HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Braće Radić 147, 44324 Jasenovac
Sisačko-moslavačka županija
RADNO VRIJEME
Ljetno radno vrijeme (1. ožujka - 30. studenog):
ponedjeljak - petak: 9 - 17 sati, vikendom 9 - 17 sati
Zimsko radno vrijeme (1. prosinca - 28. veljače):
ponedjeljak - petak: 9 - 16 sati
Državnim praznicima muzej je zatvoren.
T 044/672-319
F 044/672-319
E sdujic@jusp-jasenovac.hr
W http://www.jusp-jasenovac.hr
Kako doći do muzeja
- vlakom Zagreb – Novska - Jasenovac
- vlakom Zagreb – Sisak - Jasenovac
- osobnim vozilom, autocestom - izlaz Novska
Parkiralište
udaljenost 50 m
Stručna vodstva
vodstvo je potrebno rezervirati na tel. 044/672-319
obuhvaća i obilazak prostora bivšeg logora Jasenovac
jezik: hrvatski, engleski
cijena (po grupi): 200 kn
Grupni posjeti
broj osoba u grupi nije ograničen;
naplaćuje se samo stručno vodstvo po grupi
Fotografiranje
da, fotografiranje/snimanje spomeničkog prostora
Cijena ulaznice
besplatan ulaz
Muzejska trgovina
muzej prodaje knjige i ostala izdanja koja tiska Spomen područje Jasenovac
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - memorijalni
Djelokrug državni
Osnivač država
Godina osnutka1968.
Ravnatelj Ivo Pejaković
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Ines Sogonić)
- Arhiv JUSP Jasenovac (voditelj: Đorđe Mihovilović, dostupno javnosti)

Muzej

O MUZEJU

Logor Jasenovac bio je koncentracijski logor Nezavisne Države Hrvatske (NDH) u razdoblju od 1941. do 1945. godine. Bio je to istodobno sabirni logor (za muškarce, žene i djecu iz svih krajeva NDH), prolazni (iz njega je dio zatočenika upućivan na prisilni rad u Treći Reich), radni, kažnjenički (u nj se dolazilo i po presudi zbog izvršenoga kaznenog djela) i zarobljenički (za zarobljene partizane i pripadnike narodnooslobodilačkog pokreta, kao i domobrane i četnike).

Područje Jasenovca, uz uže područje bivšega koncentracijskog logora III - Ciglana Jasenovac, proglašeno je spomen-područjem, a za javnost je otvoreno 1968. godine, na prijedlog Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Socijalističke Republike Hrvatske.

U njegovu su sklopu memorijalni muzej, spomenici i spomenička obilježja. Spomen-područje Jasenovac brine se o sačuvanome autentičnom logorskom objektu Kula i logorskom groblju u Staroj Gradiški, o romskom groblju u Uštici te o masovnim grobnicama u Krapju, Mlaki i Jablancu.

Dio kompleksa je spomenik Cvijet Bogdana Bogdanovića, podignut 1966. g. kao "znak vječitog obnavljanja - građevina...okrenuta...kriptom prema žrtvama iz kojih vuče svoj korijen i krunom, nekom vrstom obrnute kupole - prema svjetlosti i suncu...".

Put do spomenika Cvijet popločen je pružnim pragovima koji simbolično označavaju dio sačuvane pruge kojom su u logor stizali transporti zatočenika. Istu ulogu ima i kompozicija spomen-vlaka, postavljena 1989. g. na mjestu gdje su se zaustavljali transporti sa zatočenicima.

Na spomeničkom su prostoru mjesta logorskih objekata obilježena zemljanim humcima, a grobnice i mučilišta unutar samog logora plitkim udubljenjima.

Uz muzejsku djelatnost, rad Spomen-područja Jasenovac obuhvaća i prikupljanje, istraživanje, obradu i prezentaciju dokumentacije o djelovanju ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac 1941. - 1945., kontinuiranu suradnju s preživjelim zatočenicima i organiziranje komemoracija u čast jasenovačkim žrtvama.
U Spomen-području djeluje Obrazovni centar, čije su temeljne zadaće sačuvati sjećanje na jasenovačke stradalnike i podučiti nenasilju, demokraciji i ljudskim pravima.

Muzejski postav Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac, otvoren 2006. godine, daje naglasak na sagledavanje pojedinačnih osobnih sudbina u kontekstu masovnih zločina kako bi se u posjetitelja potaknulo suosjećanje i kritički odnos prema zločinu i nasilju općenito.

Radi prezentacije što više informacija u malom prostoru postava, uvelike je korištena multimedija, a izuzetno je važan segment rada Muzeja i stalnog postava baza podataka u kojoj je kronološki i tematski detaljno obrađeno 65 tema. Među njima su osnutak NDH i veza s Trećim Reichom; osnivanje i djelovanje KCL-a Jasenovac; genocid; holokaust i teror nad pripadnicima ustašama etnički, vjerski i ideološki "nepodobnih" naroda i skupina; Pravednici među narodima svijeta i Jasenovački pravednici; osnivanje i djelovanje Spomen-područja Jasenovac; kronologija; kontroverze o Jasenovcu i, kao najznačajniji izložak, Poimenični popis žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941.-1945.

Koristeći više stotina različitih izvora (knjiga, dokumenata, fotografija, izjava rodbine i prijatelja jasenovačkih žrtava, terenskih istraživanja i fotografiranja spomenika žrtava fašističkog terora) sačinjen je popis djece, muškaraca i žena ubijenih u KCL Jasenovac. Do 4. siječnja 2011. prikupljena su imena i podaci za 81 866 žrtava.

Popis žrtava posjetiteljima je dostupan na tri mjesta. Na stropnom dijelu Muzeja, na 277 staklenih površina, ispisana su imena i prezimena žrtava, na dvama velikim monitorima više od jedanaest sati teče ispis imena žrtava s podacima o godini rođenja i smrti te o etničkoj pripadnosti žrtve. Na trima osobnim računalima posjetitelj može iščitati do sada prikupljene podatke o svakoj pojedinoj žrtvi, s podacima o njezinu stradanju i izvorima u kojima se spominje.

Govor žrtve - pojedinca dan je i u audiovizualnoj prezentaciji iskaza sjećanja preživjelih zatočenika i zatočenica te putem osobnih predmeta logoraša.

Na sjevernom zidu patija Muzeja nalazi se Reljef posvećen žrtvama fašizma u Jasenovcu Dušana Džamonje izrađen 1968. godine prilikom otvorenja Memorijalnog muzeja u Jasenovcu.

Poslanje muzeja

U Spomen-području Jasenovac svaki posjetitelj može spoznati ljudske patnje, uvjeriti se u hrabra djela jasenovačkih stradalnika, iščitati njihovu nadu u životi i vjeru u čovjeka jer o tome su uvijek govorili i pisali preživjeli jasenovački zatočenici i zatočenice.
Zbog njih, Jasenovac je danas mjesto promišljanja i učenja, mjesto izgrađivanja osobnog ljudskog stava prema zlu i zločinu, prema vrijednostima svakog ljudskog života, prema moralnim načelima temeljem kojih svatko od nas treba pridonijeti izgrađivanju humanije budućnosti za naraštaje koji dolaze.
Jasenovac je mjesto s kojega bi svatko od nas trebao otići noseći u sebi čvrstu poruku da se zlo i zločini "Jasenovca" više nigdje i nikad ne ponove.
Nikad i nigdje ne dozvoliti da se ponovi zlo i zločin nad čovjekom samo zato što je drugačiji od nas.

Zbirke

STRUČNI ODJEL ZA MUZEJSKO-DOKUMENTACIJSKE POSLOVE
MUZEJSKE ZBIRKE
Donacija Bogdana Bogdanovića
povijesna, umjetnička

Zbirka dokumenata
memorijalna, povijesna

Zbirka fotografija; voditelj: Đorđe Mihovilović
biografska, memorijalna, povijesna

Zbirka predmeta; voditelj: Ivo Pejaković
arheološka, dokumentarna, memorijalna, povijesna

Zbirka umjetnina
memorijalna, umjetnička