HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Riccarda Zanelle 1, 51000 Rijeka
Primorsko-goranska županija
ADRESA
- , Zbirka arheoloških nalaza Cickini - Sveti Vid-Miholjice b.b.
51511 Malinska
- , Zbirka maketa brodova brodogradilišta Kraljevica - Obala Kralja Tomislava 8
51262 Kraljevica
RADNO VRIJEME
ponedjeljak: 9 - 16 h
utorak - subota: 09 – 20 h
nedjelja: 16 - 20 h
Blagdanom i državnim praznikom zatvoreno


T 051/213-578, 323-373, 553-666, 553-667
F 051/213-578
E info@ppmhp.hr, uprava@ppmhp.hr
W http://ppmhp.hr/
Kako doći do muzeja
svim gradskim linijama javnog prijevoza
Parkiralište
Muzej nema osiguran parking za posjetitelje. Garaže za parkiranje udaljene cca. 200 m. U dvorištu Muzeja parkiranje dozvoljeno samo za službena vozila.
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 051/553-666 i 051/213-578
stručno vodstvo 50 kn za skupinu i 70 kn za vodstvo na stranom jeziku
Grupni posjeti
nema popusta na cijenu ulaznice
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
odrasli: 20 kn
djeca od 7 do 18 godina, studenti uz predočenje iskaznice, umirovljenici: 15 kn
djeca do 7 godina, članovi strukovnih udruga, press: besplatan ulaz
zajednička ulaznica za PPMHP, Muzej grada Rijeke i Prirodoslovni muzej 30 kn
četvrtkom besplatan ulaz


Muzejska trgovina
prodaju se muzejska izdanja i suveniri
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Muzej ima:
- stalni postav
- preparatorsku radionicu (voditelj: Dino Marković)
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Igor Žic)

Zbirke

Zbirka predmeta od drva i metala

Vrsta zbirke etnografska
Voditelj mr. sc. Ivana Šarić Žic
Broj predmeta 1100
Vrsta građe motike; lopate; srpovi; kose; kotlovi; kotlići; kacioli; ladva; sviće; vrše; osti; stupe; košare
Teritorij Kvarner; Hrvatsko primorje; Gorski kotar
Vremensko razdoblje 19. st. - 20. st.
Materijal drvo; metal
Url http://ppmhp.hr/zbirka-predmeta-od-drva-i-metala/

Zbirka predmeta od drva i metala ili samo jednog od tih dvaju materijala sadrži predmete primarnih gospodarskih djelatnosti: ratarstva, stočarstva, vinogradarstva, maslinarstva, ribarstva, zatim predmete kućnog rukotvorstva i obrta te one koji se upotrebljavaju u sakupljaštvu i transportu. U Zbirci je zastupljeno oruđe za ručnu obradu tla i oraće sprave. Mnogovrsne motike (sapon, matičica), lopate i druge alatke služile su za obrađivanje malih, nepristupačnih kraških obradivih površina koje su mukotrpno, ručno kultivirane, a tek ponegdje oraćim napravama, plužnicom (vrganj) i ralom te branama (zubatica) i drljačama za usitnjavanje zemljišta. Zbirka okuplja i različite vrste kosira za krčenje, obrezivanje nasada i ubiranje plodova, žetvenih srpova, kosa (brus, tombolac, perilo, železa za klepat/babica, klepac). U njoj su predstavljeni i predmeti za vršidbu na gumnu – cip, vijača, sitnica – a na gumnu se vršidba odvijala do pojave vršilica sredinom 20. stoljeća.
Stočarstvu pripadaju predmeti koji se koriste u transhumantnom stočarstvu (Velebit) i pregonskom stočarstvu (na otocima): oprema pastira (šćap, barila, borša), predmeti za stoku (pute, brnjice) te naprave za preradu mlijeka u mliječne proizvode – skutu, sir, maslo (stupe).
Sredozemno podneblje pogoduje kulturama masline i vinove loze, pa maslinici i vinogradi predstavljaju tipične vedute litoralnog pejzaža. Predmeti se uključeni u Zbirku upotrebljavaju pri uzgoju, berbi i preradi grožđa u vino (makina za špricat i mih za sumperat, brenta, tina, bačva), a neki su dio inventara koji se u tošu upotrebljava za dobivanje maslinovog ulja (športi, šešule, posude). Iako se vrste i tehnike ribolova nisu bitno promijenile, razvojno je evoluirao ribolovni pribor i ribolovne sprave, u prvom redu pogonska energija i plovila.
Jedan od vrednijih eksponata drvena je ladva, monoksil s otoka Krka, otkupljen od Antona Bogovića iz sela Bogovići kod Malinske 1957. godine, a slijede osti, svića, vrše, šešule za šekat.
U Zbirku drva i metala spadaju drveni predmeti različite namjene (barilice, badnji, brente, korita) te sav alat potreban za njihovu izradu (svidri, lita, blanja, nožac za tesat manige za ordenje, karta vetrata). Dio su Zbirke, također, i kućanski predmeti izrađeni od drva: pokućstvo, igračke i kuhinjsko drveno posuđe, ali i predmeti izrađenim različitim načinima ispreplitanja šiblja, slame, pruća, među kojima su najčešće košare (vrnja, panar, košić), zatim ograde, vrše, kolijevke, igračke, a opletale su se i staklene boce (bocuni) te dijelovi ili cijeli komadi pokućstva (sedilo kantrege).
Među kotlarskim se proizvodima čuvaju predmeti od bakra i lima: bakreni kotlovi i kotlići, kacijoli, sure - za pripremu hrane i zagrijavanje vode, zatim pantagane, sići. Obavezan su inventar kućnog ognjišta predmeti kovačkog obrta: trenogi, komoštre/verugi, gradele, mulete, paleta i popečak, izrađeni od kovana željeza.
Sakupljaštvo je osobito važan izvor prehrane u područjima škrta tla. Sakupljalo se sve što je jestivo ili ljekovito (šparugi, lukići, kostanji, divi radić, matar, kuš, lumber…). Ubiralo se, sortiralo, sušilo, premetalo i pohranjivalo u posudama, košarama, na posebno pletenim površinama (za sušenje), a zatim, po potrebi, usitnjavalo u malim drvenim ili kamenim stupama. Za sakupljaštvo, a i za sve ostale djelatnosti, u većoj je ili manjoj mjeri nužno prenošenje i prevoženje – razvili su se različiti načini i vrste transporta. Prenosili su i putovali i ljudi i životinje. Upotrebljavali su košare, plašćenice, brente, barile, samar, jaram, kola, civeri.