HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Tvrđava sv. Ivana, 20000 Dubrovnik
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
Zimsko radno vrijeme – od 3. studenog do 21. ožujka:
Pomorski muzej (Tvrđava sv. Ivana): 9-16, srijedom zatvoreno

Ljetno radno vrijeme – od 22. ožujka do 2. studenog:
Pomorski muzej (Tvrđava sv. Ivana): 9-18, srijedom zatvoreno

Dubrovački muzeji ne rade srijedom, na Božić, Novu godinu i Festu sv. Vlaha (3. veljače).


T 020/323-904
F 020/322-096
E pomorski@dumus.hr
W http://www.dumus.hr/hr/pomorski-muzej/
Kako doći do muzeja
gradskim autobusnim linijama 1, 1a, 1b, 1c, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 do povijesne gradske jezgre
Parkiralište
udaljeno 150 m
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 020/321-422
Grupni posjeti
Cijena ulaznica od 110 kn za grupe (10+osoba) i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika i Atelijer Pulitika.
Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik te vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Od 1. siječnja 2021. Dubrovački muzeji (Kulturno – povijesni, Pomorski i Etnografski muzej) uveli su nove cijene ulaznica za grupne posjete (10 osoba i više) koje će iznositi 70 kuna za jedan, 80 kuna za dva i 90 kuna za tri muzeja. Ulaznica za učenike i studente za jedan muzej iznosit će 40 kuna, a za dva, odnosno tri muzeja 50 kuna. Vaučer Dubrovačkih muzeja vrijedi samo za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe te izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin.

Svi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja. Vodiči turističkih grupa ostvaruju pravo na besplatan posjet svim muzejima i izložbama.
Fotografiranje
da, uz dopuštenje
Cijena ulaznice
Cijena ulaznica od 130 kn za individualce i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika i Atelijer Pulitika.

Ulaznica za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru: 100 kuna za individualce; 50 kuna za učenike i studente

Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.
Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja.
Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja imaju besplatan ulaz

Muzejska trgovina
u Muzeju na ulazu prodaju se muzejske publikacije, razglednice i razni muzejski suveniri; glavna muzejska prodavaonica nalazi se u Kneževu dvoru.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - pomorski
Djelokrug regionalni
Osnivač grad (izvorno HAZU)
Godina osnutka1949.
U sastavuDubrovački muzeji

RavnateljIvona Michl
Voditelj Ana Kaznačić Skurić
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev)

Zbirke

Zbirka modela i polumodela brodova

Vrsta zbirke pomorska, tehnička
Voditelj Ljerka Dunatov
Broj predmeta 57
Vrsta građe makete brodova
Teritorij Dubrovnik; okolica Dubrovnika
Vremensko razdoblje 20. st.
Materijal drvo; platno; metal; konop
Url http://www.dumus.hr/hr/pomorski-muzej/zbirke/zbirka-maketa-i-polumaketa/

Zbirka maketa, polumaketa brodova i model radionice za izradu malih brodica obuhvaća predmete izrađene prema originalnim brodovima iz razdoblja slavne dubrovačke prošlosti kako iz doba Republike, tako i iz kasnijeg perioda.
Zbirka je u stalnom razvoju jer se otkupom i darovanjima i dalje povećava. Jedan dio izložen je u stalnom postavu Pomorskog muzeja, a ostatak je pospremljen.
Zbog svoje atraktivnosti, modeli jedrenjaka i brodova su vrsta pomoćnih muzejskih predmeta koja najplastičnije i najdjelotvornije dočarava brodograđevnu djelatnost određenog doba, veličinu, vrstu, tipove, namjenu i uopće razvoj jedrenjaka, broda i brodograđevne tehnike tijekom stoljeća. Dok je veći dio modela izrađen kao prikaz određenog tipa broda, manji dio izrađen je kao vjerna replika u umanjenom mjerilu stvarnoga, određenog broda, tako da ti modeli predstavljaju vrijedan materijalni dokument i povijesni izvor.
Dubrovačko modelarstvo brodova u 19. stoljeću obilježio je kapetan Ivan Kravić, vrstan majstor izradbe modela jedrenjaka i brodova. Pomorski muzej Dubrovačkih muzeja čuva dva njegova modela: model jedrenjaka tipa košna goleta iz 1860. godine i model jedrenjaka parobroda na vijak iz 1861. godine, i to su ujedno najstariji modeli u zbirci. Oba su modela vrlo precizno izrađena u tehnici drva, s mnogobrojnim pojedinostima opreme samih brodova.