HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg sv. Marka 1, 20260 Korčula
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
1.srpnja - 30. rujna
ponedjeljak–subota: 10 – 21 sat

svibanj, lipanj, listopad
ponedjeljak–subota: 10 -14 sati

siječanj, veljača, ožujak, studeni, prosinac
ponedjeljak- petak: 10 -14 sati
Za posjet grupa izvan radnog vremena i nedjeljom potrebno se najaviti 2 dana ranijeT 020/711-420
F 020/711-420
E info@gm-korcula.com
W http://www.gm-korcula.com/hr/
Kako doći do muzeja
šetnjom starom gradskom jezgrom jednom od ulica koje vode do Trga sv. Marka
Stručna vodstva
Stručno vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku. Cijena po dogovoru. Potrebno je unaprijed dogovoriti stručna vodstava.
Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba, 15 kn po osobi
Za posjet grupa izvan radnog vremena te nedjeljom, potrebno se najaviti 2 dana ranije
Fotografiranje
fotografiranje uz dozvolu ravnatelja na zahtjev
u svrhu promocije muzejskih predmeta i zbirki te materijalne i nematerijalne kulturne baštine Korčule fotografiranje bez naknade uz obvezu dostavljanja publiciranih promotivnih materijala, snimaka filmova, spotova i sl.
Cijena ulaznice
odrasli: 40,00
đaci i studenti: 15,00
Muzejska trgovina
na infopultu se prodaju publikacije, suveniri, razglednice i dr.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1957.
Ravnateljdr. sc. Marija Hajdić
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Sani Sardelić)
- Arhiv Boschi, Arhiv Dimitri, Arhiv Gradskog muzeja kao stvaratelja arhivskog gradiva (voditelj: dr. sc.Marija Hajdić, dostupno stručnjacima)

Zbirke

Brodograđevna zbirka

Vrsta zbirke povijesna, tehnička
Voditelj dr. sc. Marija Hajdić
Broj predmeta 575
Vrsta građe alat; tradicijske brodograditeljske sprave; pomagala; modeli brodova; maketa brodogradilišta, fotografije; umjetnički prikazi starih brodogradilišta; povijesni dokumenti, putne isprave korčulanskih brodograditelja
Teritorij grad Korcula
Vremensko razdoblje 18. st. - 20. st.
Materijal drvo; metal; papir
Url http://www.gm-korcula.com/hr/zbirke/drugi-kat/brodogradnja

Zbirka drvene brodogradnje posvećena je najvažnijem korčulanskom zanatu u minulim stoljećima. Izgradnja brodova prvi put je spomenuta u 14. st. Od 18. st. uz brodogradilišta smještena na obali u istočnom i zapadnom predgrađu počinju se podizati stambene kuće brodograditelja i formiraju gradska predgrađa. Položaj tradicijskih brodogradilišta dokumentiraju preslici povijesnih kartografskih prikaza Korčule iz 16. i 17.st. a u 19.st. dokumentirana su na crtežima Iustera, T.G. Jacksona i G.Riegela. Maketa brodogradilišta Nikole Sessa autora Stjepa Sladovića iz 1977. nekada smještenog na mjestu današnjeg Spomenika poginulima u II. svj. ratu koje je tu djelovalo sve do šezdesetih godina 20.st. prikazuje karakterističnu opremu i izgled starinskog brodogradilišta. Prostor brodogradilišta je od puta – ceste bilo odvojen ogradom, a unutar ograđenog brodogradilišta smještena je baraka – teza, brod na navozu, pomagala i alati. Likovni prikazi i fotografije iz prve polovine 20. st. dokumentiraju brodogradilišta i izgled korčulanskih predgrađa prije početka gašenja ovog starog zanata. kada se na njima još uvijek odvijala živa brodograditeljska djelatnost. Vrste plovila građenih na ovim brodogradilištima prikazani su kosturima, nacrtima, polumodelima,modelima i prikazima jedrenjaka, trabakula, trajti, leuta, motornih čamaca, maona, modelima željeznih brodova Dagmar Clausen i Ghandaria građenih u korčulanskom brodogradilištu Inkobrod šezdesetih godina 20.st. Kopijama slika brodova, Fratelli Fabris, Giovanni D. i Genitor Nicolo najvećih brodova građenih u Dalmaciji to doba istaknuo se značaj korčulanske brodogradnje u 19 st.
Brod Fratelli Fabris predstavljao je “labuđi pjev korčulanske brodogradnje. Manji brodograditeljski alati iz 18., 19. i 20.st. proizvedeni su u korčulanskim kovačkim radionicama a služili su za gradnju i održavanje plovila na brodogradilištima Sessa, Depolo, Vilović, Bonvardo, Fazinić, Drušković i drugima. Među brojnim primjerima alata i pomagala nalaze se razne vrste pila (šega, pila od volta, pišandrin, peštarijola), razne vrste svrdla, turpija, toka, planja (spuzarijola, sovraman), bradve, dlijeta, kacačod, škvadra – cota, viola, pie de porko. Između dasaka oplate broda umetala se stupa, premazivana katranom za što je kao pomagalo služila radaca. Na brodogradilištima se koristila dizalica-krik, gornji dio stezača i koloturnici-buceli. U drvenim sanducima - kašetama- čuvao se alat. Tu je i veliko svrdlo – ašta od prove te mašina za šivanje jedara. Fotografijom je prikazan rad velom pilom- šegom, te arganom- spravom za izvlačenje brodova.
Za projektiranje i konstruiranje rebara brodova karakterističnom korčulanskom metodom buške koristila su se pomagala – krivuljari – regulini i murili – daščice za prenošenje mjera. Dijelovi plovila modelirali su se pomoću lukoča i kalate. Atraktivnost starinskih brodogradilišta i činjenice korčulanske brodograditeljske tradicije nadahnule su likovni i literarnu i umjetničku interpretaciju brodograditeljske baštine pa su djela Tome Geričića, Anđela Uvodića, Nikole Skokandića, Vinka Fabris, Ivana Jurjević-Kneza zapravo umjetničke i dokumentarne likovne zabilješke korčulanskih brodogradilišta. Dokumenti koji svjedoče ulogu i razvoj korčulanske brodogradnje pohranjeni su u domaćim i inozemnim arhivima. Naročitu važnost imala je Banka Sv. Josipa – Udruga kroz koju su brodograditelji štitili svoja prava osnovana 1624. a obnovljene u drugoj pol.19 st.