTITU GRAĐE
ODJEL ZBIRKI
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka Božidar Rašica ; voditelj: Ksenija Orelj
umjetnička

Zbirka crteža
umjetnička

Zbirka fotografija ; voditelj: Sabina Salamon
umjetnička, fotografska

Zbirka grafike
umjetnička, grafika

Zbirka medijske umjetnosti, filma i videa ; voditelj: Sabina Salamon
umjetnička

Zbirka Mirko Ilić ; voditelj: Sabina Salamon
umjetnička, primijenjena umjetnost

Zbirka plakata ; voditelj: Ksenija Orelj
umjetnička

Zbirka Romolo Venucci
umjetnička

Zbirka skulptura ; voditelj: Ksenija Orelj
umjetnička, skulptura

Zbirka Slavko Grčko
umjetnička

Zbirka slikarstva
umjetnička, slikarstvo

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (14)

Svi rezultati
 

Personalni arhiv (1)

Daina Glavočić

Ustanova Muzej moderne i suvremene umjetnosti
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (252)

Svi rezultati