HRVATSKI MUZEJI I ZBIRKE ONLINE
muzEJ!
HR | EN

PRETRAŽIVANJE

fraza ključna riječ sve muzeji zbirke predmeti

MUZEJI

status grad vrsta muzeja
muzejske zbirke dokumentacijski fondovi arhiv
knjiznica preparatorska radionica restauratorska radionica
 
 

 
grad
vjerska zajednica
konzervatorski odjel
 

ZBIRKE

naziv zbirke (upišite naziv ili dio naziva) vrsta zbirke muzej
vrsta građe materijal grad
teritorij s kojega građa potječe vremensko razdoblje
 

PREDMETI

naslov muzej vrsta zbirke vrsta predmeta
autor datum ili razdoblje materijal i tehnika
natpisi i oznake tema opis
 
 
ADRESA
Trg Svetog Trojstva 6, 31000 Osijek
Osječko-baranjska županija
ADRESA
- Trg Svetog Trojstva 2, 31000 Osijek
RADNO VRIJEME
utorak – subota: 10 - 18 sati
nedjeljom, ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima Muzej će biti zatvoren za posjetitelje

T 031/250-731
F 031/250-741
E mso@mso.hr
W http://www.mso.hr
Parkiralište
moguće je parkirati u okolnim ulicama osječke Tvrđe
Stručna vodstva
za grupe uz najavu na tel. tajništva 031/250-730
Grupni posjeti
grupu čini min. 10, a maks. 30 - 35 osoba;
najava i rezervacija na tel. 031/250-730
Fotografiranje
da, uz dopuštenje; plaćanje prema cjeniku usluga i proizvoda Muzeja Slavonije
Cijena ulaznice
odrasli (pojedinačna posjeta, bez stručnog vodstva): 20 kn;
učenici, studenti i umirovljenici (pojedinačna posjeta, bez stručnog vodstva): 10 kn
od 1. travnja 2018. godine učenici i studenti ne plaćaju pojedinačnu ulaznicu u Muzej Slavonije, što je omogućeno sponzorskim ugovorom s Energia Naturalis ENNA.
obiteljska ulaznica 30 kn
popust u iznosu od 30% se ostvaruje: uz posjedovanje ulaznice s popustom, predočenje članske iskaznice NK Osijeka, predočenje članske iskaznice Hrvatske komore arhitekata, predočenje članske iskaznice Hrvatskog ferijalnog saveza mladih, predočenje članske iskaznice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, predočenje članske iskaznice Saveza izviđača Hrvatske, predočenje članske iskaznice Hrvatskog geografskog društva.
djeca mlađa od 7 godina, pripadnici Hrvatske vojske, Klinička bolnica Osijek – Odjel za psihijatriju i dječji domovi za nezbrinutu djecu, članovi ICOM-a te muzejskih strukovnih udruženja: besplatan ulaz
Muzejska trgovina
da
Pristup za posjetitelje s invaliditetom
da
OPĆI PODACI
STRUČNI DJELATNICI
STRUČNE SLUŽBE I USLUGE
Status A
Vrsta opći muzej - nacionalni
Djelokrug državni
Osnivač država
Godina osnutka1877.
Ravnatelj Denis Detling
Voditelj
Muzej ima:
- stalni postav
- povremene izložbe
- preparatorsku radionicu (keramika, kamen - voditelj: Vesna Barjaktarić)
- knjižnicu (dostupna stručnjacima; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj)

Muzej

O MUZEJU

Muzej Slavonije osnovan je, na poticaj osječkog veletrgovca gospodina Franje Sedlakovića, 1877. g. kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka (Museum der königlische freistadt Essegg). Utemeljujuća je muzejska zbirka bila izložena javnosti u dvorani gradske vijećnice, a kako se muzejski fundus povećavao pojedine su se zbirke smještale, najčešće, po osječkim osnovnoškolskim i gimnazijskim zgradama. Prvi profesionalni stalni postav muzej je ostvario u dvokatnoj uglovnici sagrađenoj na Mažuranićevom vijencu 1. Taj se postav u muzeološkim krugovima smatrao najmodernijim u Hrvatskoj. Do Drugog svjetskog rata Muzejom je upravljala jedna stručna osoba, a tijekom Drugog svjetskog rata Muzej je osnažen stručnim kadrom pri čemu je 1942. godine objavljen i prvi broj stručnog muzejskog glasila Osječki zbornik koji izlazi i danas. Godine 2012. izašao je jubilarni 30-ti broj Osječkog zbornika čime je ujedno obilježena 70 godina kontinuiranog izlaženja.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata uočen je značaj ove najstarije osječke i slavonske muzejske ustanove te je Muzej 1946. godine premješten u baroknu katnicu nekadašnjeg Gradskog magistrata, izgrađenoj 1702. g. u kojoj i danas djeluje. Preseljenjem Muzeja u Tvrđu 1946. godine i dobivenom ulogom središnjice KOMZA za Slavoniju promijenjen mu je i status, te postaje Hrvatski državni muzej u Osijeku. Bogatstvo muzejske građe prikupljano desetljećima na području grada Osijeka i neposredne okolice u prvim je poslijeratnim godinama, zahvaljujući sjedištu KOMZA, ponovno naglasilo regionalnu nadležnost Muzeja za područje cijele Slavonije, te dijela Baranje i Srijema. Muzej Slavonije status nacionalnog muzeja stekao je 1994. godine.

Muzej ima gotovo 400 000 predmeta raspoređenih u devet odjela i stotinjak zbirki.
Stalni postav prezentira kulturni i povijesni razvoj osječke regije od prapovijesti do novije povijesti.

Arheološka građa obuhvaća velik broj nalaza iz Osijeka i cijele sjeveroistočne Slavonije i Baranje, iz prapovijesti, antike, vremena seobe naroda i ranoga srednjeg vijeka.

Neolitičku građu čine nalazi sopotske i starčevačke kulture iz Osijeka (npr. Hermanov vinograd) i okolice, među kojima su kameni artefakti i idoli, keramičko posuđe, kameno i koštano oruđe i oružje te različite antropomorfne i zoomorfne figurice, keramički žrtvenici i nakit od školjki s lokaliteta Čepin-Ovčara/Tursko groblje, Kneževi Vinogradi i Belišće - Staro Valpovo.

U Eneolitičkoj zbirci izdvajaju se nesvakidašnji nalazi kao što su "sveti rogovi" vučedolske kulture, sedlasti žrtvenici iz Lisove skele, bogato ukrašene vučedolske zdjele na križnoj nozi te ogrlice od Spondylusa iz Vukovara, a bakrena sjekira ukrašena urezanim linearnim motivima s lokaliteta pustara Tufek jedinstveni je nalaz.

Brončanome i starijemu željeznom dobu pripadaju predmeti iz ostava Poljanci, Kapelna, Tenja, "Baranja" i Daljska planina. Sadržavaju raznovrsni nakit, dijelove nošnje, oružje, alatke, ulomke brončanih posuda i konjsku opremu. Tu su i antropomorfne keramičke statuete daljsko-bjelobrdske skupine i zoomorfne figurice, među kojima je najpoznatija brončana figurica jelena iz Sotina.

U Zbirci mlađega željeznog doba (keltsko-latenska kultura) ističu se oružje i dijelovi ratničke opreme te raznovrsni nakit pronađen u grobovima. Vrlo su zanimljivi pojedini primjerci fibula, bikonične perle od zlatnog lima, dio brončanog pojasa s plastičnim životinjskim glavicama i umecima od crvenog emajla te željezne korice mača s urezanim stiliziranim zmajevima.

Zbirkom antičke građe prevladavaju predmeti iz rimske kolonije Murse (1. st.- kraj 3. st.), preteče današnjeg Osijeka. Najbogatija je cjelina kamenih predmeta izloženih u lapidariju Muzeja. To su nadgrobni spomenici (stela Julije Primile i Velagena Ulacija, 1. st.); žrtvenici posvećeni Jupiteru i drugim rimskim, ali i domaćim božanstvima (Danuvio, Dravo i Silvan) te orijentalnim božanstvima; zavjetne i nadgrobne ploče i natpisi o građevinskim radovima u Mursi u 2. i 3. st.; sarkofazi, skulpture (ljepotom i kvalitetom ističu se one Merkura i Kibele), građevni materijal, miljokazi i žrvnjevi.

Brojna je i keramička građa: posuđe, terra sigillata (ljepotom i kvalitetom ističu se zdjele s reljefnim prikazima Amora i borbe gladijatora s pečatima majstora, kao i tanjuri s pečatima), svjetiljke i kalupi, statue božanstava (Venere i Kibele), portretna i sitna plastika, štedne kasice...

Metalnu građu čine različiti tipovi fibula, narukvica, prstenja, igala, privjesaka i pojasnih kopči, potom svjetiljke, posuđe, ključevi, zvona i okovi, skulpture, oružje i oruđe. Muzej posjeduje i manji broj staklene građe, zlatnog nakita, gema i dr.

Zbirke seobe naroda i ranoga srednjeg vijeka obuhvaćaju nakit, ratničku i konjaničku opremu, keramiku i predmete bjelobrdske kulture s lokaliteta Bijelo Brdo, istočno od Osijeka.

Numizmatički odjel važan je po broju primjeraka (oko 100 000 predmeta) i vrijednosti građe. Posjeduje zbirku antičkog novca (grčkoga, kolonijalnoga, keltskoga i rimskoga), bizantskoga, srednjovjekovnoga i novovjekovnog novca te medalje, plakete i poštanske marke. Zbirka srednjovjekovne nacionalne numizmatike opsegom je najpotpunija muzejska zbirka hrvatskoga numizmatičkog opusa. Čine je hrvatski frizatici, slavonski banovci te novac Dubrovačke Republike, grofova Zrinskih i dalmatinskih gradova.

Izbor predmeta iz Povijesnog odjela i Odjela umjetničkog obrta, koji pokrivaju vremenski raspon od kasne renesanse do danas, odražava ekonomske prilike, kulturu stanovanja, ukus i umjetničke potrebe regije.

Povijesna građa prikuplja se od osnutka Muzeja. Dokumentarna zbirka obuhvaća plemićke povelje (18. - 19. st.), cehovske predmete i dokumente, različitu rukopisnu građu, dokumente iz Drugoga svjetskog rata, diplome... Grafička zbirka sadržava vedute gradova (17. - 20. st.), bakroreze, litografije i oleografije povijesnih osoba i zbivanja (17. - 20. st.), grafičke mape, razglednice i čestitke. U Fototeci se nalaze portreti osječkih obitelji i građana te fotografije iz povijesti grada (vezane za razna društva, vojsku, školu, građanski život...). Odjel prikuplja i uniforme (17. - 20. st.), oružje, zastave, kartografsku građu, raznovrsne kulturno-povijesne predmete (plemićki nakit, odlikovanja, pečate i pečatnjake, ključeve i brave, pehare, štafete...), skulpture i kamene spomenike (18. - 20. st.).

U Odjelu umjetničkog obrta najznačajnija je Zbirka namještaja, s predmetima koji nose stilska obilježja od renesanse do secesije i moderne. Za lokalnu povijest umjetnosti osobito je vrijedna bidermajerska spavaća soba izrađena u Osijeku 1846. g. Raznovrsnošću i kvalitetom odlikuju se i zbirke keramike i stakla, u kojima se čuvaju proizvodi poznatih europskih manufaktura od 18. do 20. st. Zaokruženu cjelinu čini i Zbirka satova, koja se sastoji od šezdesetak stilski i tipološki različitih primjeraka.

Predmeti Odjela umjetničkog obrta većinom potječu iz osječkih građanskih (trgovačkih i obrtničkih) kuća te odražavaju estetsko zanimanje, kupovnu moć i opremljenost kućanstava osječkih građana. Neki najskupocjeniji primjerci potječu iz dvoraca Pejačević u Našicama i Prandau-Normann u Valpovu.

Od prirodoslovne građe posebno su atraktivni paleontološki nalazi, a među donacijama  privatnih zbirki ističe se malakološka zbirka E. Hilda iz 1898. g.

Tehnički odjel prikuplja pisaće strojeve, uredsku opremu i računala, alate i strojeve, telekomunikacijske uređaje i opremu, radijsku i televizijsku tehniku, fotografsku i kinematografsku tehniku, kućanske aparate, tiskarske strojeve i opremu, medicinsku tehniku... U kronološkom i tehnološkom smislu najcjelovitija je Zbirka pisaćih strojeva koja sadržava primjerke američke, njemačke, talijanske i slovenske proizvodnje od kraja 19. do sredine 20. st.

Etnografski odjel daje presjek značajnijih elemenata tradicijske kulture Slavonije i Baranje 19. i 20. st. Obuhvaća građu vezanu za narodno gospodarstvo, osobito ratarstvo; pokućstvo i kućni inventar (namještaj slavonske sobe iz Gradišta, karakteristično plavo obojeno pokućstvo iz Baranje, kuhinju s ognjištem iz Aljmaša); građu rukotvorstva i radinosti (alate, sprave i proizvode lončarstva, drvorezbarstva i tikvičarstva); glazbene instrumente; predmete vezane za običaje. Osobito je bogata zbirka tekstila koja sadržava pomagala i sprave za izradu i ukrašavanje tekstila te proizvode tekstilnog rukotvorstva: vunene prekrivače, kućanski i drugi uporabni tekstil, uzorke vezova i različitih tehnika tkanja. Najveću cjelinu čine narodne nošnje od različitih materijala i različite namjene s područja slavonske Podravine, slavonske Posavine te središnje Slavonije i Baranje.

Muzej ima najveću muzejsku knjižnicu u Hrvatskoj, osnovanu istodobno s Muzejom,  čija se građa izlaže u stalnom postavu. Njezin osnovni fond čine hrvatske knjige i periodika, knjige 15., 16., 17. i 18. st., bidermajerska i secesijska oprema knjiga, bibliofilski rariteti, autorski potpisani primjerci, ex libris, devocionalije, glazbena zbirka, kazališna zbirka...

Tiskana građa u fundusu Muzeja obuhvaća još i nekoliko privatnih knjižnica (obitelji Prandau-Normann i Hermana Weissmanna), Gimnazijsku knjižnicu (u kojoj su i raritetni primjerci iz 16. i 17. st.), zbirku svih osječkih tiskovina Essekiana (od 1748. g. do Drugoga svjetskog rata) te raznovrsne tiskovine okupljene u Hemeroteku (među kojima se izdvaja Zbirka novina s više od dvije stotine naslova novina, među kojima su najstarije osječke novine iz sredine 19. st.).
Od 1942. g. Muzej objavljuje stručno glasilo Osječki zbornik.

Poslanje muzeja

Primarnom muzejskom djelatnošću stvoriti uvjete za djelovanje muzeja kao vodeće regionalne muzejske ustanove koja građanima regije i posjetiteljima izložbenim i drugim aktivnostima osvještava značaj kulturne i prirodne baštine Slavonije.

Zbirke

DOKUMENTACIJSKI I INFORMACIJSKI ODJEL
ETNOGRAFSKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka etnografskih arhivskih i terenskih fotografija; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka etnografskih obiteljskih fotografija i dokumentacije; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka lončarstva; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka lutaka u narodnim nošnjama; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka medičarstva i svjećarstva; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka medicine, higijene i osobnih predmeta; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji Baranje; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji Slavonije i drugih krajeva; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka narodnih nošnji zemalja izvan Hrvatske; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka predmeta uz običaje, vjerovanja i igre; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka predmeta za izradu i održavanje tradicijskog tekstila; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tikvičarstva; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka tradicijskih glazbala; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tradicijskih obrta i alata; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tradicijskih oglavlja, marama i nakita; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tradicijskih vunenih prostirki i prekrivača; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

Zbirka tradicijskog gospodarstva; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tradicijskog graditeljstva i stanovanja; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tradicijskog rukotvorstva; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka tradicijskog uporabnog tekstila; voditelj: Tünde Šipoš Živić
etnografska

Zbirka uskrsnih jaja; voditelj: Vlasta Šabić
etnografska

NUMIZMATIČKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Filatelistička zbirka; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
filatelistička

Zbirka bizantskog novca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka grčkog, grčko-kolonijalnog i keltskog novca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka medalja i plaketa; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička, povijesna

Zbirka novovjekovnog novca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka novovjekovnog novca - nacionalna; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka numizmatike Rudolfa Normanna grofa valpovačkog; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka papirnatog novca, donacija Miroslava Friedmanna, poznatog osječkog tiskara; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka rimskog novca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka slavonskih banovaca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka srednjovjekovnog novca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka srednjovjekovnog novca - nacionalna
numizmatička

Zbirka srednjovjekovnog novca iz ostave iz Čokadinaca; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka srednjovjekovnoga novca iz ostave Vladislavci; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka štednih kasica, kalupa i numizmatičke opreme; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

Zbirka zlatnog novca i medalja; voditelj: mr. sc. Branislav Miličić
numizmatička

ODJEL EDUKACIJE I PROMIDŽBE
ODJEL KNJIŽNICE
MUZEJSKE ZBIRKE
Gimnazijska zbirka; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižna građa, knjižnica, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zavičajna zbirka Essekiana ; voditelj: Ivana Knežević Križić
knjižna građa, knjižnica, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka Gradskog načelstva; voditelj: Ivana Knežević Križić
knjižna građa, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka kalendara; voditelj: Ivana Knežević Križić
knjižna građa, knjižnica, tiskana građa, kulturno-povijesna

Zbirka molitvenika; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižna građa, knjižnica, tiskana građa, umjetnička, kulturno-povijesna

Zbirka novina ; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižna građa, knjižnica, kulturno-povijesna

Zbirka osmrtnica; voditelj: Ivana Knežević Križić
knjižnica, tiskana građa, ostalo

Zbirka Pinterović; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižnica, kulturno-povijesna

Zbirka Prandau-Normann; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižna građa, knjižnica, kulturno-povijesna

Zbirka sitnog tiska; voditelj: Ivana Knežević Križić
knjižna građa, knjižnica, tiskana građa, ostalo

Zbirka udžbenika; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižna građa, knjižnica, tiskana građa

Zbirka Weissmann; voditelj: dr. sc. Marina Vinaj
knjižna građa, memorijalna, kulturno-povijesna

ODJEL UMJETNIČKOG OBRTA
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka ambalaže i reklamnih predmeta; voditelj: Gabrijela Odobašić
dokumentarna, industrijska, povijesna, tehnička, tiskana građa, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, grafika

Zbirka dekorativnih predmeta; voditelj: Gabrijela Odobašić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka glazbenih instrumenata; voditelj: Andreja Šimičić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, glazbena

Zbirka igračaka; voditelj: Gabrijela Odobašić
pedagoška, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka keramike; voditelj: Gabrijela Odobašić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka kućanskih predmeta; voditelj: Andreja Šimičić
industrijska, ostalo, kulturno-povijesna

Zbirka kućanskog tekstila; voditelj: Andreja Šimičić
kulturno-povijesna

Zbirka metala; voditelj: Andreja Šimičić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka modnog pribora; voditelj: Gabrijela Odobašić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka nakita; voditelj: Andreja Šimičić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka namještaja; voditelj: Gabrijela Odobašić
industrijska, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka odjeće ; voditelj: Gabrijela Odobašić
industrijska, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka osobnih predmeta; voditelj: Andreja Šimičić
industrijska, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka plesnih rasporeda, spomenara, straničnika i sl.; voditelj: Gabrijela Odobašić
dokumentarna, tiskana građa, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka rasvjetnih tijela; voditelj: Andreja Šimičić
industrijska, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka sakralnih predmeta; voditelj: Andreja Šimičić
industrijska, umjetnička, sakralna, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, skulptura, slikarstvo

Zbirka satova; voditelj: Andreja Šimičić
industrijska, umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka slika i okvira; voditelj: Andreja Šimičić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost, slikarstvo

Zbirka stakla; voditelj: Gabrijela Odobašić
umjetnička, kulturno-povijesna, primijenjena umjetnost

Zbirka svetih sličica; voditelj: Andreja Šimičić
tiskana građa, umjetnička, sakralna, primijenjena umjetnost, grafika

POVIJESNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Dokumentarna zbirka; voditelj: Ante Grubišić
arhivska, biografska, dokumentarna, povijesna, tiskana građa, umjetnička, kulturno-povijesna

Grafička zbirka; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna, umjetnička

Kartografska zbirka; voditelj: Ante Grubišić
dokumentarna, povijesna, kulturno-povijesna

Zbirka arhitekture i urbane opreme; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
ostalo

Zbirka diploma; voditelj: Ante Grubišić


Zbirka fotografija; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna, umjetnička

Zbirka kulturno-povijesnih predmeta; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna, umjetnička

Zbirka odlikovanja; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna, umjetnička

Zbirka odora; voditelj: Ante Grubišić
povijesna

Zbirka oružja i vojne opreme; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna

Zbirka pečata i pečatnjaka; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna

Zbirka plakata; voditelj: Grgur-Marko Ivanković


Zbirka razglednica; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
umjetnička

Zbirka skulptura i natpisa; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
umjetnička

Zbirka slobodnozidarskih predmeta; voditelj: Grgur-Marko Ivanković
povijesna, umjetnička

Zbirka štafeta mladosti; voditelj: Grgur-Marko Ivanković


Zbirka strelječkih predmeta; voditelj: Grgur-Marko Ivanković


Zbirka zastava; voditelj: Ante Grubišić
povijesna, umjetnička

PRIRODOSLOVNI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka beskralježnjaka; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka fosilnih beskralježnjaka; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka fosilnih kralježnjaka; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka fosilnog bilja; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka kukaca; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka mekušaca; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka minerala; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka nižeg bilja; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka ptica; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka riba; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka sisavaca; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka stijena; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka uzoraka muzejskih štetnika; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka višeg bilja; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

Zbirka vodozemaca i gmazova; voditelj: Sanja Vidović
prirodoslovna

SLUŽBA MUZEJSKIH TEHNIČARA
TEHNIČKI ODJEL
MUZEJSKE ZBIRKE
Zbirka alata, strojeva i opreme; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka elektroenergije; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka fotografske tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka građanskih obrta; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka instrumenata i učila; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka kinematografske tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka kućanske tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka medicinske tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka projektora nepokretnih slika; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka računalne tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka računske tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka radijske tehnike i radioprijemnika; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka reproduktora i snimača zvuka s matricama; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka sporta i slobodnog vremena; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka tehnike pisanja i umnožavanja teksta; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka tekstilne tehnike; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka telegrafa i telefona; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

Zbirka televizijske tehnike i televizijskih prijemnika; voditelj: Ksenija Katalinić
tehnička

 

Muzej u fondovima MDC-a

Plakatoteka (63)

Godina 2012.
Godina 2012.
Godina 2012.
Godina 2012.
Naslov Stakleni sjaj
Godina 2010.
 
Svi rezultati
 

Personalni arhiv (7)

Radmila Biondić

Ustanova Muzej Slavonije

Zvonko Bojčić

Ustanova Muzej Slavonije, Arheološki muzej Osijek

Mirko Bulat

Ustanova Muzej Slavonije

Ida Horvat

Ustanova Muzej Slavonije

Nikola Kosanović

Ustanova Muzej Slavonije
 
Svi rezultati
 

Katalog knjižnice (191)

Vinaj, Marina

100 godina Hrvatskog lista: od Lista do Glasa

Osijek, Muzej Slavonije, 2021

Osječki zbornik

Sv. 36 (2020.)
Osijek, Muzej Slavonije, 2021
 
Svi rezultati