HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Gundulićeva 24, 10000 Zagreb
Grad Zagreb
RADNO VRIJEME
Muzej još nema uređen izložbeni prostor i nije otvoren za javnost.
T 01/4825-413
F 01/4825-384
E hmmf@hazu.hr
W https://hmmf.hazu.hr/
https://www.info.hazu.hr/jedinice/hrvatski-muze...
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - higijene i zdravlja
Djelokrug državni
Osnivač HAZU
Godina osnutka2014.
U sastavuHrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Ravnatelj Silvija Brkić Midžić
Voditelj
Muzej ima:

Zbirke

Zbirka slika, grafika i skulptura

Vrsta zbirke umjetnička
Voditelj Silvija Brkić Midžić
Broj predmeta 128
Vrsta građe slike; portreti; prikaz; crteži; karikature; grafike; skulpture; reljefi; gipsani odljevi; cimer
Teritorij Hrvatska; Europa
Vremensko razdoblje 17. st. - 20. st.
Materijal papir; platno; drvo; gips; bronca; metalne legure

Umjetnički predmeti sabrani u ovu zbirku vezani su uz medicinu i farmaciju na različite načine. Unutar zbirke može se izdvojiti nekoliko skupina po temama: portreti liječnika i ljekarnika; prikazi svetaca zaštitnika; alegorijski i simbolički prikazi vezani za medicinu i farmaciju; prikazi zgrada vezanih za povijest farmacije; prikazi interijera ljekarni, alkemijskih laboratorija, bolnica i liječničkih ordinacija; dekorativne skulpture iz starih ljekarni; cimeri starih ljekarni; karikature koje se odnose na osobe i teme iz područja medicine i farmacije; reklamni crteži.
Predmeti iz ove zbirke nastali su u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Od autora se ističu Hans Georg Geiger, Branko Šenoa, Nasta Rojc, Mirko Uzorinac, Joso Bužan, Menci Clement Crnčić, Milivoj Uzelac, Otto Antonini i Ksenija Kantoci. Svakako vrijedi spomenuti ljekarnika i slikara amatera Hinka Brodjovina, autora niza od osam portreta hrvatskih ljekarnika u tehnici ulja na platnu, uključujući autoportret, koji su sačuvani u zbirci.
Najstarija je slika u zbirci Mučeništvo sv. Sebastijana koju je naslikao Hans Georg Geiger (majstor HGG) 1679. godine i u kontekstu povijesti medicine dobar je primjer prikazivanja svetca zaštitnika od kuge. Portret ljekarnika Hinka Brodjovina slikan tehnikom ulja na platnu nosi signaturu Milivoja Uzelca; ovo djelo istaknutog hrvatskog slikara razdoblja moderne do sada nije bilo poznato stručnoj javnosti. Jednako tako do sada nisu bili izlagani niti publicirani crteži – karikature Mencija Clementa Crnčića s medicinskom tematikom (4 crteža sačuvana su u ovoj zbirci). Među skulpturama najvrjednija je brončana bista dr. Vladimira Ćepulića koju je izradila kiparica Ksenija Kantoci 1974. godine. Velik dio zbirke čine gipsani odljevi (skulpture i reljefi) koji su imali dekorativnu funkciju u ambijentima starih ljekarni, među kojima vrijedi izdvojiti skupinu portretnih reljefa vlasnika Kaptolske ljekarne K sv. Mariji u Zagrebu (rad kipara Rudolfa Spieglera) te četiri alegorijske figure Alexandera Tondeura.
Zbirka također sadrži gipsane odljeve kamenih spomenika vezanih za povijest medicine, koji su bili izrađeni za izlaganje u Muzeju za povijest zdravstva (Hrvatski liječnički zbor, 1944.).