HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Poljana Paska Miličevića 1, 20000 Dubrovnik
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
Zimsko radno vrijeme – od 1. studenog do 21. ožujka:

Izložbe „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici“ i „Cvijet u kamenu“ (Tvrđava Revelin): 9-16, srijedom zatvoreno

Dubrovački muzeji ne rade srijedom te na Božić, Novu godinu i Festu sv. Vlaha (3. veljače)
T 020/324-041
F 020/324-857
E arheoloski@dumus.hr
W http://www.dumus.hr/hr/arheoloski-muzej/
Kako doći do muzeja
sve linije gradskog prometa, osim linije br. 7
Parkiralište
javna parkirališta
Stručna vodstva
za učenike i studente: 020/ 324-860
strani jezik – engleski i talijanski (samo za kolege)
Grupni posjeti
ORGANIZIRANI POSJET (10 osoba i više) Cijena ulaznica od 110 kn za grupe (10+osoba) i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik
Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika I Atelijer Pulitika.
Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik te vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Od 1. siječnja 2021. Dubrovački muzeji (Kulturno – povijesni, Pomorski i Etnografski muzej) uveli su nove cijene ulaznica za grupne posjete (10 osoba i više) koje će iznositi 70 kuna za jedan, 80 kuna za dva i 90 kuna za tri muzeja. Ulaznica za učenike i studente za jedan muzej iznosit će 40 kuna, a za dva, odnosno tri muzeja 50 kuna.

Vaučer Dubrovačkih muzeja vrijedi samo za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe te izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin. Svi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja. Vodiči turističkih grupa ostvaruju pravo na besplatan posjet svim muzejima i izložbama.
Fotografiranje
ne
Cijena ulaznice
Cijena ulaznica od 130 kn za individualce i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika i Atelijer Pulitika.
Ulaznica za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru: 100 kuna za individualce; 50 kuna za učenike i studente. Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja.
Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. muzejskih udruženja: besplatno

Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - arheološki
Djelokrug regionalni
Osnivač grad
Godina osnutka1940.
U sastavuDubrovački muzeji

RavnateljIvona Michl
Voditeljdr. sc. Domagoj Perkić
Muzej ima:
- knjižnicu (dostupna stručnjacima)

Zbirke

Zbirka kasnosrednjovjekovnog i novovjekovnog keramičkog i staklenog materijala

Vrsta zbirke arheološka
Voditelj Liljana Kovačić
Broj predmeta 949
Vrsta građe posude; rekonstruirane posude; ulomci stolnog posuđa; ulomci kuhinjskog posuđa; podne pločice; lule
Teritorij Dubrovnik
Vremensko razdoblje 14. st. - 20. st.
Materijal keramika; majolika; staklo
Url http://www.dumus.hr/hr/arheoloski-muzej/zbirke/zbirka-kasnosrednjovjekovnoga-i-novovjekovnoga-keramickog-i-staklenog-materijala/

Zbirka je nastala istraživanjima u staroj gradskoj jezgri poslije potresa 1979. godine. Keramički i stakleni ulomci dijelovi su kuhinjskog i stolnog posuđa iz razdoblja od 14. do početka 20. stoljeća, a najbrojniji su predmeti od 15. st. do potresa 1667. što je doba najvećeg gospodarskog uspona Dubrovačke Republike. Proizvod su većinom radioničkih središta Italije, u manjoj mjeri Španjolske (Valencija) i osmanskog keramičarskog centra Iznik. Najbrojnija je keramika s engobom, urezanim i višebojno slikanim ukrasom koja je završno glazirana bezbojnom glazurom visokog sjaja. Najljepši su primjerci s muškim i ženskim likovima, vitezovima i damama u odjeći i s frizurama toga doba. Po brojnosti, ne zaostaje keramika s neprozirnom, kositrenom glazurom, preko koje je ukras slikan. Vrhunac je postignut uvođenjem renesansnih motiva, osobito povijesnih, mitoloških i biblijskih scena, što je karakteristika tzv. istoriato stila kojeg su postigle čuvene radionice srednje Italije, primjerice Faenza, Deruta i Montelupo.
Cijenjena keramika s neprozirnom glazurom i lustrom kao i keramičke pločice azulejos, stizale su iz Španjolske, a iz Iznika luksuzna, višebojna osmanska keramika omiljena u Dubrovniku u 16. stoljeću.