HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg sv. Marka 1, 20260 Korčula
Dubrovačko-neretvanska županija
RADNO VRIJEME
1.srpnja - 30. rujna
ponedjeljak–subota: 10 – 21 sat

svibanj, lipanj, listopad
ponedjeljak–subota: 10 -14 sati

siječanj, veljača, ožujak, studeni, prosinac
ponedjeljak- petak: 10 -14 sati
Za posjet grupa izvan radnog vremena i nedjeljom potrebno se najaviti 2 dana ranijeT 020/711-420
F 020/711-420
E info@gm-korcula.com
W http://www.gm-korcula.com/hr/
Kako doći do muzeja
šetnjom starom gradskom jezgrom jednom od ulica koje vode do Trga sv. Marka
Stručna vodstva
Stručno vođenje na hrvatskom i engleskom jeziku. Cijena po dogovoru. Potrebno je unaprijed dogovoriti stručna vodstava.
Grupni posjeti
grupu čini min. 10 osoba, 15 kn po osobi
Za posjet grupa izvan radnog vremena te nedjeljom, potrebno se najaviti 2 dana ranije
Fotografiranje
fotografiranje uz dozvolu ravnatelja na zahtjev
u svrhu promocije muzejskih predmeta i zbirki te materijalne i nematerijalne kulturne baštine Korčule fotografiranje bez naknade uz obvezu dostavljanja publiciranih promotivnih materijala, snimaka filmova, spotova i sl.
Cijena ulaznice
odrasli: 40,00
đaci i studenti: 15,00
Muzejska trgovina
na infopultu se prodaju publikacije, suveniri, razglednice i dr.
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
ne
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - gradski
Djelokrug lokalni
Osnivač grad
Godina osnutka1957.
Ravnateljdr. sc. Marija Hajdić
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- knjižnicu (dostupno javnosti na zahtjev; voditelj: Sani Sardelić)
- Arhiv Boschi, Arhiv Dimitri, Arhiv Gradskog muzeja kao stvaratelja arhivskog gradiva (voditelj: dr. sc.Marija Hajdić, dostupno stručnjacima)

Zbirke

Kamenoklesarska zbirka

Vrsta zbirke povijesna, tehnička, geološko-paleontološka
Voditelj dr. sc. Marija Hajdić
Broj predmeta 70
Vrsta građe kamenoklesarski alati; pomagala; sprave; blok crvenog mramora; smuk; saonice za odvoz kamenih blokova; skulptorski klesani ulomci; dijelovi korčulanskih palača; fotografije vrničkih kamenoloma; dokumenti
Teritorij Korcula; Vrnik; Pavja Luka
Vremensko razdoblje 15. st. - 20. st.
Materijal kamen; metal; papir; čelik; drvo

Kamenoklesarski obrt javlja se u razdoblju rimske dominacije na ovom području čemu su svjedok antički kamenolomi na otocima u korčulanskom arhipelagu. S vremenom kamenoklesarstvo uz brodogradnju postaje temeljni zanat u Korčuli. Otok Korčula i obližnji otoci Vrnik, Kamenjak, Sutvara i Badija bogati su vrsnim kamenom vapnencem. Brojne građevine na Jadranskoj obali podignute su od korčulanskog kamena a izvozio se u Italiju (Ankona),Tursku (Carigrad) i SAD. Kamenoklesarski zanat na Korčuli se osobito razvija u 15. i 16. stoljeću. Tada u kamenoklesarskim radionicama djeluje niz izvrsnih majstora i naučnika. Najpoznatiji među njima bili su braća Andrijići, Pavlovići, Karlići, Pomenići... Korčulanski kamenoklesari i graditelji podigli su brojne vrijedne građevine u kulturnim središtima istočne obale Jadrana a radili su i u Italiji. Izloženi arhitektonski ulomci zajedno kamenoklesarskim alatom, fotografijama i dokumentima predstavljaju kamenarsku i kamenoklesrku baštinu Korčule. Tradicijski alati za ručnu oradu kamena (dlijeta, bat - mlat, macola - bezuba zubača, mlat - zubača – tajenta, mlat - zubača - martelina, mlat zubača – grafun, šiljak - puntarul, mlat - pikun, klinovi za odlamanje kamena), sanduk koji je služio za obradu kamena kao i druga pomagala i sprave, dokumenti i fotografije s motivima kamenoloma, kamenara i klesara omogućavaju uvid u opremu i način rada u kamenoklesarkim radionicama i kamenolomima. Vrnički i korčulanski vapnenac zahtijevao je poseban alat za vađenje i obradu. Stari kamenoklesari koristili su smuk - drvene saonice za prenošenje teških blokova kamena a komadom kamena s udubljenim kanalom i klinovima prikazana je tehnika vađenja kamena odlamanjem. Izložena je i ručna dizalica – krik, kao i blok crvenog mramora iz kamenoloma Pavja luka na Korčuli. Kameni ukrasi i ulomci srušenih i pregrađenih korčulanskih kuća potječu od 15. do 18. st. To su vješto klesani gotički i renesansni kapiteli, grede, ukrasni vijenci, okviri vrata i prozora, “škafe – umivaonici”, kamenice, nosači odrine. Omogućavaju uvid u dosege korčulanske kamenokleserke škole. Svjedok su stoljetne izrade kamenih predmeta svakodnevne upotrebe i prikaz opreme korčulanskih kuća a time i načina života. Ukrasna plastika potječe iz korčulanskog lapidarija oformljenog koncem 19.st. u atriju Gradske vijećnice. Uz kamene grbove i natpise tu su se sakupljali i ukrasni dijelovi ruševnih kuća ili su to slučajni nalazi prikupljeni nakon otvaranja muzeja.
Skladna urbana cjelina Korčule – njene crkve, palače, kuće, utvrde, trgovi, javni spomenici obiluju arhitektonskim ukrasima i najljepši su izraz korčulanske kamenoklesarske baštine.
Zbirci pripadaju i četiri okamine stare više milijuna godina slučajno pronađene u kamenolomima na otoku Korčuli u okolici Žrnova i na otoku Vrniku.