HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Zrinski trg 9/I, 48000 Koprivnica
Koprivničko-križevačka županija
ADRESA
- Galerija Mijo Kovačić - Zrinski trg 9 (prizemlje), 48000 Koprivnica
RADNO VRIJEME
>Galerija Koprivnica:
- ponedjeljak: 8 - 15 h
- utorak - petak: 10 - 18 h
- subota i nedjelja: 10 - 14 h

>Galerija Mijo Kovačić:
- ponedjeljak: 8 - 15 h
- utorak - petak: 10 - 18 h
- subota i nedjelja: 10 - 143 h

T 048/622-307
F 048/222-872
E info@muzej-koprivnica.hr
W http://www.muzej-koprivnica.hr/zbirke/odjel-umj...
Kako doći do muzeja
Galerija se nalazi u centru grada uz gradski park
Parkiralište
da
Stručna vodstva
stručno vodstvo kustosa organizira se za grupne posjete uz rezervaciju na tel. 048/642-538 (pedagoška služba Muzeja) i 048/642-539 (kustosi); sve informacije na tel. 048/642-538 (pedagoška služba)
besplatno vodstvo
Grupni posjeti
grupu čini min. 15, a maks. 35 - 40 osoba
Fotografiranje
da, uz dopuštenje
Cijena ulaznice
Galerija Koprivnica: besplatan ulaz

Galerija Mijo Kovačić:
> stalni postav:
- odrasli: 20 kn
- studenti i umirovljenici: 15 kn
- učenici: 10 kn
> posebne pogodnosti:
- skupna ulaznica (min. 15 osoba): popust 20 %
- besplatan ulaz: otvorenje svih izložbi, djeca do 7 g., članovi HMD-a, ICOM-a i strukovnih udruženja, voditelji grupa, učenici osnovnih škola s područja Grada Koprivnice
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta specijalizirani muzej - umjetnički
Djelokrug regionalni
Osnivač
Godina osnutka1977.
U sastavuMuzej grada Koprivnice

RavnateljRobert Čimin
Voditelj
Muzej ima:

Zbirke

Zbirka Franje Dolenca

Vrsta zbirke umjetnička
Broj predmeta 23
Vrsta građe slike, crteži, grafike
Teritorij Hrvatska, Zagreb
Vremensko razdoblje 20. st.
Materijal platno, drvo, papir
Url http://www.muzej-koprivnica.hr/zbirke/odjel-umjetnina/zbirka-franje-dolenca/

Zbirka Franje Dolenca sadrži 24 umjetnine izvedene različitim slikarskim tehnikama od kojih su zastupljene tehnika ulja na platnu, kartonu, drvu i lesonitu, kombinirana tehnika, akvareli, crteži ugljenom, olovkom, suhim pastelima i tušem te grafički listovi izvedeni u tehnici bakroreza otisnuti na papiru. Umjetnine u zbirci nastale su tijekom 20. stoljeća, uglavnom u međuratnom i poslijeratnom razdoblju, uglavnom između 1950. i 1985. godine. Radi se o nevelikoj privatnoj zbirci umjetnina u kojoj je kolekcionar naglasak stavio na umjetnike zavičajnog kruga i umjetnike koji su mu bili osobne prijatelji, tako da prikupljene umjetnine kao cjelina odražavaju kolekcionarski intimizam Franje Dolenca dok se umjetnine po stilu i načinu uglavnom temelje na zemljaškim korijenima i ovise isključivo o osobnom ukusu kolekcionara umjetnina. Zbirka je u Muzej grada Koprivnice dospjela nakon smrti donatora 05.01.1989. godine ''Rješenjem o nasljeđivanju'' od 12.07.1990. godine kao privatna kolekcija istaknutog hrvatskog biologa, sveučilišnog profesora i autora školskih udžbenika Franje Dolenca, porijeklom iz Podravine.

Franjo Dolenec (Hlebine, 29.04.1906. – Zagreb, 05.01.1989.) pučku školu pohađao je u Hlebinama, Gimnaziju je završio u Koprivnici 1925. godine. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a potom na pariškoj Sorbonni gdje je diplomirao prirodopis i zemljopis 1930. godine. Od 1930. do 1940. godine radio kao gimnazijski profesor u Koprivnici, a od 1940. živi i radi u Zagrebu, gdje od 1946. održava ogledna predavanja biologije i metodike nastave biologije studentima zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Od 1948. do 1976. godineje redoviti profesor Više pedagoške škole (Pedagoške akademije u Zagrebu), bavio se znanstvenim radom i pisanjem udžbenika za osnovne i srednje škole. Pariško razdoblje Franje Dolenca i studij na Sorbonni između 1925. i 1930. godine u velikoj je mjeri oblikovalo profil donatorove kolekcije, prije svega je se kao Podravac i hrvatski student u Parizu družio sa ''zemljašima'' i slikarima koji su u isto vrijeme studirali u Parizu, prije svega su to bili Krsto i Željko Hegedušić s kojima ih je povezivalo hlebinsko podrijetlo. Ostatak ove nevelike privatne kolekcije, baš kao i filantropska gesta darivanja Muzeju grada Koprivnice, potvrdili su zavičajnu pripadnost kolekcionara Franje Dolenca koji je u drugoj polovici 20. stoljeća prikupio radove značajnih autora hrvatskog slikarstva. Zbirku uglavnom čine umjetnici koji su svojim porijeklom i radom vezani uz Podravinu: Krsto Hegedušić, Željko Hegedušić, Stjepan Kukec, Francina Dolenec, Miljenko Stančić, Tomislav Krizman, Dušan Kokotović, Mirko Rački i Omer Mujadžić koji je sredinom druge polovice 20. stoljeća naslikao portret donatora.