HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Antuna Muhvića 28, 51303 Plešce
Primorsko-goranska županija
RADNO VRIJEME

T 051/825-124, 0038641/744-828
E smole.marko@gmail.com
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status C
Vrsta stalna muzejska izložba - etnografski
Djelokrug lokalni
Osnivač domaća fizička osoba
Godina osnutka.
Voditelj
Muzej ima:

Muzej

O MUZEJU

Kuća obitelji Čop, velika stara kamena zgrada, poznata kao "Palčava šiša", stoji u središtu sela nasuprot župne crkva Svetog Trojstva. Izgrađena je 1856. g. za predsjednika, trgovca i gostioničara Ivana čopa i njegovu suprugu Lenku rođ. Kvaternik.

Palčava kuća izgrađena je od velikog obrađenog kamenja sakupljena u okolici, s kamenim portalima i prozorskim okvirima, dubokim podrumima te križno nadsvođenim prizemljem. Uz tradicionalnu trodijelnu podjelu – dva kata nad podrumskim prostorom, koja je karakteristična za starije kuće Gorskog kotara, na katu je dodana „gospodska etaža“. Kuća je u početku imala crnu kuhinju s ostavom, kako u prizemlju, gdje su osim “kuće” bile i gostionica i trgovina, tako i na katu na kojem su bile spavaće sobe članova obitelji. Od samog početka postojao je i salon, građanska dnevna i reprezentativna soba za gospodu, kakve do tada nije bilo ni u jednoj kući u okolici, te odvojena gospodarova pisarna – “kanclija”. U potkrovlju je bila jedna od spavaćih soba za ukućane te dvije manje sobice – “štiblce”. Kuća je imala prve i jedine zidane zahode u selu, koji su na oba kata sačuvani u izvornom obliku.

U kući su sačuvani te se stalno obnavljaju brojni ostaci unutarnje zidne i stropne dekoracije. Sačuvano je većinom i kućno i sobno pokućstvo te peći, bogata knjižnica i velika zbirka dokumenata. 2005. godine dovršena je rekonstrukcija trgovine s potpunom izvornom opremom iz sredine i druge polovine 19. stoljeća. Prema dostupnim informacijama, to je jedna od najstarijih trgovina sačuvanih in situ u ovom dijelu Europe.

Obnova je prerasla u širok obiteljski projekt u kojem sudjeluju već tri naraštaja. Zanimljivo je i to da većinu aktivnosti, od istraživanja do završnih radova, izvode sasvim sami. Samo pri složenijim radovima pomažu im seoski majstori. Tako se s godinama strast sadašnjeg nasljednika, predstavnika petog naraštaja obitelji Čop iz Plešca, pomnim proučavanjem literature, obilascima sličnih europskih i američkih muzeja te razgovorima sa stručnjacima iz različitih područja, pretvorila u ozbiljnu djelatnost.

Unutrašnjost kuće obitelj i nadalje pažljivo ureduje, a 2006. godine kuća je otvorena za javnost. Izložena je sva građa, predstavljeni su lijepi interijeri iz druge polovine 19. stoljeća te je prikazana, glazbom i pripovijedanjem na narječju, nematerijalna baština tog kraja. Kuća je svojom poviješću i zbirkama rijedak spomen na prisutnost i prepletanje triju etničkih skupina na tom području – Hrvata, Slovenaca i kočevskih Nijemaca.

Zbirke

OSTALE ZBIRKE
MUZEJSKE ZBIRKE
Etnološka zbirka Palčava šiša
arhivska, dokumentarna, etnografska, knjižna građa, memorijalna, ambijentalna, povijesna, tiskana građa, fotografska, kulturno-povijesna