HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Poljana Paska Miličevića 1, 20000 Dubrovnik
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
Izložbe „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici“ i „Revelin – Arheološka istraživanja/Prostorni razvoj/Ljevaonica“ (Tvrđava Revelin): utorak - nedjelja, 10-16
T 020/324-041
F 020/324-857
E arheoloski@dumus.hr
W http://www.dumus.hr/hr/arheoloski-muzej/
Kako doći do muzeja
sve linije gradskog prometa, osim linije br. 7
Parkiralište
javna parkirališta
Stručna vodstva
za učenike i studente: 020/ 324-860
strani jezik – engleski i talijanski (samo za kolege)
Grupni posjeti
ORGANIZIRANI POSJET (10 osoba i više) Cijena ulaznica od 110 kn za grupe (10+osoba) i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik
Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika I Atelijer Pulitika.
Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik te vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Od 1. siječnja 2021. Dubrovački muzeji (Kulturno – povijesni, Pomorski i Etnografski muzej) uveli su nove cijene ulaznica za grupne posjete (10 osoba i više) koje će iznositi 70 kuna za jedan, 80 kuna za dva i 90 kuna za tri muzeja. Ulaznica za učenike i studente za jedan muzej iznosit će 40 kuna, a za dva, odnosno tri muzeja 50 kuna.

Vaučer Dubrovačkih muzeja vrijedi samo za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe te izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin. Svi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja. Vodiči turističkih grupa ostvaruju pravo na besplatan posjet svim muzejima i izložbama.
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
Cijena ulaznica od 130 kn za individualce i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika i Atelijer Pulitika.
Ulaznica za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru: 100 kuna za individualce; 50 kuna za učenike i studente. Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja.
Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. muzejskih udruženja: besplatno

Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - arheološki
Djelokrug regionalni
Osnivač grad
Godina osnutka1940.
U sastavuDubrovački muzeji

RavnateljJulijana Antić Brautović
Voditeljdr. sc. Domagoj Perkić
Muzej ima:
- knjižnicu (dostupna stručnjacima)

Zbirke

Antička zbirka

Vrsta zbirke arheološka
Voditelj Liljana Kovačić
Broj predmeta 753
Vrsta građe plastika; nadgrobni spomenici; sitni predmeti
Teritorij Cavtat; Dubrovnik; okolica Dubrovnika; Italija
Vremensko razdoblje 4 st. pr. Kr. – 6 st.
Materijal kamen; keramika; kost; metal; staklo
Url http://www.dumus.hr/hr/arheoloski-muzej/zbirke/anticka-zbirka/

Antičku zbirku čine spomenici rimske provenijencije iz Epidaurskog agera, Konavala, Župe, Pelješca, Korčule i Mljeta. Predmeti su skupljani dugogodišnjim donacijama, rekognosciranjima terena započetima sedamdesetih godina 20. st., arheološkim istraživanjima i otkupima. Najbrojniji su keramički ulomci posuda i amfora iz Cavtata i Goričine u Župi dubrovačkoj, slijedi ih kamena plastika, a manji je broj sitnih nalaza (staklenih, metalnih i koštanih predmeta). Od kamenih spomenika ističu se nadgrobne stele, skulptura Minerve, glava satira, glava cara, starokršćanski kapiteli iz Dubrovnika i starokršćanska menza iz mljetske bazilike u Polačama. Obilježja portretistike antoninskoga doba iskazuju dvije mramorne glave, portret muškarca srednjih godina natprirodne veličine, i portret mladića koji je nekada nosio sunčevu krunu kao znak svojih vladarskih insignija. Sitni keramički, stakleni, metalni i koštani predmeti svjedoci su svakodnevnoga, duhovnog i zagrobnog života. Muzej je istražio i antički vodovod Epidaura.