HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Hanibala Lucića 8, 21450 Hvar
Splitsko-dalmatinska županija
ADRESA
- Zbirka kopnene arheologije, Arheološka zbirka dr. Grga Novak - Fabrika b.b.
21450 Hvar
- Zbirka moderne i suvremene umjetnosti, Galerija "Arsenal"; Hvarsko povijesno kazalište - Pjaca b.b.
21450 Hvar
RADNO VRIJEME
ponedjeljak - petak: 9 - 14 h
izvan radnog vremena uz najavu
T 021/741-009
F 021/742-864
E muzej.hvarske.bastine@gmail.com
W http://www.muzejhvar.com/
Parkiralište
ne
Stručna vodstva
da
Fotografiranje
da
Muzejska trgovina
ne
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - zavičajni
Djelokrug lokalni
Osnivač županija
Godina osnutka1950.
Ravnatelj Nives Tomasović
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- knjižnicu (dostupna javnosti)

Zbirke

Zbirka Hvarskog povijesnog kazališta

Vrsta zbirke povijesna, dokumentarna, kazališna
Voditelj Katija Borak
Broj predmeta 585
Vrsta građe dokumenti; fotografije; knjige; libreta; plakati; pozivnice; prospekti; planovi; nacrti
Teritorij Hrvatska; Italija
Vremensko razdoblje 17. st. nadalje
Materijal papir
Url http://www.muzejhvar.com/zbirka-hvarskog-povijesnog-kazalista/

Muzej hvarske baštine se od svog osnutka, sredinom 20. stoljeća, bavio proučavanjem, održavanjem i prezentacijom Hvarskog povijesnog kazališta, spomenika od velikog značaja za hrvatsku i europsku kulturno-povijesnu baštinu. U kontekstu povijesnih kazališta, hvarsko je kazalište treće po starosti i prvo javno kazalište u Europi. Izgrađeno je na prvom katu zgrade Arsenala 1612. godine, nastojanjem kneza Pietra Semitecola da održi socijalni mir među zavađenim staležima hvarske Komune. Izgradnjom Kazališta, Semitecolo je svim staležima ravnopravno ponudio prostor za društvene i kulturne sadržaje. Iako se pretpostavlja da je u ranom 17. stoljeću Kazalište prvotno imalo renesansni oblik, sačuvani neobarokni interijer – pozornica i gledalište s ložama, potječe od 1803. g., kada je osnovano Kazališno društvo. Društvo je, kao udruga naprednih građana, iz temelja obnovilo prostor koji je opustošila vojska, te je nastavilo upravljati njime sve do 1921. g. Scenski je život bio najintenzivniji tijekom 19. st., a tada su se, posebno za vrijeme karnevala, u Kazalištu održavale glazbene i scenske priredbe, te maskirni i svečani plesovi, cavalchine. Tijekom 20. st. Kazalište je pod upravom Općine Hvar bilo samo nužno održavano, a u njemu su nastavile djelovati domaće i strane, amaterske i profesionalne, kazališne skupine. Razdoblje od početka 2000-ih godina do 2019. g. je obilježila konstruktivna i statička sanacija zgrade Arsenala, te dugotrajna restauracija Kazališta.
Smještaj Arsenal s Kazalištem smješten je u povijesnoj jezgri grada, u samom središtu prostranoga hvarskog trga. Prilazi mu se uskim kamenim stubištem preko Belvedera – terase s koje se pruža pogled na "Grodu" - srednjovjekovni grad unutar zidina podno gradske tvrđave Fortice, na Pjacu s katedralom, gradskom vijećnicom Lođom i mnogim gotičko-renesansnim zdanjima.
Usporedno s prezentacijom povijesnog lokaliteta, u Muzeju hvarske baštine se sabirala raznovrsna građa vezana uz povijest Kazališta, njegovu arhitekturu i interijer, scenski i kazališni život, te njegovu ulogu kao kulturnog i društvenog središta grada Hvara. Ta je građa sistematizirana u Zbirku Hvarskog povijesnog kazališta, i kao takva zaštićena Rješenjem Ministarstva kulture. U sastavu Zbirke od oko 450 raznih predmeta, iz razdoblja od 17. do sredine 20. st., nalaze se: arhivski dokumenti, planovi i nacrti, sabrani iz raznih hvarskih arhiva; prijepisi scenskih djela, knjige, časopisi, libreta, plakati, prospekti, pozivnice, fotografije, nabavljeni donacijama; predmeti i umjetnine prikupljeni terenskim radom tijekom posljednje restauracije Kazališta početkom 2000-ih godina. Zbirku prati i dodatna dokumentacijska građa, nastala od sredine 20. st. do danas: dokumenti, planovi i crteži, dokumentarne fotografije, novinski članci, brošure, vodiči, katalozi, knjige, stručni i znanstveni radovi, projektna dokumentacija, konzervatorsko-restauratorski elaborati.