HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Tvrđava sv. Ivana, 20000 Dubrovnik
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
Zimsko radno vrijeme – od 3. studenog do 21. ožujka:
Pomorski muzej (Tvrđava sv. Ivana): 9-16, srijedom zatvoreno

Ljetno radno vrijeme – od 22. ožujka do 2. studenog:
Pomorski muzej (Tvrđava sv. Ivana): 9-18, srijedom zatvoreno

Dubrovački muzeji ne rade srijedom, na Božić, Novu godinu i Festu sv. Vlaha (3. veljače).


T 020/323-904
F 020/322-096
E pomorski@dumus.hr
W http://www.dumus.hr/hr/pomorski-muzej/
Kako doći do muzeja
gradskim autobusnim linijama 1, 1a, 1b, 1c, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9 do povijesne gradske jezgre
Parkiralište
udaljeno 150 m
Stručna vodstva
uz najavu na tel. 020/321-422
Grupni posjeti
Cijena ulaznica od 110 kn za grupe (10+osoba) i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika i Atelijer Pulitika.
Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik te vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.

Od 1. siječnja 2021. Dubrovački muzeji (Kulturno – povijesni, Pomorski i Etnografski muzej) uveli su nove cijene ulaznica za grupne posjete (10 osoba i više) koje će iznositi 70 kuna za jedan, 80 kuna za dva i 90 kuna za tri muzeja. Ulaznica za učenike i studente za jedan muzej iznosit će 40 kuna, a za dva, odnosno tri muzeja 50 kuna. Vaučer Dubrovačkih muzeja vrijedi samo za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe te izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin.

Svi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja. Vodiči turističkih grupa ostvaruju pravo na besplatan posjet svim muzejima i izložbama.
Fotografiranje
da, uz dopuštenje
Cijena ulaznice
Cijena ulaznica od 130 kn za individualce i 50 kn za učenike i studente obuhvaća: Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik, Prirodoslovni muzej, Galeriju Dulčić-Masle-Pulitika i Atelijer Pulitika.

Ulaznica za Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru: 100 kuna za individualce; 50 kuna za učenike i studente

Jedinstvena ulaznica u muzejsko-galerijske ustanove kojima je osnivač Grad Dubrovnik vrijedi 7 dana od dana prvog posjeta jednoj od nabrojenih ustanova.
Stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije te djeca mlađa od 12 godina ostvaruju pravo besplatnog posjeta svim muzejima, te stalnim i povremenim izložbama Dubrovačkih muzeja.
Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja imaju besplatan ulaz

Muzejska trgovina
u Muzeju na ulazu prodaju se muzejske publikacije, razglednice i razni muzejski suveniri; glavna muzejska prodavaonica nalazi se u Kneževu dvoru.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - pomorski
Djelokrug regionalni
Osnivač grad (izvorno HAZU)
Godina osnutka1949.
U sastavuDubrovački muzeji

RavnateljIvona Michl
Voditelj Ana Kaznačić Skurić
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev)

Zbirke

Zbirka podmorskih nalaza - novovjekovni brodolomi

Vrsta zbirke arheološka, tiskana građa, knjižna građa, pomorska
Voditelj Ana Kaznačić Skurić
Broj predmeta 4040
Vrsta građe keramičko posuđe; Iznik kermika; otomanska keramika; zapadna keramika; brodsko naoružanje; topovi; topovske kugle; puščane olovne kuglice; nautički šestari; metalni predmeti; kovani novac; akče; pijastri; stakleni predmeti; organski nalazi; kosti; kameni žrvanj
Teritorij Sredozemlje
Vremensko razdoblje 16. st. – 17. st.
Materijal keramika; metal; drvo; staklo
Url http://www.dumus.hr/hr/pomorski-muzej/zbirke/zbirka-podmorskih-nalaza---novovjekovni-brodolomi/

Zbirka podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi formirana je od nalaza s istraženih brodoloma koja su otkrivena u dubrovačkom akvatoriju. Zbirka sadržava preko 1000 predmeta s podmorskih nalazišta izvađenih iz mora iz uvale Suđurađ na otoku Šipanu, lokaliteta Drevine u Koločepskom kanalu, Pličine sv. Pavao u mljetskom akvatoriju i druge pojedinačne nalaze.

U uvali Suđurađ na Šipanu otkriveni su 70 ih godina prošlog stoljeća ostaci potonuloga dubrovačkog broda Sv. Jerolim iz druge polovine 16. st. Tijekom istraživanja pronađeni su i izvađeni dijelovi brodske opreme, nautički instrumenti, brodsko naoružanje, keramičko i metalno posuđe, kao i ostali brodski inventar. Nađeni predmeti za navigaciju i brodsko naoružanje najstariji su sačuvani primjerci tog tipa na hrvatskoj obali. Ovo su zasada najstariji sačuvani materijalni ostatci jednoga dubrovačkog broda iz vremena kada je Dubrovačka Republika bila na vrhuncu svoje moći.

U Koločepskom kanalu na lokalitetu Drevine otkriveni su 1972. godine ostatci nepoznatog trgovačkog broda iz 17. st. Brod je bio natovaren bogatim i raznovrsnim teretom koji je prevozio iz Venecije u neku od istočno-mediteranskih zemalja. Teret je bio pakiran u 47 drvenih sanduka, a riječ je o upotrebnoj i ukrasnoj robi sjevernoevropske i mletačke proizvodnje, te poluproizvodima poput žice i mesingane folije.

Kod pličine Sv. Pavao u mljetskom akvatoriju otkriveno je 2006. godine bogato podmorsko nalazište. Na dubini od četrdesetak metara pronađeni su izvrsno očuvani ostaci novovjekovnog brodoloma, među kojima i osam brončanih topova te rasuti ulomci keramičkog posuđa, novca, stakla i predmeta od metala. Najviše nalaza pronađenih na lokalitetu pripada keramičkom posuđu. Utvrđeno je da je dio keramičkih predmeta proizvod zapadnih radionica (uglavnom venetskih, ili radionica sjeverne Italije), dok druga skupina pripada orijentalnoj, vrlo luksuznoj i bogato ukrašenoj keramici ili pak orijentalnoj kuhinjskoj keramici jednostavnih oblika. U teretu broda, najbrojnije i najbolje sačuvano je luksuzno keramičko posuđe proizvedeno u glasovitim keramičkim radionicama u osmanskom gradu Iznik. Brodolom je datiran u drugu polovinu 16. st. te je utvrđeno je da je riječ o venecijanskom trgovačkom brodu koji je prenosio bogat trgovački teret namijenjen zapadnom tržištu.

Među pojedinačnim nalazima posebno se ističe brončani top koji je pronađen 2013. godine u moru u sjevernoj uvali Molunta, a izliven je 1758. godine u radionici obitelji Cebrano u Torinu.