HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Kranjčevićeva 14, 42000 Varaždin
Varaždinska županija
RADNO VRIJEME
ponedjeljak - petak: 10 - 13 i 17 -20 h
subota: 10 - 14 h
uz telefonsku najavu i izvan radnog vremena uz prethodnu najavu na tel 098 512 894
T 098-512-894, 042/494-056
E angelusmuseum@gmail.com
W http://www.angelsmuseum.com
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status C
Vrsta muzejska zbirka - umjetnički
Djelokrug
Osnivač
Godina osnutka.
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav

Muzej

O MUZEJU

Željko Prstec, samostalni umjetnik-slikar, utemeljio je i otvorio prvi postav Muzeja anđela. Ujedno je to prvi takav tematski muzej u ovoj regiji.

Često su motivi slikarski zaštitni znak koji nepogrešivo prepoznajemo: Cezannove mrtve prirode s jabukama, Van Goghove suncokrete, Monnetove lopoče, Degasove balerine, Prstecove ajgele. Baš tako nakon zamalo tri desetljeća slikanja karakterističnog motiva anđela u baroknom ozračju, slikar Željko Prstec priskrbio je svome rodnome gradu osobito, trajno mjesto u povijesti slikarstva i odrednicu: grad u kojem anđeli spavaju. To je njegov copyright.

Dugogodišnja zamisao slikara o Muzeju anđela u Varaždinu napokon se ostvarila 13. svibnja 2011. Umjetnički rad i akcije Željka Prsteca već se godinama odvijaju pod geslom da je Varaždin “grad u kojem anđeli spavaju”, pa će tako i muzej biti mjesto u kojem će se prikupljati umjetnička djela vezana uz temu anđela. No, ujedno, bit će to prostor u kojem će se zbivati i razna druga događanja pod istim zajedničkim nazivnikom: koncerti, tribine, književne večeri, predavanja, razgovori, mjesto susreta, pogled u neko modrije nebo i sl.

Slogan i zamisao o Varaždinu kao gradu u kojem anđeli spavaju zaštićena je autorskim pravima, a prepoznata je i u javnosti kao dio projekta “Andelinjaka”. Tako Muzej anđela daje Varaždinu još jedno nezaobilazno mjesto posjeta za ljubitelje anđela iz cijelog svijeta, ali i atrakciju za svekoliku javnost.

Instalacijama “Grad u kojem anđeli spavaju” i “Andelinjak” Prstec je otvorio novu stranicu u svojem radu i počeo skrovitim i skromnim (za)kutcima grada Varaždina davati zanimljivu, čarobnu i nebesku notu. Tim je instalacijama otkrio Varaždincima mjesta u srcu grada za koja ni sami nisu znali da postoje, a posjetiteljima grada pružio jedinstven doživljaj. Baš kao što anđeli govore sve jezike, tako se i Prstecove instalacije obraćaju svima, bez obzira na nacionalnost, vjeru ili porijeklo.

Slikar Željko Prstec više od tridesetak godina nadahnuto i uvijek iznova stvara svijet anđela koji nije pomodno artificijelan nego utemeljen u povijesti i tradiciji kraja iz kojeg potječe. U slikarskoj biografiji, dugoj više od četrdeset godina, osim anđelima, posvećivao se i drugim motivima i temama, ima bogat i raskošan opus ilustracija i opreme za knjige, bavio se scenografijom za kazalište i televiziju, oblikovao je plakate, omote CD-a, grafičke mape, autor je brojnih popularnih grafika.

Pod strehama koje čuvaju prah s anđeoskih krila, rodio se 8. srpnja 1950. Nakon što su ga anđeli čuvari proveli kroz škole u Varaždinu i Zagrebu, latio se posla. Od 1969. skuplja prah s anđeoskih krila na svojim slikama i izlaže ga u galerijama (sedamdesetak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih), ukoričuje u knjigama (dvadesetak oprema-ilustracija za knjige poezije, proze i dječje književnosti), otiskuje u grafičkim mapama (od kojih je legendarnom postala ona pod naslovom “Grad u kojem anđeli spavaju”) ina plakatima, uprizoruje u scenografijama. U te su se njegove anđeoske svjetove zagledali i zaljubljivali ljudi u mnogim zemljama. Sa svim svojim anđelima član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. O njegovom radu pisali su mnogi povjesničari umjetnosti, likovni kritičari, književnici i novinari. Snimljeno je mnoštvo priloga i filmova za HRT i VTV televiziju.