HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Brionska 10, 52212 Fažana
Istarska županija
RADNO VRIJEME
Obavezna najava i rezervacija izleta na tel. +385 (0) 52 525 881 i 525 882, na e-mail izleti@np-brijuni.hr ili u poslovnici NP Brijuni u Fažani.
Od početka studenoga do konca ožujka izleti se organiziraju na upit, u dogovoru s djelatnicima Službe za izletnički turizam.
te prema najavi. Moguća je kupovina ulaznica online
https://www.np-brijuni.hr/hr/ulaznice
T 052/525-822, 052/525-823
E snezana.smolic@np-brijuni.hr
W https://www.np-brijuni.hr/hr/brijuni/kulturno-p...
https://www.np-brijuni.hr/hr/brijuni/kulturno-p...
Kako doći do muzeja
brodom iz Fažane
Parkiralište
osobna vozila nemaju pristup na otok; parkiralište u Fažani
Stručna vodstva
za svaki izlet i vodstvo potrebna je rezervacija na tel: +385 (0) 52 525 881, 525 882; e-mail: izleti@np-brijuni.hr
Grupni posjeti
grupu čini 25 osoba

https://www.np-brijuni.hr/hr/planiraj-posjet/izleti/izlet-veliki-brijun
Fotografiranje
da
Cijena ulaznice
uz posjet muzejima, cijena ulaznice uključuje trosatni razgled nacionalnog parka u pratnji vodiča, vožnju brodom, jednosatnu vožnju vlakom, te ulaznice za safari park i mediteranski vrt

cijene ulaznica po mjesecima na: https://www.np-brijuni.hr/hr/ulaznice
Muzejska trgovina
radno vrijeme suvenirnice prilagođeno je izletima
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
djelomičan
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - zavičajni
Djelokrug lokalni
Osnivač država (Vlada RH)
Godina osnutka1955.
U sastavuJavna ustanova "Nacionalni park Brijuni"
Ravnateljv.d. ravnatelja Eduard Kolić
Voditelj Snežana Smolić
Muzej ima:
- stalni postav
- preparatorsku radionicu
- knjižnicu (dostupna samo djelatnicima muzeja)

Muzej

O MUZEJU

Odsjek za zaštitu kulturnih dobara skrbi o pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini Nacionalnog parka Brijuni. Muzejski fundus broji preko 30.000 predmeta raspoređenih u 4 odjela (arheološki, umjetički, kulturno-povijesni i prirodoslovni) s dvadesetak muzejskih zbirki te dokumentacijske zbirke.

Stalni postav trenutno čine četiri izložbene cjeline prezentirane u dvije povijesne građevine smještene u središtu otoka, u neposrednoj blizini luke i hotela: crkvi sv. Germana i zgradi parne kupelji. U crkvi sv. Roka u ljetnim mjesecima priređuju se manje povremene izložbe.

Izložba kopija fresaka i glagoljskih natpisa Istre i Kvarnera u crkvi sv. Germana (1481.) od 1958. g. upoznaje posjetitelje s freskoslikarstvom i glagoljicom, karakterističnim obilježjima srednjovjekovne kulturne baštine tog područja. Rimski crno-bijeli mozaik potječe iz blagovaonice vile u uvali Verige, a u pod je ugrađen prilikom obnove crkve 1911. god. U predvorju sakristije dograđene 1912. godine u obliku tipičnom za istarske srednjevjekovne crkvice, ugrađeni su kameni ulomci brijunske povijesti (1.-18.st.).

U zgradi parne kupelji (1912.) staroga hotelskog kompleksa smještene su tri izložbe. Paulu Kupelwieseru (1843 - 1919.), austrijskom industrijalcu koji je 1893. g. kupio malarične Brijune i preobrazio ih u opuštajuću oazu prirodne ljepote i turističko odmaralište, posvećena je izložba Iz sjećanja starog Austrijanca. Opisima samoga Kupelwiesera te fotografijama, razglednicama i tiskanim materijalom prikazana je preobrazba malaričnog otoka u stjecište europske i svjetske elite. Među izlošcima valja istaknuti mikroskop dr. Roberta Kocha nakon čijeg boravka 1900./1901. te provedene sanacije, otok postaje lječilište.

Izložba fotografija Josip Broz Tito na Brionima postavljena je 1984. kada je Nacionalni park otvoren za posjetitelje. Prikazuje aktivnosti predsjednika Jugoslavije u razdoblju od 1947.  do 1980. godine kada su otok posjetile brojne osobe političkog i javnog života iz zemlje i svijeta. Nizom zastava označeno je 60 zemalja svijeta čiji su predsjednici, njih 90,  posjetili Brijune.U Prirodoslovnoj zbirci prezentirani su preparati životinja darovanih Titu, kao i predstavnici brijunske faune. Prepariranjem pojedinih životinja koje su nekoć stigle u otočni zoološki vrt, odnosno safari park, ili pak njihovih prinova rođenih na Brijunima, postepeno je nastajala zoološka zbirka. Gotovo 200 dermoplastičnih preparata razmješteno je u 19 diorama, od kojih sedam predstavlja afričku, četiri azijsku, po jedna australsku i južnoameričku faunu, a u ostalima su preparati europske faune, s posebnim naglaskom na brijunskoj.

Osim izložbenih prostora, na otoku su brojni lokaliteti, spomenici i objekti arheoloških, umjetničkih, graditeljskih i kulturno-povijesnih vrijednosti. Arheološki park omogućuje posjetiteljima razgledavanje lokaliteta s kojih potječu predmeti izloženi u mletačkom kaštelu. Uz reprezentativnu rimsku ladanjsku vilu u uvali Verige (1. st. pr. Krista - 6. st.) koja je šetnicama objedinjavala niz objekata u dužini od 1 km duž uvale (stambeni i gospodarski dio vile, hramovi, palestra, terme, ribnjak), tu je i tzv. kastrum (1.st.pr.Kr.-15/16.st.), naselje površine nešto veće od 1 ha, opasano impozantnim bedemima, za čije je stanovnike u blizini podignuta bazilika sv. Marije (6.-18.st); tu je i crkva sv. Petra kao i prapovijesna gradina utvrđena suhozidnim bedemom s labirintskim ulazom u naselje te s nekropolom...

Krajobrazi otoka oplemenjeni su skulpturama Frane Kršinića, Dušana Džamonje, Borisa Kalina, Caspara Clemensa Zumbuscha te secesijskim reljefima Josefa Engelharta. Brojni su i kulturno-povijesni lokaliteti (vidikovac na Ciprovcu, mauzolej obitelji Kupelwieser, kamenolomi pretvoreni u šetnice...) te austrougarske fortifikacije (baterija Giaconne s položajima za 4 topa različitog stanja očuvanosti). Na poučnoj stazi koja se u dužini od 1 km proteže duž poluotoka Zelenikovac, dvadesetak informativnih ploča informira posjetitelje o raznovrsnim zanimljivostima koje, osim flore i faune, obuhvaćaju i kulturno-povijesnu baštinu (vapnenice, srednjovjekovnu pomorsku bitku, otoke u Fažanskom kanalu, stari toponim poluotoka) te geološko-paleontološke fenomene (otiske stopala dinosaura, fosile puža nerinea, valne brazde, koštanu breču).

Najatraktivniji dio geološko-paleontološke baštine zacijelo su otisci stopala dinosaura. Brijunski kredni park na četiri lokaliteta Velog Brijuna (rt Vrbanj, rt Ploče) te otocima Vanga, Galija i Vrsar broji preko dvjesto otisaka stopala dinosaura. Godine 2011. na rtu Vrbanj postavljena je skulptura dinosaura rekonstruirana temeljem najbolje očuvanih tragova na obali nastalih prije oko 130-125 milijuna godina.

Na Malom Brijunu, drugom po veličini otoku brijunskog arhipelaga, desetak je austrougarskih fortifikacija građenih na prijelazu 19./20. stoljeće među kojima valja izdvojiti for Brioni Minor te bateriju za lansiranje torpeda smještenu na samoj obali mora. For Brioni Minor najveća je austrougarska fortifikacija u sustavu obrane pojasne pomorske utvrde Pula s vrlo dobro očuvanim oruđem i oružjem (2 topa Škoda 150 mm).

Zbirke

ARHEOLOŠKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Antička zbirka
arheološka

Pretpovijesna zbirka
arheološka

Srednjovjekovna zbirka
arheološka

Zbirka kamenih spomenika; voditelj: Snežana Smolić
arheološka, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka kastrum
arheološka

DOKUMENTACIJSKI ODJEL
KULTURNO-POVIJESNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Etnografska zbirka; voditelj: Snežana Smolić
etnografska

Memorijalna zbirka Josip Broz Tito; voditelj: Snežana Smolić
memorijalna, pomorska, povijesna

Sportska zbirka; voditelj: Snežana Smolić
povijesna, kulturno-povijesna, sportska

Zbirka fotografija
dokumentarna, povijesna, fotografska

Zbirka hotelskog posuđa i pribora, uporabnih i ukrasnih predmeta; voditelj: Snežana Smolić
industrijska, povijesna, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka nacrta i karata; voditelj: Snežana Smolić
dokumentarna, industrijska, povijesna, tehnička, kulturno-povijesna

Zbirka namještaja; voditelj: Snežana Smolić
memorijalna, povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka razglednica; voditelj: Snežana Smolić
dokumentarna, filatelistička, povijesna, prirodoslovna, tiskana građa, fotografska, slikarstvo, prijevozna sredstva, zoološka

Zbirka tiskane građe; voditelj: Snežana Smolić
dokumentarna, povijesna, tiskana građa

Zbirka varia; voditelj: Snežana Smolić
povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka zastava
memorijalna, povijesna, kulturno-povijesna

PRIRODOSLOVNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Geološko-paleontološka zbirka; voditelj: Snežana Smolić
prirodoslovna, geološko-paleontološka

Mineraloško-petrografska zbirka; voditelj: Snežana Smolić
prirodoslovna, mineraloško-petrografska

Zoološka zbirka; voditelj: Snežana Smolić
memorijalna, prirodoslovna, zoološka

ZBIRKA UMJETNINA
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka umjetnina; voditelj: Snežana Smolić
povijesna, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, skulptura, slikarstvo